香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: selena

有關 相機 攝錄機......請問 [複製鏈接]

原帖由 selena 於 2009-5-7 20:13 發表
maggie 妹妹 我又睇到你  喺度......
喂呀))))...喂呀))))喇...............kakakakakakakakaka))))))))). ...

wahahahahahahahaha.......
係吔.....又係我呢
我要 hi 到妳回我啊

唔回繼續 hi
hi 完又再 hi
日 hi 夜又 hi
hi hi hi hi hi..........kakakakakakakakaka......
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

原帖由 maggie828 於 2009-5-7 20:19 發表

wahahahahahahahaha.......
係吔.....又係我呢
我要 hi 到妳回我啊

唔回繼續 hi
hi 完又再 hi
日 hi 夜又 hi
hi hi hi hi hi..........kakakakakakakakaka......

kakakakakakakakaka)))))))))))
咁 我發夢時
都會 不停的...繼續的... 大聲咁 嗌住)))))
頭像啊妹妹...妹妹啊 頭像...頭像啊妹妹...妹妹啊 頭像....
頭像啊妹妹...妹妹啊 頭像...頭像啊妹妹...妹妹啊 頭像...... 嫁喇 ))))))
我要 嗌到
買咗 相機 上咗頭像...
回覆到 妹妹 為止...........wakakakakakakakakaka)))))))))em192.gif

幹事

紫鑽金迷

原帖由 selena 於 2009-5-7 19:31 發表

入門機 係1DSMKIII  em112.gif
高階機 1000D  是否仲未推出呢 em142.gif ......
唔通 入門機 仲貴過 高階機 em142.gif em142.gif

Canon 5D MKII
是否一定要配 呢種鏡呀....  EF 24-105mm f/4L IS USM
請 問  ...

Canon 旗艦機係1DsMarkIII, 入門機1000D (市面己有售)
5D的, 可以只買機身, 但所用的鏡必為全片幅鏡.

原帖由 selena 於 2009-5-7 19:31 發表

入門機 係1DSMKIII  em112.gif
高階機 1000D  是否仲未推出呢 em142.gif ......
唔通 入門機 仲貴過 高階機 em142.gif em142.gif

Canon 5D MKII
是否一定要配 呢種鏡呀....  EF 24-105mm f/4L IS USM
請 問  ...

呢位小美人你未去過我比你個"低能"網站?
1000D -> http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... 51&series_id=15
5D MK II -> http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... 87&series_id=15
1Ds MK III -> http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... 05&series_id=15

其實低能頂級機係 1Ds MKIII

另外你話 5D MK II 係唔一定要配 24-105mm 呢支鏡
你剩係買部機身自己配其他鏡頭都得
一生何求 常判決放棄與擁有
耗盡我這一生 觸不到已跑開
一生何求 迷惘裡永遠看不透
沒料到我所失的竟已是我的所有

原帖由 Claudia 於 2009-5-8 01:37 發表

Canon 旗艦機係1DsMarkIII, 入門機1000D (市面己有售)
5D的, 可以只買機身, 但所用的鏡必為全片幅鏡.

再次 多謝 Claudia ^^
好感激 你的幫忙呢 em189.gif

幹事

紫鑽金迷

原帖由 selena 於 2009-5-5 23:10 發表

hahahahaha)))))).............喺呢度 我已經中咗好多種 "爬毒"喇
多謝 Claudia ^^

如果 初學者 買機
係唔係一定要用入門機...唔可以用高級機呢?
同埋 需要學習嘅時間... 是否會好耐呢?
請 問 ^^ ...

不一定, 按自己想要所需吧
如果, 有心長用或學或玩的話, 買中階機也可以, 除了省回換機所帶來的loss, 可不用再花時間去擇選另一部機.
學習時間長與久, 跟你願花多少時間成正比哩. 嘻...我還在學習中 (攝影實在太多玩法及太多類別啦)

幹事

紫鑽金迷

原帖由 patrick16 於 2009-5-5 23:34 發表

宜家既女仔好知慳識撿既~
佢地通常有用既野先會買

有沒有用每個人的定意也不同, 我但會按自己想要及所需去買.

原帖由 Claudia 於 2009-5-8 20:07 發表

有沒有用每個人的定意也不同, 我但會按自己想要及所需去買.

好彩我到宜家只係得一支24-105係紅色

幹事

紫鑽金迷

原帖由 patrick16 於 2009-5-8 20:11 發表

好彩我到宜家只係得一支24-105係紅色

24-105mm 基本上是一支好鏡, 但range不夠, 出外去旅行不夠方便, 18-200mm range夠, 去旅行勁'爽', 當然啦, 數碼鏡始終不及L鏡.

想知師兄你其他還配什麼鏡用, 請指教.

原帖由 patrick16 於 2009-5-8 09:26 發表
呢位小美人你未去過我比你個"低能"網站?
其實低能頂級機係 1Ds MKIII
只不過我無錢買佢所以先當佢係入門機咁睇
另外你話 5D MK II 係唔一定要配 24-105mm 呢支鏡
你剩係買部機身自己配其他鏡頭都得

哦...哦......那棵星  嘅人 可能都係 咁 em172.gif
眼花了...
唔好意思 喔  em189.gif
而家知喇...
多謝你 ^^

"低能".......hahahahahaha......
以後呢  同人講野....唔好再"反轉"喇

睇在你 提供 咁多 相機資料
嗯嗯......係咁易  
移你去 撒哈拉沙漠 中央....
好好享受下"日光浴" .....
之後自己"行返屋企"喇

以做為 你講野 "反轉" 嘅 獎勵  em113.gif
wakakakakakakakakaka)))))))))))

原帖由 Claudia 於 2009-5-8 20:23 發表

24-105mm 基本上是一支好鏡, 但range不夠, 出外去旅行不夠方便, 18-200mm range夠, 去旅行勁'爽', 當然啦, 數碼鏡始終不及L鏡.

想知師兄你其他還配什麼鏡用, 請指教. ...

24 F1.8
50 F1.8
12-24 F4
24-105 F4
55-250 F3.5-5.6

24-105 係FF機身上黎講有24mm廣角亦有中距既105mm
小弟用係1.6x crop機上就變左一支標準既40mm起至中遠焦鏡
18-200mm 係一支天涯鏡輕裝旅行真係一絕
但如果真係追求鏡片質素一般師兄/姐都唔建議用個變焦倍數咁大既鏡頭
一般如果真係要用變焦鏡1:3 /1:4 已經好盡
再大倍數對成象會有小小影響

原帖由 Claudia 於 2009-5-8 20:04 發表

不一定, 按自己想要所需吧
如果, 有心長用或學或玩的話, 買中階機也可以, 除了省回換機所帶來的loss, 可不用再花時間去擇選另一部機.
學習時間長與久, 跟你願花多少時間成正比哩. 嘻...我還在學習中 (攝影實在太多 ...

嗯嗯......我 而家 也是這樣想的

開始時還以為....學攝影一定要有部"好相機"...(越貴越好)  em172.gif

但 chi 師兄/姐 講的好咁   用唔盡專業機既功能, 所以就算有錢買, 但都只會浪費部機.

我都好希望...自己買咗機之後
可以堅持 咁 學習....
咁 5D 係唔係 中階機呢
請 問 ^^

原帖由 selena 於 2009-5-8 20:31 發表

嗯嗯......係咁易  
移你去 撒哈拉沙漠 中央....
好好享受下"日光浴" .....
之後自己"行返屋企"喇
以做為 你講野 "反轉" 嘅 獎勵

仲以為你會
請我食飯添

原帖由 selena 於 2009-5-8 20:53 發表

嗯嗯......我 而家 也是這樣想的

開始時還以為....學攝影一定要有部"好相機"...(越貴越好)  em172.gif

但 chi 師兄/姐 講的好咁   用唔盡專業機既功能, 所以就算有錢買, 但都只會浪費部機.

我都好希望...自己買 ...

5D 係 Canon FF 機之中既入門+中階機
但 5D 已經停產
如果要買都可能要搵二手了
全新可以選擇有二千萬象既5D MKII但價錢就比5D貴幾千蚊啦
如果唔太在乎Full Film 同 1.6x Crop同埋象素畫質上既分別可以選擇買 50D/500D
如果有相熟朋友對呢方面有認識既不妨考慮二手機
因為有部份攝影者都有追新追高科技既引
往往係二手市場中"汁到寶"

另外專唔專業只係每個人既睇法問題
好老實個句
從進入數碼年代出面雜誌封面個d相有幾多張係無用軟件"汁"過
專業攝影者只係技術/巧上運用得好盡可能減少張相要"汁"既部份
反觀從前既菲菻相機
樣樣無得"汁"由手動對焦、測光按下快門到後期曬相"全無添加"
相片來得更加"原汁原味"

幹事

紫鑽金迷

原帖由 patrick16 於 2009-5-8 20:48 發表

24 F1.8
50 F1.8
12-24 F4
24-105 F4
55-250 F3.5-5.6

24-105 係FF機身上黎講有24mm廣角亦有中距既105mm
小弟用係1.6x crop機上就變左一支標準既40mm起至中遠焦鏡
...

24 F1.8, 50 F1.8, 12-24 F4, 55-250 F3.5-5.6<--那支不是Canon出?

幹事

紫鑽金迷

菲菻相也有後期加工

原帖由 Claudia 於 2009-5-8 21:32 發表
菲菻相也有後期加工

沖曬過程中可以略較色水光暗
但總唔會好似數碼相咁一放入電腦就用photoshop掛 -_-"
明明塊面係非洲人可以轉到去做純正美國白人

原帖由 Claudia 於 2009-5-8 21:29 發表

24 F1.8, 50 F1.8, 12-24 F4, 55-250 F3.5-5.6

除左50 1.8 , 24 -105 同支 55-250 之外另外兩支一支係 Tokina 一支係 Sigma

Selena , 我都係剛剛接觸單反,心得唔係好多, 所以我的意見聽一聽好了em110.gif
假如你對攝影好多野都仲未太了解, 其實好難去完全了解晒所有野先去買機, 因為你一定吸收唔到.
你可以去睇一睇介紹相機既內容/spec. , 見到d睇唔明既term就上網search下, 咁樣會清楚好多的.
當你揀定一部相機時, 最基本都要了解下部機有咩優點, 有咩缺點, 費事買左咩自己都唔知, 同埋如果人地問你點解揀呢部, 你又答唔出, 會俾人笑的em172.gif

原帖由 patrick16 於 2009-5-8 21:17 發表

5D 係 Canon FF 機之中既入門+中階機
但 5D 已經停產
如果要買都可能要搵二手了
全新可以選擇有二千萬象既5D MKII但價錢就比5D貴幾千蚊啦
如果唔太在乎Full Film 同 1.6x Crop同埋象素畫質上既分別可以選擇買 50D/ ...

咁5D 已經停產
如果買二手...維修會好麻煩 喔
都係 唔好喇

咁 二千萬象既5D MKII
用嘅 全片幅鏡 是否有好多 選擇 呢
請 問 ^^