香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: selena

有關 相機 攝錄機......請問 [複製鏈接]

原帖由 selena 於 2009-5-10 15:15 發表

恭喜 maggie 妹妹

好成功 咁....又篤爆 咗 selena 喇

em178.gif em178.gif em178.gif

應該冇咩人留意到我呢

無心之失啊

hee heee........篤爆唔好玩的啊
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

原帖由 maggie828 於 2009-5-10 18:45 發表

應該冇咩人留意到我呢

無心之失啊

hee heee........篤爆唔好玩的啊

唔好 唔好咁呀 em114.gif

妹妹 所帶畀我嘅快樂
係 唔可以用任何野 取代同埋衡量 啊

我要多謝 妹妹     

令我明白 好多野
我又 怎會界意 妹妹嘅 無心之失 呢
同埋 更加唔會 有人留意到我啊

妹妹 以後 唔好一次過講 咁多句 Sorry 喇
我真係 被你吓親喇 ^^

我聽日 要考試喇
今次冇好好 溫書........真係 閉家火嘞......wakakakakakakaka)))))))

原帖由 selena 於 2009-5-10 20:23 發表
唔好 唔好咁呀 em114.gif
妹妹 所帶畀我嘅快樂
係 唔可以用任何野 取代同埋衡量 啊
我要多謝 妹妹     
令我明白 好多野
我又 怎會界意 妹妹嘅 無心之失 呢
同埋 更加唔會 有人 ...

喺 妳 身上呢
我也學懂很多人情世故啊
有時  我太過坦白喇
毫無修飾的講出自己嘅感受呢
hee hee.......

但呢  我知妳是明白我的
這是很難得的呢
我會珍而重之喔

selena 不經意散發出的修養與內歛
我注意到的
走不過我的 "法眼" 耶
wahahahahahahahahaaha))))))
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

原帖由 selena 於 2009-5-10 20:23 發表
我聽日 要考試喇
今次冇好好 溫書........真係 閉家火嘞......wakakakakakakaka)))))))..

喔......考試嘛
妳要努力啊

今晚唔好太夜瞓了呢
抖足精神呀
吖.....仲要食D有營養嘅嘢啦
無限量支持妳喔
加油................ YES!!

原帖由 maggie828 於 2009-5-10 20:34 發表

喺 妳 身上呢
我也學懂很多人情世故啊
有時  我太過坦白喇
毫無修飾的講出自己嘅感受呢
hee hee.......

但呢  我知妳是明白我的
這是很難得的呢
我會珍而重之喔

selena 不經意散發出的修養與內歛
我注意到的
走不過我的 "法眼" 耶
wahahahahahahahahaaha))))))

我同 妹妹一樣  
喺你面前 ...從未 "化妝" .....hee heee......
我也會 珍惜萬分 啊

妹妹 唔好 咁 贊我喇
我係一個 "烏龍王" 黎嫁.......hahahahahahaha........

"天眼" 仲 喺度.......又黎多隻 "法眼" ......
想走 真係 "難上加難"  嘍  em169.gif
wakakakakakakakakaka)))))))))))

原帖由 maggie828 於 2009-5-10 20:37 發表

喔......考試嘛
妳要努力啊

今晚唔好太夜瞓了呢
抖足精神呀
吖.....仲要食D有營養嘅嘢啦
無限量支持妳喔
加油................ YES!!

多謝 妹妹嘅 支持 同埋 加油 喔  
我會嫁喇 em189.gif
我要溫書喇.......啜........啜^^.........

哇 好高深............................
我之前都冇用開相機,係前2個星期買左部DC仔用,Panasonic的FX580貪佢有齊PASM比我試玩又細件,我諗法係,即使將來真係好鍾意影相,都唔可能日日帶住件DSLR,所以DC都總有需要,DC仔可以日日放響袋都唔怕

買之前之後都有睇下有關相機o既野,Panasonic 部G1 ,GH1好似幾特別,細細隻咁,好似幾得意,唔知大大們評價如何呢?定係要等m4/3出多幾隻幾先考慮?佢質數同一般入門DSLR差得大唔大呢?

G1 GH1 個價好似有D嚇鬼..........好似同Cannon 500D / Sony A350 差唔多價@@

幹事

紫鑽金迷

原帖由 vkei 於 2009-5-11 22:39 發表
哇 好高深............................
我之前都冇用開相機,係前2個星期買左部DC仔用,Panasonic的FX580貪佢有齊PASM比我試玩又細件,我諗法係,即使將來真係好鍾意影相,都唔可能日日帶住件DSLR,所以DC都總有需要,DC仔 ...

師兄, Panasonic G1 & GH1 都是DSLR喎 =.= 價錢當然跟Canon 500D & Sony A350 差不多......

佢唔係冇左幾件鏡先可以做到咁細咩? 好似話佢唔算係DSLR......

當佢係一件新野...單講質數佢應該唔夠500D A350呢個價有兩支鏡.........m4/3好似好有發展空間,但係唔知呢兩部頭炮試唔試得過.........GH1應該差唔多出啦~~真係好想試下佢  $$$$$$$$$$$$$$$$

原帖由 vkei 於 2009-5-11 22:39 發表

我之前都冇用開相機,係前2個星期買左部DC仔用,Panasonic的FX580貪佢有齊PASM比我試玩又細件,我諗法係,即使將來真係好鍾意影相,都唔可能日日帶住件DSLR,所以DC都總有需要,DC仔可以日日放響袋都唔怕...

嗯嗯.......我都有考慮過 呢個問題 em112.gif
DC 的確好輕便
如果有 兩部機 就好喇 em113.gif

原帖由 selena 於 2009-5-13 22:55 發表

嗯嗯.......我都有考慮過 呢個問題 em112.gif
DC 的確好輕便
如果有 兩部機 就好喇 em113.gif

開頭我諗住買Panasonic LX3, 但諗諗下, 最後都俾多少少錢買a350...因為我用部M8800H 當做 "DC" 仔em172.gif

應該話,如果有DC仔size DSLR質素就好啦.........
以我有限的攝影知識,DSLR只係果個光學觀景器的原理,好處係冇dealy(光速)同what u see is what u get,相片質數就係主要同個感光元件,鏡頭,圖像處理器等等有關係

原帖由 Claudia 於 2009-5-12 09:52 發表

師兄, Panasonic G1 & GH1 都是DSLR喎 =.= 價錢當然跟Canon 500D & Sony A350 差不多......

G1 同 GH1 係 相機界中好似比定位係 Prosumer 級別 em112.gif
簡單黎講佢係外界既評語係一部可換鏡頭既 DC em121.gif

一生何求 常判決放棄與擁有
耗盡我這一生 觸不到已跑開
一生何求 迷惘裡永遠看不透
沒料到我所失的竟已是我的所有

師兄
咁你點睇呢部可換鏡DC?
當然佢塊CMOS比DC大好鬼多,但係又比唔上入門DSRL,但係價錢就就同入門DSRL差唔多喎

硬係覺待佢個spec係幾吸引,不過個價唔值得試....G1 6xxx....GH1仲未知....我覺得佢賣4.5k我會落坑=.=500D先 6.7k

......工欲善其事  必先利其器......em172.gif

我已經報咗 攝影班 並且 買咗 相機喇
DC仔係︰S620 另外 "鏡" 隨時都有 所以仲未買

好好好好 多謝
rock_jacq 師妹 em208.gif
Yeungsiuwah 師兄
patrick16  師兄 / 姐
Chi 師兄
vkei 師兄
提供好多意見、同埋資料畀我......非常感激 !

LoLo  師兄 / 姐 em207.gif
你所提到的那部相機…就當我以後"努力"的目標喇 ^^

特別要 多謝 maggie 妹妹 同埋 Claudia 師姐........好好好好 深情的.....  

好多謝 你哋嘅  支持
我會 永遠銘記於心 呢份情意 ^^