香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 7252|回復: 32

"嗅屎妹"_係咪有事呀???   [複製鏈接]

呀嗅屎妹呢排放佢出嚟自由行時, 發覺佢不斷咬空氣, 又覺出D... greg greg 聲咁, 好驚佢唔知佢做乜...係咪眼有事??? 口乾??? 老花~??

有冇龜友發現龜龜有呢D 情況呢???

還有, 呀嗅屎妹今年, 生旦數量不多, 只有3-4隻, 唔知咁樣又有冇問題呢????

[media=x,500,375][/media]
;

怎樣 Post video 係可以即時一click 可觀看呢????
;

;

又穩唔住, 貼乜呀妹張睡醒照...
;

;

有幾吓嗅屎妹咬咬自己手臂,可能痕!!

不過我家其中一隻草龜仔由6月開始,真係咬空氣,通常在水面咬,咬到D水 "池" 一聲,我伸手指給佢咬,第一吓咬好細力,跟住就大力咬我到 "嗶" 一聲,好痛ga。 我發覺龜地咬空氣時雙眼無目標的,一吓咬東一吓咬西,見到我手指仲打個突tim,回魂後就開始咬我手指 > <

好大機會是眼炎..........

Alexwong2012 發表於 2012-9-3 11:33 PM
好大機會是眼炎..........

眼炎... 唔係化....???; 我都想會否眼有事, 後來, dick 佢去浸龜精靈, 但到現在, 佢都有咬空氣習慣, 仲加埋成日發出'青蛙' 叫聲添~!!! 試過嗅屎妹自己在客廳處, 就定定地咁, 又咬空氣, 又不斷咁發聲...仲好嘈添...如是者, 30分鐘都係咁...跟住俾佢浸水....; 佢並不是口乾才會發聲, 我放佢出嚟, 連龜殼都未乾, 佢又發聲啦...

都唔知佢搞乜... 唔知佢有乜唔妥....????????
;

moisellemc 發表於 2012-9-4 01:15 AM
眼炎...  唔係化....???; 我都想會否眼有事, 後來, dick 佢去浸龜精靈, 但到現在, 佢都有咬空氣 ...

嗅屎妹妹有機會吃了毛髮,我其中一隻斑龜囡囡都有時 "嘓嘓" 聲,果幾日佢D屎屎有毛髮之類的東西 "痴" 住。可能讓龜地在家自由行就有這個可能了!!

佢係咪吹左冷氣? 有D 似肺炎/感冒

我都唔知咩事但希望嗅屎妹早日康復啦~(心痛..)

小桃 發表於 2012-9-4 08:56 AM
嗅屎妹妹有機會吃了毛髮,我其中一隻斑龜囡囡都有時 "嘓嘓" 聲,果幾日佢D屎屎有毛髮之類的東西 "痴" 住 ...

哎呀~~ 係呀係呀~!!! 呀嗅屎妹D便便會有毛髮架~!!!! 有時見佢吃添呀~!!! 真激死~!! 好多時佢浸住水, 跟住有D毛髮在水盤, 佢居然吃喎~!!!! 我見到會立刻沖過盤清水俾佢的~真拽拽呀~!!! 毛髮都吃~!!! 搞乜呀~!! 有味架咩????!!!!

但以呀妹情況, 真不知佢其他病徵會否與吃咗毛髮有冇關呢??? 佢又自咬手臂, 又咀開開的, 口乾咁...又發聲...
;

cincool 發表於 2012-9-4 12:22 PM
佢係咪吹左冷氣? 有D 似肺炎/感冒

我都唔知呀....; 有時晚上在廳開一會空調,  就關機, 有時會放佢入廁所, 但我地放佢在廳, 冇開空調的, 只有在睡房..., 但有時開咗個座地風扇, 佢有時會停在風扇前面囉....自嘆咁款囉... 唔知咁會否冷親....
;

請問怎樣post video 呢???
;

moisellemc 發表於 2012-9-4 04:57 PM

copy video 條 link 係高級模式到用「視頻」/"flash"個個功能就得了

PS我次次都分唔出用邊個

其實呢。財仔有時都會咁,但我覺得似打喊露多D

moisellemc 發表於 2012-9-4 04:57 PM

我昨晚試過 youtube 得,但妳用 photobucket 好難整到

moisellemc 發表於 2012-9-4 04:52 PM
哎呀~~ 係呀係呀~!!! 呀嗅屎妹D便便會有毛髮架~!!!! 有時見佢吃添呀~!!! 真激死~!! 好多時佢浸住 ...

我一隻草龜囡囡有時都會咬手臂仔,不過,若果佢咬得多,妳留意龜地會不會是有皮膚病,令到佢痕痕地所以咬。如果久不久先咬咬可能係一時皮膚仔痕痕都未定。

我的斑龜囡囡在水中不會嘓嘓聲,只在地上自由行時先有 嘓

我隻阿檬眼炎加原蟲時,成日都好似你隻妹咁•••••••••••
但我隻是陸龜。

Alexwong2012 發表於 2012-9-4 08:35 PM
我隻阿檬眼炎加原蟲時,成日都好似你隻妹咁•••••••••••
但我隻是陸龜。 ...

嗯.....看過一d帖子,陸龜有原蟲時,隨時會攡佢命仔的,好驚!!