香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 6677|回復: 134

有關 相機 攝錄機......請問 [複製鏈接]

請問...大家用什麼
牌子同埋 型號 既相機 及 攝錄機呢?

我既 兩部 "傻瓜機".....
多年冇用.....好似真係"傻咗"lu......hee heee......

我好想買 相機及攝錄機
價錢...冇限制
我會用 半年 至 一年 時間學習攝影

請求 大家提供 資料...
多謝 幫忙 ^^

原帖由 selena 於 2009-5-4 00:06 發表
請問...大家用什麼
牌子同埋 型號 既相機 及 攝錄機呢?

我既 兩部 "傻瓜機".....
多年冇用.....好似真係"傻咗"lu......hee heee......

我好想買 相機及攝錄機
價錢...冇限制
我會用 半年 至 一年 時間學習攝影

請 ...

selena 啊
快D影個頭像啦
好好好想同妳喺嗰度吹水啊
快D啦  快D啦
等到人地變化石喇..... em174.gif
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

價錢...冇限制 <<< REALLY ??

十幾萬一部都無問題 ???

原帖由 LoLo 於 2009-5-4 14:11 發表
價錢...冇限制  

米咁誇張啦 LoLo em173.gif
我想  selena 冇限 budget 的意思不是無限大的價錢吧

那妳有冇好介紹呀
請問 em169.gif
桃花塢裏桃花庵  桃花庵裏桃花仙  桃花仙人種桃樹  又摘桃花換酒錢......
別人笑我太瘋顛  我笑他人看不穿  不見五陵豪傑墓  無花無酒鋤作田

我而家用緊嗰部olympus SP565-UZ 都好正下
1cm微距, 20倍光學變焦, 好細部, $2xxx 好抵玩em181.gif

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 13:58 發表

selena 啊
快D影個頭像啦
好好好想同妳喺嗰度吹水啊
快D啦  快D啦
等到人地變化石喇..... em174.gif

妹妹 呀))))))
等我 13/5 考完試同埋交咗功課
又買咗 相機
6月份 攝影課程 上課之後呢
....................嗯嗯........嗰度..."水浸"嘅日子就到 嘍  em172.gif

等待 都係一種美..........係"淒美"
妹妹 又多咗種"美態"啊........wakakakakakakaka))))))))))

原帖由 selena 於 2009-5-4 17:00 發表

妹妹 呀))))))
等我 13/5 考完試同埋交咗功課
又買咗 相機
6月份 攝影課程 上課之後呢
....................嗯嗯........嗰度..."水浸"嘅日子就到 嘍  em172.gif

等待 都係一種美..........係"淒美"
妹妹 又多咗 ...

唔制吔........妳一於買咗 rock_jacq  嗰部啦
唔識用仲可以問佢呀
不過呢  要快D喎
rock_jacq 就快要去 愛美利堅 升學哇)))))
是嗎.....rock_jacq ??

原帖由 rock_jacq 於 2009-5-4 16:35 發表
我而家用緊嗰部olympus SP565-UZ 都好正下
1cm微距, 20倍光學變焦, 好細部, $2xxx 好抵玩em181.gif

我其中一部"傻瓜機"就係呢個 牌子
影嘅 相片 都好靚

我係想影...寵物、花、鳥 同埋 旅行 用嫁....ha ha.....

我已經 記得 呢個 型號
一定會去睇吓
好多謝 rock_jacq

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 17:06 發表

唔制吔........妳一於買咗 rock_jacq  嗰部啦
唔識用仲可以問佢呀
不過呢  要快D喎
rock_jacq 就快要去 愛美利堅 升學哇)))))
是嗎.....rock_jacq ??

愛美利堅em130.gif em130.gif em130.gif

進階會員

小龜大豹小麥

回復 8# selena 的帖子

如果價錢不是太大問題,考慮下Canon G10呀!
G10有1470 萬像素,顯示屏亦改用一個更高質的 3.0 吋 46.1 萬像 LCD,配備一支 5 倍光學變焦防震鏡頭,提供了28-140 mm 的等效焦距!
2隻盾臂龜,1隻豹紋龜

原帖由 yeungsiuwah 於 2009-5-4 18:46 發表
如果價錢不是太大問題,考慮下Canon G10呀!
G10有1470 萬像素,顯示屏亦改用一個更高質的 3.0 吋 46.1 萬像 LCD,配備一支 5 倍光學變焦防震鏡頭,提供了28-140 mm 的等效焦距! ...

好多謝 yeungsiuwah

Canon G10 係最新 型號 嗎
可以用 Canon 嘅天涯鏡. 嗎 em112.gif
請問

唔好意思!我對呢D高科技 一竅不通 呢.....em182.gif

原帖由 selena 於 2009-5-4 19:39 發表
好多謝 yeungsiuwah
Canon G10 係最新 型號 嗎
可以用 Canon 嘅天涯鏡. 嗎 em112.gif
請問
唔好意思!我對呢D高科技 一竅不通 呢.....em182.gif

嗯....我都喜歡用 canon 的
也不懂型號啊
只在意  攞上手好唔好啦
鏡頭睇落去 幾 sharp 咁啦
hee hee ~~~ 求求其其就買機去 ~~~ em174.gif

Canon G10 唔係單鏡機喎
天涯鏡應該用係單鏡機 -_-"
其實能力許可真係不妨買部單鏡機玩下
入門單鏡價錢唔會比一部G10 相差好遠..
一生何求 常判決放棄與擁有
耗盡我這一生 觸不到已跑開
一生何求 迷惘裡永遠看不透
沒料到我所失的竟已是我的所有

原帖由 maggie828 於 2009-5-4 19:45 發表

嗯....我都喜歡用 canon 的
也不懂型號啊
只在意  攞上手好唔好啦
鏡頭睇落去 幾 sharp 咁啦
hee hee ~~~ 求求其其就買機去 ~~~ em174.gif

hahaha.........妹妹呀)))
我唔想 求求其其就買機去啊)))
我想買部 好D靚D既......

你還要 等待 等待 再等待呀))))))))) ............WAKAKAKAKA)))))))) em192.gif

原帖由 selena 於 2009-5-4 19:55 發表

你還要 等待 等待 再等待呀))))))))) ............WAKAKAKAKA)))))))) em192.gif

嗯嗯......selena 一於揀個好老公
wakakakakakakakakakaka))))))

原帖由 selena 於 2009-5-4 19:55 發表

個觀點有小小要改一改
任何相機都可以影到靚相
相機只係輔助品
攝影師既技術先係最重要

原帖由 patrick16 於 2009-5-4 19:47 發表
Canon G10 唔係單鏡機喎
天涯鏡應該用係單鏡機 -_-"
其實能力許可真係不妨買部單鏡機玩下
入門單鏡價錢唔會比一部G10 相差好遠..

多謝 patrick16 嘅幫忙

數碼單鏡反光機
入門級 同 高階型號 嘅分別是否好大呢 em112.gif
我未曾學過攝影
如果買 高階型號 是否好難學啊!
請問 ^^

原帖由 patrick16 於 2009-5-4 19:58 發表

個觀點有小小要改一改
任何相機都可以影到靚相
相機只係輔助品
攝影師既技術先係最重要

明白 明白  em174.gif
我而家先知...
攝影師既技術先係最重要 em113.gif
買咗"機"之後
我會好好學習嫁喇...
多謝你喔 ^^

進階會員

小龜大豹小麥

回復 18# selena 的帖子

數碼單鏡反光機的入門級和高階型號有很大很大的分別,無論機能及價錢!
不過,正好patrick所講,最重要還是自己的技巧及天份﹝例如構圖等等﹞!
如果妳已經報了攝影課,倒不如上了堂後,看需要再決定啦!
2隻盾臂龜,1隻豹紋龜