香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 4662|回復: 13

手術後常睡覺 [複製鏈接]

小龜女已做完手術一個月了,她做完手術後常常走到報紙碎中躲起來,部份時間閉眼,近這兩星期開始下水十五至三十分鐘,在水中都有走動,有時浸完水我會放在露台曬太陽或在㕔中自由活動,她也四處走動,當然沒有做手術前般活躍,但她在地上和膠箱中很不同,是否箱中擺設有問題?有時她會躲在報紙條中,有時卻不鑽進報紙條中!
我用一個長方膠箱,左右温差四至五度,用報紙做底材,再加點報紙條,

手術後遺症?
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

好奇的問一聲為什麼會用報紙碎做底材的,是水龜嗎?? 謝謝

因暫時需要乾養,每天只浸水一段時間,其餘時間在乾嘅地方,故用報紙在底

czevenus 發表於 2012-9-2 09:19 PM
因暫時需要乾養,每天只浸水一段時間,其餘時間在乾嘅地方,故用報紙在底
...

哦!原來係咁,我以前同蛋散玩到乾晒之後佢都會尼埋訓覺,我林都係時候放番佢落水。
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

czevenus 發表於 2012-9-2 09:19 PM
...

追番妳D post睇,知道龜龜生蛋問題要動手術,妳和龜都好勇敢,加油!!

請問,龜女要生蛋又生唔出會有咩徵狀的,謝謝

其實都要自己留意多點她的特性和性格,我家二女一仔也各有自己嘅一套,我平常分開他們,餵食也用別的缸,一般我每兩至三日給他們吃一頓,冬天少一點,他們想生蛋時會用腳整屁股,常常想離開個缸,乾缸尤其明顯,會想逃走嘅樣,又唔係好肯食嘢嘅話,如果有以上特徵,我會比沙給她,看她會不會挖洞,如果她挖,我會比大約八至十吋沙,在靜嘅同埋黑嘅環境給她,第二天在沙中尋找,如長時間繼續下去,要看看醫生了

czevenus 發表於 2012-9-4 03:24 AM
其實都要自己留意多點她的特性和性格,我家二女一仔也各有自己嘅一套,我平常分開他們,餵食也用別的缸,一 ...

謝謝妳詳盡闡述。

又請問沙是否沙灘的沙,還是咩沙。另外,龜地會食沙嗎,因為我家的龜都好為食的。謝謝!

我以前用貓嘅木糠粒,濕水後會澎漲散開,我用開藍色嗰隻,下次諗住用椰碎,兩爬網上有賣嗰隻

記住整濕佢

czevenus 發表於 2012-9-4 02:28 PM
記住整濕佢

哦哦!!

我之前龜龜做完手術都係成日訓ga~佢地新陳代謝慢...冇咁快回復返,你俾o的時間佢休息多o的,一定會好似以前咁ga =]
My大龜&細龜,已經養o左21年啦

佢食野多唔多?