香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: 安東尼

獸醫資料   [複製鏈接]

最近我有個龜友, 帶過隻龜去 荃灣城市寵物醫院, 有個瘦醫生, 對醫龜好有了解, 不妨一試..
一個月已經好耐啦...你快d帶佢去啦...

至於你話幾錢..
早排,我帶隻龜去"大圍珍禽異獸"個間睇...醫生費就$290, 針藥另計.
我見隻龜有事, book 定先, 因為個度指定醫生要排好耐(有時要2個week)
眼藥膏就$65...我買咗樽營養粉就$120 (因為龜龜唔食野)..

你成個月都未帶佢去睇, 如果要打抗生素就貴d啦...

回復 42# bblung 的帖子

好的...多謝你既資料...thank you!!!!

原帖由 Sanflower 於 2009-6-27 16:03 發表
我隻龜龜本來一隻眼炎...病左一個月了, 我買過ZOOMED 眼藥水佢滴及浸藥粉..宜家未有好轉..反而轉差左.兩隻眼都有事..打唔開.眼腫腫.無胃口..日日訓覺. 見到佢就心痛 em114.gif em114.gif

請問.. 士瓜灣動物醫阮 .. ...

我的大紅耳在土瓜灣動物醫院consult了兩次...一次看拒食和shell rot, 一次看flu...去土瓜灣動物醫院一定要consult Dr.Terry, 只有他才懂醫龜, 以前某動物協會的龜龜也是給他看的. 他對龜知識豐富, 過後vet仲會親自打電話跟進情況. 診金HKD220.-, 打針藥費及其他另計! 詳情請看my blog http://hk.myblog.yahoo.com/ahdee1113/article?mid=8532

回復 44# Cindy 的帖子

oic...... 唔該晒你呀...
我明天帶龜龜去醫生了.   
土瓜灣區近我......

原帖由 Sanflower 於 2009-6-27 22:33 發表
oic...... 唔該晒你呀...
我明天帶龜龜去醫生了.   
土瓜灣區近我......

先致電maKe appointment好D呀!

原帖由 Cindy 於 2009-6-28 08:52 發表

先致電maKe appointment好D呀!

Hello Cindy,我之前就係search到你個blog,而知道dr terry的,因為大圍對我實在太遠了,而且dr tiger只會office hour當值,同埋要等好耐,結果我就由你個blog度知道dr terry,我之前帶了我的龜龜去搵dr terry,佢果然對龜龜有豐富的知識,而且我覺得價錢亦都合理,真係多謝你blog裡的介紹,希望你的龜龜們會一直健康快樂!

47# PoohPooh龜

您龜龜好番未呀?

聽講係, 大圍既'珍禽異獸' 呢間診所對睇龜龜幾好, 其中既dr. tiger幾好, 佢識得醫龜龜架..., 佢好full booking 架...

想介紹一下香港區Pets Central既Dr. Susan Roberts.上星期龜龜喺水中失去知覺,因為揾唔倒睇開既Dr. Terry,所以忙亂中揾咗從來未睇過既Dr. Susan. Dr. Susan救番醒龜龜,而且發現佢有嚴重感染.之前一個星期,我見倒龜龜用口呼吸,所以即刻帶佢去睇Dr. Terry,但Dr. Terry竟然話龜龜只係嘆氣唔係用口呼吸.佢仲好肯定話因為龜龜冇鼻水.所以唔會係感冒,更加冇可能肺炎.後來, Dr. Susan話俾我知龜感冒唔一定有鼻水.
龜龜最後都救唔番,我對Dr. Terry好失望,好後悔相信佢既話.但係我好感謝Dr. Susan,佢唔單止救番醒龜龜,等佢可以同我哋講一聲再見至離開,而且我覺得佢診症既時候好會顧及到動物既感受,係一個好好既醫生.

聽到都唔開心, 但都要接受現實, 你唔好太傷心啦! 聽到你個case 先知我家龜龜都算係不幸中之大幸, 個時係在大圍睇, 信錯醫生, 睇左幾次, 最後覆診因為我唔俾佢昆(做左好多測試) 是叫我唔使再睇, 話龜龜會自動好番, 佢開口呼吸呀, 點會自己好番, 而我用左幾個月, 佢又成日好返又番發, 令我非常擔心, 終於係自己醫番好佢.

仲有有時睇醫生都未必一定係正確, 要在度問下, 收集下資料先, 因為醫生係人, 人都會錯, 雖然佢地係專業但唔等於一定唔會定錯證. 例如龜b 有時睇醫生, 如打針未必頂得住.

九龍區
        土瓜灣動物醫院 (Faithful Veterinary Hospital)
香港九龍北帝街139號舖地下
G/F, 139 Pak Tai Street, To Kwa Wan, Kowloon, Hong Kong
Tel: 2711 9909
應診時間︰星期一至星期日  (10:00-2:00 , 4:00-8:00)=====> 請留意已經改左

我隻龜龜都病左4,5 日la, 俾佢浸龜康寶都冇改善,仲差左
我想同佢睇dr tiger ar, 但係佢仲係bb黎ga
之前聽過有人話唔suggest bb 去睇e 生
同埋我想知dr tiger 收費係點ar???

我隻龜龜都病左4,5 日la, 俾佢浸龜康寶都冇改善,仲差左
我想同佢睇dr tiger ar, 但係佢仲係bb黎ga
之前聽過 ...
idwtbagp 發表於 2009-12-26 11:17 AM

不如先打電話去問一吓啦
延醫後果難料
先問大約收費
等自己早日有個預算吖
好嗎

回復 53# idwtbagp

你家龜龜係咩病呀?
有咩病徵呀 ?
食唔食野?

回復 54# maggie828

都好的

回復 55# kenis225

我隻係BB 巴西ar, 之前係度開過post ga la
佢肺炎ar, 而家又唔食野, 游水又側埋一邊, 今朝仲見到佢張開口發出d 怪san><"

你有沒加溫呀, 暖管28度, 曬UV燈.
唔食野, 有沒浸營養粉, 之前白師兄介紹個隻電解粉好嫁, 在寵物城, 一定要打電話訂左先, 幾日先有貨.
佢真係$5咁大嗎 ?
你不如打左電話book 醫生先啦,因為都唔好即時有得睇,
大圍 Dr. Tiger  唔得, Dr. Morgan都幾好, 其他就唔好試啦!
或者去土瓜灣Dr. Terry 同荃灣個book 肥佬醫生Julian.

其實唔洗下下都搵Dr. Tiger,
我所觀察其實大圍好多個獸醫都好有心,
especially Dr. Nicole,脾氣好好,亦係專睇exotics 架

通常佢地都會come up with幾個plans,
顧及到主人ge經濟條件,好少話會迫你去做d tests

& 好多時做tests都係要確保用ge藥係正確,
因為antibiotics唔係萬能,一種antibiotics只係可以對付倒某幾種ge bacteria,
有時可能會咁arm你ge寵物所感染ge唔係隻antibiotics針對o個種,
希望大家明白,雖然獸醫係搵得多錢ge行業,但係唔代表佢地貪錢...

另外治療exotic animals本身就有好多限制,
請大家唔好覺得一醫唔好隻寵物就係呃錢,
你拖左幾耐至去睇亦會大大影響左寵物ge生存機會

Dr. Susan Roberts:一個好好既醫生,有愛心,對龜龜好有認識.

城市獸醫動物及珍禽異獸醫院

荃灣診所
香港新界荃灣大壩街25號地下  
電話:(852) 2414 2525

元朗診所
香港新界元朗教育路68號兆豐大廈11號地下
電話:(852) 2477 9990