香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: selena

有關 相機 攝錄機......請問 [複製鏈接]

原帖由 yeungsiuwah 於 2009-5-4 20:33 發表
數碼單鏡反光機的入門級和高階型號有很大很大的分別,無論機能及價錢!
不過,正好patrick所講,最重要還是自己的技巧及天份﹝例如構圖等等﹞!
如果妳已經報了攝影課,倒不如上了堂後,看需要再決定啦! ...

嗯  嗯......好啊!
多謝 yeungsiuwah 既提議

攝影班 仲未開始 報名
我會由 初級攝影 學起
上咗堂後,
我會問下 導師 再決定喇 em110.gif

原帖由 yeungsiuwah 於 2009-5-4 20:33 發表
數碼單鏡反光機的入門級和高階型號有很大很大的分別,無論機能及價錢!
不過,正好patrick所講,最重要還是自己的技巧及天份﹝例如構圖等等﹞!
如果妳已經報了攝影課,倒不如上了堂後,看需要再決定啦! ...

不如咁諗
一斤菜心十蚊斤
入門機 1DsMKIII 約6000斤菜心
高階機 1000d 約500斤菜心

一生何求 常判決放棄與擁有
耗盡我這一生 觸不到已跑開
一生何求 迷惘裡永遠看不透
沒料到我所失的竟已是我的所有

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 19:58 發表

嗯嗯......selena 一於揀個好老公
wakakakakakakakakakaka))))))

kakakakakaka)))))))))...........妹妹 老公 唔係咁"揀"嫁   em187.gif

睇哩我要7月先會有 頭像 嘍........wakakakakakaka)))))))
我快唔到啊 )))))
妹妹 千祈唔好 等到 變化石 喇  em192.gif

原帖由 selena 於 2009-5-4 21:26 發表
kakakakakaka)))))))))...........妹妹 老公 唔係咁"揀"嫁   em187.gif
睇哩我要7月先會有 頭像 嘍........wakakakakakaka)))))))
我快唔到啊 )))))
妹妹 千祈唔好 等到 變化石 喇  em192.gif ...

唔制唷......要人等咁耐呢
妳要我每日同空氣 say hi hi 嗎
吹水到忘我境界係好享受的事嘛
仲有呀   又有一位 "好姊妹" 又想買相機哇....嗰邊..^^
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 22:24 發表

唔制唷......要人等咁耐呢
妳要我每日同空氣 say hi hi 嗎
吹水到忘我境界係好享受的事嘛
仲有呀   又有一位 "好姊妹" 又想買相機哇....嗰邊..^^

妹妹 唔好再同空氣 say hi hi  喇  
你咁 會吓親人嫁
唔知既 會以為 妹妹 出咗問題 添 em169.gif

都係我既錯
令 妹妹 如此掛心
我 而家知道人與人之間 好遠
但又可以好近  em166.gif

好多謝 KB豬豬 同埋"樓上"....
我好好...非常感激你哋  

你既 "好姊妹" 又想買相機
請佢 黎呢個 論壇問喇 好嗎 吓 ^^
呢度嘅 師兄/姐 都好好人...好肯幫人呢 em113.gif

吹水到忘我境界............
係呀....我而家真係
忘記咗自己係邊個 添....太忘我喇.......WAKAKAKAKA))))))))em192.gif

原帖由 selena 於 2009-5-4 23:00 發表

妹妹 唔好再同空氣 say hi hi  喇  
你咁 會吓親人嫁
唔知既 會以為 妹妹 出咗問題 添 em169.gif

都係我既錯
令 妹妹 如此掛心
我 而家知道人與人之間 好遠
但又可以好近  em166.gif

好多謝 KB豬豬 同埋"樓上". ...

其實嗰個 "好姊妹" 都係 "高人" 黎嫁
我諗
佢頭先話
如估肉感D就買咗機喇喎.....

吖......妳知唔知咩係 "全幅" 呀
請問
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 23:10 發表

我諗
佢頭先話

請問

"全幅" 同埋"肉感D" ......都唔知係 咩 em142.gif

原帖由 selena 於 2009-5-4 23:16 發表

"全幅" 同埋"肉感D" ......都唔知係 咩 em142.gif

hee heee~~~~~

妳去嗰邊睇吓啦
wakakakakakaka))))))

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 23:18 發表

hee heee~~~~~

妳去嗰邊睇吓啦
wakakakakakaka))))))

好 即刻 去睇  em173.gif

原帖由 selena 於 2009-5-4 23:21 發表

好 即刻 去睇  em173.gif

嗯.....good night la...^^

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 23:27 發表

嗯.....good night la...^^

嗯嗯.......good night  ^^

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 23:10 發表

請問

全幅 ??
FULL FILM ?

原帖由 patrick16 於 2009-5-4 23:38 發表
全幅 ??
FULL FILM ?

我也不懂呢
都係有人話我知係咩黎咋 em172.gif

原帖由 maggie828 於 2009-5-5 09:13 發表

我也不懂呢
都係有人話我知係咩黎咋 em172.gif

如果你的友人說的是關於相機方面
那就應該是FULL FILM 全片幅了

感光元件大小
全片幅 - FF, 36mm x 24mm, 相等於135菲林面積
APS-H - 28.7mm × 19.11mm
APS-C - 24.9mm × 16.6mm
4/3 - 18mm x 13.5mm

APS-C面積只有FF面積的44.44%
APS-H面積只有FF面積的63.45%
4/3面積只有FF面積的26.03%

以上資料從discuss轉載

其他參考資料可到以下網頁搜尋
http://taiwan-photoschool.com/new_page_25.htm
http://www.dchome.net/index.php

原帖由 patrick16 於 2009-5-5 10:15 發表

如果你的友人說的是關於相機方面
那就應該是FULL FILM 全片幅了
...

這個不就是說相機的 post 嗎
傻瓜 em34.gif

wahahahahahahahhaha))))))))

我諗
佢頭先話

"好姊妹"   em172.gif .....就黎 被 妹妹 激死 嘍..............hahahahaha)))))))  em187.gif

佢唔係 "高人" .........佢係 高高高高人啊  em113.gif

妹妹 記得幫我問"好姊妹"
買咗邊種 相機 好嗎 ^^

原帖由 maggie828 於 2009-5-5 13:58 發表

傻瓜 em34.gif

Maggie 好耐無打我了em114.gif

原帖由 maggie828 於 2009-5-5 13:58 發表

傻瓜 em34.gif

妹妹呀.......喺你面前呢

我哋都變成
傻瓜 同埋 傻豬豬 lu........kakakakakaka))))))))))

原帖由 selena 於 2009-5-5 19:53 發表
"好姊妹"   em172.gif .....就黎 被 妹妹 激死 嘍..............hahahahaha)))))))  em187.gif
佢唔係 "高人" .........佢係 高高高高人啊  em113.gif
妹妹 記得幫我問"好姊妹"
買咗邊種 相機 好嗎 ^^ ...

hahahahahaha.........嗰個高人嗱
神龍見首不見尾 呢佢
被形容為 "遠看像人...近看像仙....."
kakakakakakaka.......不如妳親自問佢啦

原帖由 patrick16 於 2009-5-5 20:04 發表
Maggie 好耐無打我了em114.gif

哦.......感覺好嗎 ??