香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 5707|回復: 9

濾桶清洗問題 [複製鏈接]

近排發覺個濾桶出水水流好慢...想問下個濾桶可唔可以拆開黎洗??
我拆開既意思係指將摩打部份附近既螺絲起出黎..之後再裝返...我覺得咁樣洗得會乾淨d..
想問其實有冇人會咁做??得照平時咁用手清一清已經冇用...因為水流好細
謝謝師兄姐解答

ps:我個濾桶係冇得調較出水大小的

本人暫時沒聽過有龜友要拆除桶濾頂蓋摩打清洗,請問除咗桶濾,有沒有清洗膠喉呢?

叮叮噹噹 發表於 2012-9-13 02:19 PM
本人暫時沒聽過有龜友要拆除桶濾頂蓋摩打清洗,請問除咗桶濾,有沒有清洗膠喉呢? ...

明白...岩岩我再洗完...
發覺水流已經變回正常..但是濾桶變嘈了..同埋發覺固定磁石中間條白色野斷左..請問有影響嗎

小小明小 發表於 2012-9-13 02:24 PM
明白...岩岩我再洗完...
發覺水流已經變回正常..但是濾桶變嘈了..同埋發覺固定磁石中間條白色野斷左..請 ...

"固定磁石中間條白色野斷左",是否一條白色圓形環圈,用嚟隔聲及鎖住接合點,可以試吓拎去魚街賣配件0既店鋪有冇得買.

叮叮噹噹 發表於 2012-9-13 02:43 PM
"固定磁石中間條白色野斷左",是否一條白色圓形環圈,用嚟隔聲及鎖住接合點,可以試吓拎去魚街賣配件0既店鋪 ...

應該係啦...我都唔知點形容..係濾桶上蓋部分..好似支牙簽咁款.頭尾有兩舊黑色既窒..固定返...

小小明小 發表於 2012-9-13 02:49 PM
應該係啦...我都唔知點形容..係濾桶上蓋部分..好似支牙簽咁款.頭尾有兩舊黑色既窒..固定返... ...

可否上張相,唔駛大家古古吓.

請問您濾筒的型號是? 咩牌子? 我想得到這些資料, 其他師兄會比較容易幫到你!

順帶一提: 濾筒的清洗, 除左每次要清洗濾棉外, 最好都幫出水, 入水管通一通, 因為日子久了, 消化細菌的腍膜會係管內滋生, 使管道收窄, 影響水流.
另外, 要是你太久沒有換水, 也會令水中過多"養份", 會令細菌可以快速生長, 不只消化細菌也會引起其他惡菌呢~

叮叮噹噹 發表於 2012-9-13 02:57 PM
可否上張相,唔駛大家古古吓.

好...等我洗AGAIN果時影比各位睇睇...今次唔搞住....開1次我搞好久

superhin 發表於 2012-9-13 07:49 PM
請問您濾筒的型號是? 咩牌子? 我想得到這些資料, 其他師兄會比較容易幫到你!

順帶一提: 濾筒的清洗, 除左 ...

我個係P&P 304 ..係有4層...唔知魚街仲有冇賣呢隻呢..我都買JO成2年啦

小小明小 發表於 2012-9-14 09:20 AM
我個係P&P 304 ..係有4層...唔知魚街仲有冇賣呢隻呢..我都買JO成2年啦

P&P 我未用過~~ 希望有其他師兄幫到你啦!!