香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: adminadmin

本論壇將於 2012年9月15日 關閉   [複製鏈接]

安東尼 發表於 2012-9-12 01:35 AM
這個論壇已經算係香港爬界歷史最耐既一個,我們由2004年做到家陣,雖無十年都有八年,
很多人在這裡曾留下 ...

一旦愛上了就沒法回頭

ywwalex 發表於 2012-9-12 03:05 AM
既然係歷史最耐,反問你點解要關閉論壇?保育吾係剩到處宣傳就得,好多人響街買隻龜,想知養法都係上網, ...

認同~~ 但其實兩者手法都是沒錯的~~ 但我想是協會主要原因是沒有太多資源吧~ ><

superhin 發表於 2012-9-12 09:37 AM
認同~~ 但其實兩者手法都是沒錯的~~ 但我想是協會主要原因是沒有太多資源吧~ > ...

資源係兩棲自己分配,論壇初開又有幾多資源,今日兩棲的人手,部份都係在論壇發掘。

多謝大家意見先, 今日既兩爬同八年前既兩爬( 當時都未算係一個組織, 只係一個論壇 ) 已經完全係兩個環境, 八年前兩爬, 剛剛成立, 無乜太多野做, 做忙就係成日睇住個論壇, 但家陣既兩爬, 實務已經好充實, 如果真係想幫手, 加入來做義工吧!

下載 義工招募表格
http://www.hkherp.org/modules/tinyd6/

安東尼 發表於 2012-9-12 01:10 PM
多謝大家意見先, 今日既兩爬同八年前既兩爬( 當時都未算係一個組織, 只係一個論壇 ) 已經完全係兩個環境,  ...

我都有考慮緊加入做義工~ 但遲D將會遠行所以暫不申請~ 二來我的照料經驗也很皮毛呢~~

多謝大家意見先, 今日既兩爬同八年前既兩爬( 當時都未算係一個組織, 只係一個論壇 ) 已經完全係兩個環境,  ...

我都想幫下手,頭先已經print左出尼。
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

唔係講笑!我真的有時間幫大家打理論壇。

還有我有兩支60w日光燈泡,一支40w藍燈泡和一個大山洞(二百幾蚊最大果個)
兩支日光燈泡是新的,藍燈泡只用了三晚,大山洞只用了一個月,重有兩件水龜用的小浮板。

安東尼師兄如兩栛用得著,我找日拎去觀唐給你們。

iam5tt  NICE GUY!!!  發表於 2012-9-14 03:37:41 PM

Alexwong2012 發表於 2012-9-12 06:00 PM
唔係講笑!我真的有時間幫大家打理論壇。

還有我有兩支60w日光燈泡,一支40w藍燈泡和一個大山洞(二百幾 ...

做乜吾要D嘢。

ywwalex 發表於 2012-9-12 07:13 PM
做乜吾要D嘢。

個大山洞唔知點解牛牛和阿笨唔喜歡,現在自已用背景板砌左一個,反而兩隻仔喜歡我自己砌的山洞。
現在轉用了日光射燈,所以唔用日光暖燈泡了。
啲藍光燈是睇到滿腦子幻想的高手話好而買的,典知完全唔可以保暖,原來是有兩支40w和75w,支75w送左比朋友養其他小動物,所以淨番支40w.
有龜友叫我拎去放,但我覺得唔賣得幾多錢,有時重要受客氣,不如送比朋友和捐比有雖要的人。

yuenyuen  大山洞對小龜嚟講 太大"空框框"冇安全感, 所以唔喜歡. 等牛牛和阿笨大咗佢地就會爭住用. 你都係留返俾佢地長大用啦.  發表於 2012-9-13 10:16:42 AM

Alexwong2012 發表於 2012-9-12 07:33 PM
個大山洞唔知點解牛牛和阿笨唔喜歡,現在自已用背景板砌左一個,反而兩隻仔喜歡我自己砌的山洞。
現在轉 ...

證明佢地兩個中意你親手整既野囉!
西錦--蛋殼

唔記問TIM,義工招募表格係咪全部都要填?
西錦--蛋殼

Alexwong2012 發表於 2012-9-12 07:33 PM
現在轉 ...

有空放D新相出來,睇下你砌的山洞。

不開心的消息!

ywwalex 發表於 2012-9-12 09:52 PM
有空放D新相出來,睇下你砌的山洞。

http://www.hkherp.org/newforum/f ... id=28380&extra=

自製龜屋

安東尼 發表於 2012-9-12 01:35 AM
這個論壇已經算係香港爬界歷史最耐既一個,我們由2004年做到家陣,雖無十年都有八年,
很多人在這裡曾留下 ...

假使間關閉論壇是因為這裡使用的人少. 其實這裡的龜友一點也不少!
因為在這論壇, 有很多龜友都是沈默的(包括我).
單看這論壇的人流就知道, 經常平均都有500人次, 人流比白大那邊更多!
但留言的?只有小貓三四隻. 龜友不留言自然有他們的原因吧!
可能這裡的龜友都好像我一樣不想給人罵.

假使間關閉論壇是因為一小撮人吵罵而引起,
那麼, 關閉論壇就會是: 為一小撮人而犧牲了這裡大部份人的幸福囉!

何況, 有些人是不知道如何飼養爬蟲, 上網是會抓到很多的資料,
但他們不會分辨那些是正確的.
來這裡就不同了. 他們學到的不單是正確的飼養方法,
看到貼子的討論, 各地的新聞, 也學到飼養爬蟲的正確態度, 環境的保育.
這不是單單看幾張caresheet和協會會的聲明或宣傳單張可以達到的.
所以關閉論壇了, 主網頁及fb也不能代替這論壇的功用.

關閉論壇後 我未必會到其他論壇的. 因為其他論壇比較嘈雜.
如果說了些話不合某人的心意又會給人罵.
也有因為利益而互相包庇(明明是有問題的龜或飼養方法,
也可以說成冇問題或對的).
謄小如我的也不敢說一句半句. 那就乾脆不去那些論壇了.

關閉論壇 可能間接令大部份如我這類沈默的龜友痛失"家園"啊!   

小桃  另外,嘈交的原因未必只是意見不合,一些 "專家" 說話的語氣和態度才使人難受,不下見過一次,有人真心發問,換來一句 "先爬吓文啦",唔嚇怕人怪  發表於 2012-9-13 01:49:50 PM
小桃  講中一D我的感覺,與你不同的是,我比較厚面皮 @_<  發表於 2012-9-13 01:43:07 PM

現在轉 ...

我新的龜屋大過大山洞,現在他門訓得很開心.

yuenyuen  你留意下你既自製龜屋係有d暗位. 即使係大d, 你d腳都可以躲在陰影位, 所以佢地喜歡囉. 或者, 你試下將個大山洞開口遠離光源放, 睇下佢地鍾唔鍾意?  發表於 2012-9-14 03:09:18 PM

小桃  另外,嘈交的原因未必只是意見不合,一些 "專家" 說話的語氣和態度才使人難受,不下見過一次,有人真心發問,換來一句 "先爬吓文啦",唔嚇怕人怪  發表於 4 小時前

我都認同,這論壇已冇新人或新手的交流空間,我昨天向一位新會員提出自己的想法,已即時比高人話我亂答問題•••••••••••••••••••

這論壇己變成高手專家出風頭的地方。

Alexwong2012 發表於 2012-9-13 06:15 PM
我都認同,這論壇已冇新人或新手的交流空間,我昨天向一位新會員提出自己的想法,已即時比高人話我亂答問 ...

兩棲及爬蟲不肯經營,並不是龜友可以改變的事實。

ywwalex 發表於 2012-9-13 06:39 PM
兩棲及爬蟲不肯經營,並不是龜友可以改變的事實。

這論壇繼唔繼續對我來說已經不打緊了......在這裡只有勞氣兩個字.

我在其他論壇都有發貼,說笑,研討等等,從未勞氣過.

有些師兄養到隻龜鬼咁大生埋蛋都唔會扮專家出來指指點點........

Alexwong2012 發表於 2012-9-13 10:34 PM
這論壇繼唔繼續對我來說已經不打緊了......在這裡只有勞氣兩個字.

我在其他論壇都有發貼,說笑,研討等等, ...

台灣小揚子網站都有好嘢睇,台灣人都好鍾意養紅腳,而且好多都係放養。