香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: 安東尼

有關烏龜大屠殺個案 - 本會建議兩署可做的   [複製鏈接]

支持`
龜都有生命, 唔可以殺, 希望大家唔好放生動物T^T

大家可唔可以用客觀既角度來睇呢件事?
康文處已經回應左,佢個湖係"觀賞湖",
唔係俾d人張d龜扔落個一個唔岩龜/魚生存到既地方
佢個濾水系統過唔到龜/魚既排洩物都好正常
而且佢地亦都搵過好多機構安排收養,
可惜只係得中大肯收魚,漁記收龜
佢地係迫不得已先做最後呢招
如果換轉係你,你會點做?
搬走d龜?香港寸金呎土,搬去邊?
改建公園?唔洗錢?除非有人肯大量捐出
所以佢地最終決定就係既省時間又唔洗錢既放法,但俾人鬧殺生,殺!

樓主既建議都十分可行,
但係需要大量金錢同人手去實行
除非紅耳龜係一級國寶面"林"絕種生物,
否則我唔認為政府會花金錢係呢 一方面

大家可唔可以用客觀既角度來睇呢件事?
康文處已經回應左,佢個湖係"觀賞湖",
唔係俾d人張d龜扔落個一個唔岩龜/魚生存到既地方
佢個濾水系統過唔到龜/魚既排洩物都好正常
而且佢地亦都搵過好多機構安排收養,
可惜只係 ...
momo 發表於 2009-7-17 08:03

大大請你想一想先!! 在中國或其他地方的觀賞湖是有魚在裡面, 但為什麼只有香港的觀賞湖是沒有生物呢? 而養魚的魚塘是沒有濾水器只有氣泵!! 咁觀賞湖點解不可以有魚或其他生物活在其中!!

Agree!
如有錯誤,請多多指教!

Agree!