香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: 安東尼

Chaco Tortoise   [複製鏈接]

習性結何?
不怕人嗎?
個人比較鐘意地中海同歐洲龜,但一般又太細,又不喜歡非洲龜的巨大。
看來Chaco 是不錯的平行~

進階會員

小龜大豹小麥

安東尼大人
以你所知,最近有沒有看見有得賣?
其實,我第一次看見是在書本上,個子很像盾﹝我個人很喜歡盾﹞,所以真的打算養一隻。
2隻盾臂龜,1隻豹紋龜

身價不菲且並不常見.
入到, 係財富同運氣既有力証明~~ 呵~~安東em101.gif

習性結何?
不怕人嗎?
個人比較鐘意地中海同歐洲龜,但一般又太細,又不喜歡非洲龜的巨大。
看來Chaco 是不錯的平行~

Yorkie,
以下只是我和以前曾養過的爬友的觀察:
1.) 在乾燥型環境,生活良好;
2.) 比較少見尿酸;
3.) 不算怕羞, 人工繁殖個體容易飼養;
4.) 幼體階段很容易隆背
5.) 分雌雄比較難

安東尼大人
以你所知,最近有沒有看見有得賣?
其實,我第一次看見是在書本上,個子很像盾﹝我個人很喜歡盾﹞,所以真的打算養一隻。

yeungsiuwah,
我現在很少出去, 所以不太清楚, 你可以打去問問.
樓上鋪, 有 website 那間.

chao 同盾臂点分? 谢谢。
章詠法

進階會員

小龜大豹小麥

安東尼大人
明白!我平時上去就沒有見過,我會問問老細有沒有!
謝謝!
2隻盾臂龜,1隻豹紋龜

原帖由 cheungwingfat 於 2008-10-27 17:31 發表
chao 同盾臂点分? 谢谢。

唔知点解好多人都话两种好相似, 好难分.

我又唔识讲点分, 但就系睇得多, 一眼就睇到. (除非系D 好特别好特别既 CASE)

原帖由 安東尼 於 2008-10-27 00:31 發表
剛回來時的腹甲:

現在的腹甲(年幾後):
...

請問阿根廷象龜將來會否好似非洲循臂龜一樣這樣大Size的.

我的生命因牠延續 !
city之家, 有AHB / 歡歡 / 小黑 / 茄菲貓 / 小豆釘 ......^o^

安東,

隻  Chaco  大左好多呀!!  em113.gif

Tchan ,

你隻我誤以為係地鼠  em121.gif

原帖由 DEs 於 2008-10-29 14:49 發表
Tchan ,

你隻我誤以為係地鼠  em121.gif

是呀, 颜色好似.  可能是养得不好, 颜色越养越黑.

原帖由 tchan 於 2008-10-29 14:52 發表

是呀, 颜色好似.  可能是养得不好, 颜色越养越黑.

哈哈~ 個體問題與主人飼養冇關 .

幼體外型與盾臂差不多 , 飼養難度高嗎?

tchan...

你果隻好特別, 巨龜顏色, 盾臂身形, 地鼠氣質,
比一隻錢有齊三種感覺, 正呀! em103.gif

睇turtle trust 篇Article 講幼體好容易 "龍“背 同鷹嘴,睇返安東張相,開頭的確係。
但見幾年後個D已經無鷹嘴。
另外亦題到較易受 infection

原帖由 tchan 於 2008-10-29 00:21 發表

唔知点解好多人都话两种好相似, 好难分.

我又唔识讲点分, 但就系睇得多, 一眼就睇到. (除非系D 好特别好特别既 CASE)

h ...

o甘即系点分呀 陈 Sir ?小弟想学多D o野?
章詠法

相差好遠...成體 25 - 35 cm 到, 以下比你參考:

http://www.herpera.com/chaco.htm

原帖由 city 於 2008-10-29 14:34 發表

請問阿根廷象龜將來會否好似非洲循臂龜一樣這樣大Size的.  

@0@"岩岩睇都覺佢勁似盾仔....
但係d色又好似差d咁....
開始想養 黃緣..囧
但係唔識養XDD

陈 Sir 唔 "苏" 我, o乌o乌。em114.gif
章詠法

原帖由 cheungwingfat 於 2008-10-31 17:30 發表
陈 Sir 唔 "苏" 我, o乌o乌。em114.gif

请你再读一次#27 贴.

如果我可以简单的说出来, 早就说了.

网上应该不会没有这种资料吧? 不如你为大家着想, 做做功课, 找找资料, 再贴上来分享一下. 肯定很多人会多谢你.

如果连陈 Sir 级数都无法三言两语简单的说出来, o甘都无办法。 我从来唔相信网上资料, 因为无法确认真假。如果将来我有 chaco(或其他网友)同时又有盾臂龟可以实物观察写个比较可信性跟高。多谢陈 Sir 回复。Thank you.
章詠法