香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: adminadmin

本論壇將於 2012年9月15日 關閉   [複製鏈接]

可惜可惜....我好多嘢都係係呢度學返來....
不過大家係愛龜的話,都唔會禁易因為個壇關左而散左,起碼同時多左活動俾各龜友參加交流呢~~

請問 . ...
D 舊 POST 係咪都會冇晒架 ??
有冇方法可以保留番呢 .... ??
咁突然既, 好難接受呀 , 都未有心理準備  

高貝是我的命根 ~~~

erica 發表於 2012-9-9 04:45 PM
日後龜龜有事,無得即刻上嚟問ch lu!

你可以在fb上留言給我們
你的支持是我的動力,請支持兩爬樂!
助養生病的Marvel

http://www.hkherp.org/modules/tadnews/index.php?nsn=538
http://www.hkherp.org/modules/tinyd8/

好可惜呀

除了我和我愛爬蟲外,沒有人願意拎出小小時間支持這網站??

噢, 真係好唔捨得!!!!

太突然啦 !!!

我的生命因牠延續 !
city之家, 有AHB / 歡歡 / 小黑 / 茄菲貓 / 小豆釘 ......^o^

係到學到好多關於養龜既知識, 真係吾想個論壇 close.

如果爬友們不嫌棄的話
可以來看看台灣會員數最多的兩爬論壇《小楊子的龜窩》
http://www.turtle-family.com/Discuz50/
我們有很多會員去香港玩的時候都會去逛金魚街
對於香港的爬友們是如何飼育爬寵也很有興趣
歡迎大家來交流

本身林著係呢到post埋我隻新紅腳,點知唔可以!

小桃  點解唔post呀,論壇仲有幾日先closed,讓你的紅腿在這裏留下痕跡la  發表於 2012-9-10 07:59:35 PM
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

大家可以去下龜友 http://www.hkturtle.org/forum.php 都有幾個熱心輔助的人

今天同安東尼師兄談過,我向師兄表達了我自己的想法,
需然香港有好多爬蟲論壇,但點解我想大家唔好放棄這論壇,
因這論壇沒有商業成份,在這裡分享趣事,交流心得比大家一種寧靜舒適的感覺。
可以的話大家比些管理這網站的方法給兩協參考。

點解唔post呀,論壇仲有幾日先closed,讓你的紅腿在這裏留下痕跡la

我都好想post啊!但係系換新床同買齊裝備先得,起碼要十月先入得。

小桃  哦!! 每時段都要幫龜地影多D相,就可以見證到龜地如何成長了  發表於 2012-9-10 09:16:02 PM
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

我愛爬蟲類 發表於 2012-9-10 08:58 PM
我都好想post啊!但係系換新床同買齊裝備先得,起碼要十月先入得。

我成日影啲龜架

小桃  那就要盡情 post 多d 相給大家分享la,龜照百看不厭^^  發表於 2012-9-11 09:18:40 AM

OMG... cannot believe that...

KB豬  冇咗點算 >"<  發表於 2012-9-11 01:08:16 PM
世上沒有正確的飼養方法,只有不正確的。

刀背蛋 X 2 (超大隻)
黃金歐陸 X 1 (佢個名叫飯盒)

會否考慮另開一個 facebook 作討論區,可行嗎?

小桃  點都冇上黎論壇咁順手!!  發表於 2012-9-11 03:13:33 PM
KB豬  有的 .. https://www.facebook.com/hkherp  發表於 2012-9-11 02:39:11 PM

williamwclee 發表於 2012-9-11 02:33 PM
會否考慮另開一個 facebook 作討論區,可行嗎?

KB豬  有的 .. https://www.facebook.com/hkherp

答:這個不可以發文,只能回應版主發文。

nooooooooooooooonoooooooooooooooooonooooooooooooooooooonoooooooooooooooooonooooooooooooooonooooooooooooooooonooooooooooooooooonoooooooooooooooonooooooooooooooooonooooooooooonoooooooooooooonnooooooooooooooo

這個論壇已經算係香港爬界歷史最耐既一個,我們由2004年做到家陣,雖無十年都有八年,
很多人在這裡曾留下不少腳毛,我尊重大家,想聽聽大家意見為什麼協會仍要保留這個論壇?

安東尼 發表於 2012-9-12 01:35 AM
這個論壇已經算係香港爬界歷史最耐既一個,我們由2004年做到家陣,雖無十年都有八年,
很多人在這裡曾留下 ...

既然係歷史最耐,反問你點解要關閉論壇?保育吾係剩到處宣傳就得,好多人響街買隻龜,想知養法都係上網,論壇正好是宣傳保育的平台,反而你地去每間學校一次半次,又有幾多人會接受,只要論壇肯投放資源,事在人為,肯定係香港第一個保育論壇。
香港的其它論壇都有買賣成份,都鼓勵買一級物種,點會叫你保育,外國論壇有些語言不通,環境和氣候不同,養法都不同,所以大部份人只會上香港論壇。