香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 3859|回復: 3

懷疑肺炎 [複製鏈接]

紅耳BB龜,養左大約2-3星期,一歲左右。

一直都唔肯食野。近日見佢游水時有側身游的情況。爬文後話有殅可能是肺炎的症狀

觀察龜BB幾日冇發現點樣用口呼吸,咳,鼻冇分泌物,聽唔到喘氣息,成日瞓覺,有時換水時捉龜BB落黎走走,就喺咁爬去啲陰暗位,撥開我都幾有力。

佢只會游水(或運動後)太激烈才會喘氣,但好快冇喘。

宜家餵緊既龜糧係 ZooMed  細粒裝,UVB燈係用 ZooMed 5.0

龜箱內的溫度大約25-29度。

燈與龜枱之間的距離大約 "8"吋高 20CM,每日照射時間由7am-4pm,時間制調到每1小時停15分鐘

魚街有冇啲藥可以醫治呢?

一直唔食野,我已經冇法了。

游水時側身

龜箱

龜箱與龜枱的距離

正在使用的補品

請給些意見

補充內容 (2012-9-2 01:13 PM):
PS : 龜BB有時候會單眼,但雙眼冇腫

補充內容 (2012-9-2 01:22 PM):

補充內容 (2012-9-2 01:24 PM):

帶佢去睇獸醫,唔好遲,唔係就會步我隻紅耳龜後塵( )。
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

幾星期都不肯吃食,好頑強的小龜BB!! 其實ZOOMED好香口,都給引唔到龜BB開口!!傷腦筋!!

有時龜B打側游水是水流令牠暫時失去平衡,龜B游親水都打側嗎?? 如果龜B未開口吃食,怕佢唔夠營養,可以去寵物店買一隻電解粉給龜B地浸,可以補充佢體力營養。

不過,唔好意思有少少意見,個人覺得龜缸細細但個陸地太大,比較少地方給龜B游水水。另外,支UVB對龜甲殼生長較好,但會傷害佢個主人或者主人的家人的眼晴,最好避免被人眼望到。

至於龜葯好多人用龜精靈,但我未用過+冇寫明成份=唔敢用!!
這裏曾經睇過一D帖,有一隻眼葯水還是咩是可以幫到龜地消炎的。

龜側身游有可能係肺部有問題影響,另外燈方面你只有UVB 冇UV射燈是不夠的,龜是冷血動物,需要熱源,單靠UVB燈是無法補充龜龜對D3既要求(因為UVB係同時需要熱源長時間作出轉化,唔係單靠UVB燈)

我建議如下
1. 買UV射燈 + 溫,溫度保持28度~32度之間
2. 買黑藥,早晚滴一次落鼻, 唔得先落口
3. 買Repot俾佢浸,250ml/半匙粉 溝水後用射燈加溫至龜江既溫度,然後先放龜龜落去浸45-60分鐘。
4. 買紅虫用作引龜開口食用

咁細隻睇獸醫唔係唔得,但作用不大,因為體形太小,醫生落針用藥都要溝希好多倍,變相效用冇咁持久,我地都冇可能每日帶龜龜睇一次嫁...所以幼龜主要係靠自身抵抗。