香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: selena

有關 相機 攝錄機......請問 [複製鏈接]

原帖由 maggie828 於 2009-5-5 22:04 發表

wahahahahahahaha....係呀係呀...
嗰次呢  我唔小心 篤爆 咗 city 呀
仲以為佢唔知添哇
笑死咗 喔
kakakakakakakakakka......

唉......好唔好我每日同空氣 say hi hi 呢咁
直到妳可以開聲為止喔
em112.gif .....er ...

kakakakakakakaka))))))))))))))笑死咗喇 (今次要小心d喇)

我哋係唔係 前世 識嫁 em161.gif

我喺 呢度為你加油
你喺 果邊 盡情咁 say hi hi 吧))))) em187.gif

我會盡快 買相機喇.....
我 而家發夢都會 嗌住 頭像 頭像 啊 ))))))

原帖由 selena 於 2009-5-5 22:29 發表
我 而家發夢都會 嗌住 頭像 頭像 啊 ))))))  ...

kakakakakakaka........
笑死人喇........救命哇)))))
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

幹事

紫鑽金迷

不怕麻煩, 配件多, 重量, 又有興趣於攝影, 單反是一個不錯的選擇.

原帖由 Claudia 於 2009-5-5 22:40 發表
不怕麻煩, 配件多, 重量, 又有興趣於攝影, 單反是一個不錯的選擇.

hahahahaha)))))).............喺呢度 我已經中咗好多種 "爬毒"喇
多謝 Claudia ^^

如果 初學者 買機
係唔係一定要用入門機...唔可以用高級機呢?
同埋 需要學習嘅時間... 是否會好耐呢?
請 問 ^^

原帖由 selena 於 2009-5-5 22:10 發表

龜龜嘅相 影的好靚  em113.gif
但有d位置 唔係好清楚
係唔係 特別效果 黎嫁?

你用嘅係 邊種 單鏡機呀
請 問

呢D就係淺景深既效果啦~
做到你想清既一點清楚背景朦查查
一生何求 常判決放棄與擁有
耗盡我這一生 觸不到已跑開
一生何求 迷惘裡永遠看不透
沒料到我所失的竟已是我的所有

原帖由 Claudia 於 2009-5-5 22:40 發表

宜家既女仔好知慳識撿既~
佢地通常有用既野先會買

原帖由 selena 於 2009-5-5 23:10 發表

hahahahaha)))))).............喺呢度 我已經中咗好多種 "爬毒"喇
多謝 Claudia ^^

如果 初學者 買機
係唔係一定要用入門機...唔可以用高級機呢?
同埋 需要學習嘅時間... 是否會好耐呢?
請 問 ^^ ...

你無睇我個回覆呢~
我心目中既入門機係1DSMKIII
高階機係1000D em102.gif
時間方面就要睇個人了
一般簡單既技巧例如我個張淺景深基本上一講就明
再要進一步去了解就要睇返你對佢有幾認真去學同練習啦

原帖由 patrick16 於 2009-5-5 23:30 發表

呢D就係淺景深既效果啦~
做到你想清既一點清楚背景朦查查

em112.gif  好似 好複雜 咁喎

不過 相片 真係好靚
相機好...你嘅攝影技術仲好  em113.gif

原帖由 selena 於 2009-5-5 23:39 發表

em112.gif  好似 好複雜 咁喎

不過 相片 真係好靚
相機好...你嘅攝影技術仲好  em113.gif

一D都唔複習架
只要你肯試就OK
D相只係龜龜初初返屋企時影
而且只係一D隨影

原帖由 patrick16 於 2009-5-5 23:35 發表

你無睇我個回覆呢~
時間方面就要睇個人了
一般簡單既技巧例如我個張淺景深基本上一講就明
再要進一步去了解就要睇返你對佢有幾認真去學同練習啦 ...

我有睇你嘅回覆嫁
我以為 你講"菜心"幾錢一斤
發表"感慨"呢  em172.gif
唔好意思喔 ^^

你心目中既入門機係1DSMKIII........
咁 你 而家入咗門未呀?
請 問

原帖由 selena 於 2009-5-5 23:54 發表

我有睇你嘅回覆嫁
我以為 你講"菜心"幾錢一斤
發表"感慨"呢  em172.gif
唔好意思喔 ^^

你心目中既入門機係1DSMKIII........
咁 你 而家入咗門未呀?
請 問 ...

初學者當然可以用好專業, 好高級既機啦, 但好多唔係初學者, 都頂多只係會買中階機. 除了因為價錢差好遠外, 好專業既機多數用黎搵食, 例如影黎晒poster.而一般玩影相既人, 根本都用唔盡專業機既功能, 所以就算有錢買, 但都只會浪費部機.
入門機對一般玩影相既人黎講都已經好夠用, 其實部機本身唔係最值錢, 最值錢係d鏡頭, 用入門機再配d 靚鏡頭都可以影到好正既效果.
我都係初學者...買左Sony a350em103.gif
如果你budget比較鬆, 又有興趣學玩單反, 我向你推介Nikon D90. 佢支kit len 幾靚, 雖然冇天涯鏡zoom得咁遠, 但都有18mm-135mm, 去旅行影相一支過唔洗換鏡都得!

原帖由 Chi 於 2009-5-6 21:44 發表
我都係初學者...買左Sony a350
如果你budget比較鬆, 又有興趣學玩單反, 我向你推介Nikon D90. 佢支kit len 幾靚, 雖然冇天涯鏡zoom得咁遠, 但都有18mm-135mm, 去旅行影相一支過唔洗換鏡都得!

首先多謝 Chi ^^

我有上網睇 Sony a350 同埋  Nikon D90
都有好多功能
佢哋 係入門機 定係 中階機呀  em112.gif

天涯鏡 係唔係 所有機都可以用
........定係 規定咗 相同牌子 先可以用 嫁?
"一鏡走天涯" 又係邊種 鏡 呀?

Nikon D90 有短片功能
        我好中意,因為唔需要再買 攝錄機 喇
佢支kit len 同 天涯鏡 相比
        除咗 冇zoom得咁遠....仲有冇 其他分別 嫁?
但 1230万有效像素...是否足夠 呢 em112.gif
請 問

唔好意思喔 ^^
我好似 有好多問題 要問 咁...hee heee.......

原帖由 maggie828 於 2009-5-5 22:04 發表
唉......好唔好我每日同空氣 say hi hi 呢咁
直到妳可以開聲為止喔
em112.gif .....er ...

kakakakakakakaka))))))))))).......妹妹 呀))))  
你真係好 叻叻 啊 em113.gif
你做到喇 )))).........
仲請買 你嘅 "好姊妹" 高人 黎
同你一齊 對住 空氣 say hi hi 啊))))))) em192.gif

原帖由 selena 於 2009-5-6 23:23 發表

首先多謝 Chi ^^

我有上網睇 Sony a350 同埋  Nikon D90
都有好多功能
佢哋 係入門機 定係 中階機呀  em112.gif

天涯鏡 係唔係 所有機都可以用
........定係 規定咗 相同牌子 先可以用 嫁?
"一鏡走天涯" 又係 ...

睇Budget做人啦~~
Budget 許可不如買部 Canon 5D MKII em101.gif
低一級既可以揀返Nikon 部 D90
雖則小弟只係用緊 40D 但都唔建議入 50D 真為呢部機 Canon 好似無咩誠意....
個SPEC同40D差唔到幾多...
個人及專業攝影友人意見SONY鏡頭雖然係蔡絲鏡頭
但可惜機體性能上略為未能配合

原帖由 selena 於 2009-5-6 23:41 發表

kakakakakakakaka))))))))))).......妹妹 呀))))  
你真係好 叻叻 啊 em113.gif
你做到喇 )))).........
仲請買 你嘅 "好姊妹" 高人 黎
同你一齊 對住 空氣 say hi hi 啊))))))) em192.gif ...

有頭睇到尾 ...
比妳兩個笑死咗我喇 ...
" 高人 "  好姊妹 ... 真係 誇啦啦呀 .....
hee heeee ~~~~

高貝是我的命根 ~~~

原帖由 KB豬 於 2009-5-7 00:35 發表

有頭睇到尾 ...

原帖由 patrick16 於 2009-5-5 23:35 發表

入門機 係1DSMKIII  em112.gif
高階機 1000D  是否仲未推出呢 em142.gif ......
唔通 入門機 仲貴過 高階機 em142.gif em142.gif

原帖由 patrick16 於 2009-5-7 00:25 發表
Budget 許可不如買部 Canon 5D MKII em101.gif
低一級既可以揀返Nikon 部 D90

Canon 5D MKII
是否一定要配 呢種鏡呀....  EF 24-105mm f/4L IS USM
請 問 ^^

有頭睇到尾 ...

喂喂...............等緊妳喔
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

有頭睇到尾 ...

我 同埋 maggie 妹妹...旁若無人 咁
真係 失禮哂 em189.gif
令  妹妹 見笑喇.........hahahahahaha........

好多謝 KB豬豬 嘅問候 呢
你 唔好再同  maggie 妹妹一樣
對住 空氣 say hi hi  喇
我收到...收到.....你哋嘅心意喇
真的好感動、好開心啊!

但又覺得好慚愧 同埋 好冇禮貌 呢  我 ^^
有太多 留言 問候都冇 回覆啊...

maggie 妹妹 我又睇到你  喺度......
喂呀))))...喂呀))))喇...............kakakakakakakakaka)))))))))