香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 9434|回復: 34

阿秋好似生病   [複製鏈接]

呢兩日阿秋唔多活躍,又唔多食野,佢平時好鬼大食架,呢兩日只係食一兩塊車前草或菜葉。
而且浸水都無便便呀......最驚係俾我發現,在我返工時,我阿媽竟然每日都偷偷地俾佢食少少烚蕃薯......
隻衰野一定食得好開心啦,但而家唔知係咪食到病左喇......
加上呢幾日開學,生活習慣唔同左,平時0930左右,佢就起身,然後浸水、便便、吃早餐,再開始運動
但開學之後,0620就開燈俾佢,並幫佢準備好早餐,因為太早,無整醒佢浸水,只係加滿o的佢個水兜
我打算明天打電話去大圍book時間check下
而加好擔心,唔知佢係食錯野、天氣開始轉變而感冒,還是作息時間打亂了,未能適應。

阿秋是妳頭像的盾臂嗎??
唔好太搶心住,可能真係妳所講咁呢!! 見完醫生希望check到阿秋咩事啦

小桃 發表於 2012-9-4 09:46 PM
阿秋是妳頭像的盾臂嗎??
唔好太搶心住,可能真係妳所講咁呢!! 見完醫生希望check到阿秋咩事啦 ...

謝謝你的安慰。阿秋不是頭像那隻大陸龜,是只有1歲,長10cm的小盾臂。

emily_chan 發表於 2012-9-4 09:49 PM
謝謝你的安慰。阿秋不是頭像那隻大陸龜,是只有1歲,長10cm的小盾臂。

喔!! 盾BB嗎,那麼阿秋日常排酸情況如何,是否冇便又冇酸

小桃 發表於 2012-9-4 09:51 PM
喔!! 盾BB嗎,那麼阿秋日常排酸情況如何,是否冇便又冇酸

平時排酸正常,牙膏狀,佢今日都有排尿和排酸
平時排便好多的,甚至有時會一日排兩次
但昨日和今日浸水時都唔見有
亦有可能佢早上排完又吃番
佢有食屎的壞習慣......但呢兩日有冇食就無從判斷,家中早上無人

emily_chan 發表於 2012-9-4 09:55 PM
平時排酸正常,牙膏狀,佢今日都有排尿和排酸
平時排便好多的,甚至有時會一日排兩次
但昨日和今日浸水時都 ...

哦!! 唔好太憂心,阿秋知妳緊張佢,又帶佢見醫生,佢會乖乖好快回復正常的。加油啊!!

吃便便都是盾盾的嗜好

小桃 發表於 2012-9-4 09:59 PM
哦!! 唔好太憂心,阿秋知妳緊張佢,又帶佢見醫生,佢會乖乖好快回復正常的。加油啊!!

吃便便都是盾盾的 ...

嗯嗯,希望無乜大問題啦
因為見佢好似無乜精神
又成日都想訓,佢之前生病都唔係咁
可能今次真係好唔舒服喇

可能食得烚蕃薯多, 腸胃出左問題, book 左睇醫生未?

咁唔小心呀! 阿秋今日有冇便便呢? 頂住阿秋,好快有醫生幫妳.

TCK 發表於 2012-9-5 10:48 AM

我都係咁諗,阿秋真係太為食,次次見到阿媽吃蕃薯就跑住、追住,阿媽又覺得佢可憐又可愛,次次都餵少少俾佢。隻衰野加加埋埋應該食唔少!!!而家佢屋企門口掛了「內有為食龜,嚴禁餵食!!!」只可以吃正餐。希望咁樣可以好o的啦。

TCK 發表於 2012-9-5 10:48 AM

book左星期六早上大圍,都想快o的睇醫生檢查下。

叮叮噹噹 發表於 2012-9-5 07:08 PM
咁唔小心呀! 阿秋今日有冇便便呢? 頂住阿秋,好快有醫生幫妳.

今日早上痾了,自己食番晒!!!媽中午放工見佢食到對手、整塊面同個身都係,睇唔過眼,的佢沖涼。
中午食左三塊車前,我放工返來餵佢食左兩塊,晚上浸水又排左少少酸,行來行去,情況好似比昨日好少少。
但都係睇下醫生安心o的。
加上呢隻鼻涕龜o的鼻涕好似多左少少。
再加上佢剛剛一歲,已經10cm,我怕佢大得太快。
種皇因素......都係睇醫生,諮詢下好o的。
謝謝你們的關心啊,我會好好睇實阿秋,唔俾佢咁為食-_-"

emily_chan 發表於 2012-9-5 08:26 PM
今日早上痾了,自己食番晒!!!媽中午放工見佢食到對手、整塊面同個身都係,睇唔過眼,的佢沖涼。
中午食左三 ...

嗯!! 辛苦妳睇實阿秋,同埋繼續報告阿秋情況

emily_chan 發表於 2012-9-5 08:26 PM
中午食左三 ...

一歲就10cm.  好似大得太快, 試下減小小份量. 食小D

TCK 發表於 2012-9-6 11:24 AM
一歲就10cm.  好似大得太快, 試下減小小份量. 食小D

其實幾個月前醫生都講過佢要節食減肥
那時候是7月初,牠才9.5cm
現在已經是10cm了-_-"
佢已經由一日三餐減至兩餐
可能要再減o的

阿秋睇完醫生
帶左便便俾醫生CHECK......本來話今日會覆電話俾我,點知......未有。
醫生只係話:
1. 阿秋體形大左o的,要節食
2. 個殼長得好靚
無喇......咁就HK$430
點知回程途中,阿秋痾爛便
仲踩到成身、成個箱都係
不過呢o的我都可以原諒佢,佢都唔想o既
可能佢太緊張,有o的驚,又有o的唔開心......要節食嘛
更大問題係......佢o的便便味道相當濃郁,薰整架小巴每個角落都聞到
成車人不約而同咁同奇異目光望住我......呢個時候,我都唔知應該望去邊好喇......

emily_chan 發表於 2012-9-8 11:25 PM
阿秋睇完醫生
帶左便便俾醫生CHECK......本來話今日會覆電話俾我,點知......未有。
醫生只係話:

好尷尬唷!!
知道阿秋冇咩事,個心都安樂D。嗯....節食啦節食啦,希望阿秋成功減磅

emily_chan 發表於 2012-9-8 11:25 PM
阿秋睇完醫生
醫生只係話:

我時常聽到人講龜屎臭,但我幾隻b啲屎唔臭喎????

Alexwong2012 發表於 2012-9-9 12:41 AM
我時常聽到人講龜屎臭,但我幾隻b啲屎唔臭喎????

屎臭唔屎臭好大原因是糧食的成份,有時屎屎唔臭但會有一陣味,龜仔忍唔住要在一些窿罅位留下印記時,只要 索一索,大概可以找到龜地留下的手尾位置

加上.....阿秋之前給餵過 烚蕃薯

小桃 發表於 2012-9-9 08:43 AM
屎臭唔屎臭好大原因是糧食的成份,有時屎屎唔臭但會有一陣味,龜仔忍唔住要在一些窿罅位留下印記時,只要 ...

無錯~~~我都係咁諗
九成九o的蕃薯累事!!!