香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 8745|回復: 41

起枕   [複製鏈接]

我想問問我呢排常常放財仔出黎行,唔知係咪行得多,佢兩隻前腳掌都起了枕(白色一舊),但我捽得甩個舊白色物體,想問問大家的龜有冇發生個類似事件?

相片我明天會上傳給大家看看

起枕.... 哈哈.... 係咪衰呢~~~人地喺水龜, 又要dick 佢出嚟自由行, 搞到龜龜手仔腳仔起枕囉...... 以上心底話亦係對我自己說的...hheeehe, 我隻嗅屎妹都係咁吓....~~ 只怪自己衰囉...見佢好想出嚟行咁... 就dick 佢出嚟自由行, 日子耐咗, 呀嗅屎妹雙腳損咗...有時會幫佢搽D藥水咁, 多點時間俾佢游吓水呢....跟住出嚟行一會吧...~

可憐的嗅屎妹...及財仔....(鬼叫您地八八掛掛, 周圍八咩...又胃食,一見我地有D咩動作, 又以為有野食, 跟住又要跑過來, 又跟出跟入... , 頻頻撲撲咁, 搞到雙腳仔都起晒枕啦....
;

moisellemc 發表於 2012-9-1 12:21 AM
起枕.... 哈哈.... 係咪衰呢~~~人地喺水龜, 又要dick 佢出嚟自由行, 搞到龜龜手仔腳仔起枕囉...{: ...

哈~~ 都唔知好嬲定好笑, 其實我都自責緊民呢 ><

可以見到我捽甩左少少

右手未捽, 可以見到有幾腫

PS 我都係尋日回家才發現, 印像中尋日我上班時牠的腳仔係沒有腫到的

最後附上親密照一張

補充內容 (2012-9-10 10:31 AM):
尋日搽左了

小桃  而家先留意到你隻腳好乾燥,要搽D潤膚膏膏 la @_<  發表於 2012-9-9 08:29:21 PM

我隻草龜女都試過類似的,但分不清是"枕"還是"生野",所以用了一星期碘酒塗患處,又捽吓D "野",過了一兩星期便沒有了

我都係用碘酒塗在患處 ~~ 希望快D消腫啦 T.T

superhin 發表於 2012-9-1 10:21 AM
我都係用碘酒塗在患處 ~~ 希望快D消腫啦 T.T

請問是唔是一隻腳有,其他冇??

小桃 發表於 2012-9-1 10:38 AM
請問是唔是一隻腳有,其他冇??

兩隻前腳都有呀

superhin 發表於 2012-9-1 11:47 AM
兩隻前腳都有呀

我隻囡囡都係兩隻腳板底都有,一隻大撻D,一隻細撻D,因為佢果排成日企缸,而家冇企,所以唔見再生了

咁我仲應唔應該比佢周圍走呢? @@

superhin 發表於 2012-9-1 12:27 PM
咁我仲應唔應該比佢周圍走呢? @@

欲罷不能

superhin  係呀  發表於 2012-9-1 11:44:23 PM

您等佢休息吓先啦, 搽吓藥水, 改善吓情況, 跟住再考慮吓放佢出嚟自由行吓~;

之前呀嗅屎妹見佢個枕有點紅紅地色, 跟住搽吓藥水, 休息吓, 浸住水先, 游吓泳咁(其實係我唔得閒放佢出嚟自由行...) 跟住慢慢地才再番佢出嚟行啦~ 佢現在雙腳都冇咁紅腫啦~!!~

放心, 您隻龜龜冇事的... , 不過, 鑽紋真係好鬼易肥呀~ 佢見肥肥的咁~
;

我就見佢冇血水。所以先放膽咁捽佢,但係有代價的,就係佢現在驚左我(T ^ T)
一見到我就退避三舍。嗚嗚。以前最嗲我的就是佢。現在最驚我的又係佢。

superhin 發表於 2012-9-1 11:48 PM
我就見佢冇血水。所以先放膽咁捽佢,但係有代價的,就係佢現在驚左我(T ^ T)
一見到我就退避三舍。嗚嗚。以 ...

你同龜地好有互動,龜會認得你而嗲嗲你,又會因怕被你捽捽而驚了你......哈哈....好玩!!

superhin  可能佢知道我愛佢掛~~ 同埋我成日同佢傾心事呢~~ 佢好像懂得我說些什麼啊!  發表於 2012-9-4 04:44:03 PM

我不明白您為什麼要捽龜龜D枕呢??? 為什麼不等佢自然消失或自然脫落???
;

moisellemc 發表於 2012-9-3 05:14 PM
我不明白您為什麼要捽龜龜D枕呢??? 為什麼不等佢自然消失或自然脫落???  ...

因為牠起了枕之後,牠行路的姿勢好怪,好辛苦咁,所以諗住長痛不如痛決定捽甩佢。

superhin 發表於 2012-9-3 07:37 PM
因為牠起了枕之後,牠行路的姿勢好怪,好辛苦咁,所以諗住長痛不如痛決定捽甩佢。  ...

那麼... 龜龜現在好點沒有呢???
;

moisellemc 發表於 2012-9-4 01:08 AM
那麼... 龜龜現在好點沒有呢???

好D啦~~ 謝謝關心
但每次見我要幫佢搽碘酒, 佢都會好驚, 係個膠盤上亂爬, 要我安撫佢一陣, 先瞓到覺. 哈~~ 真係好奇妙~~ 好似哄小朋友食藥咁~~
其實我睇見佢咁辛苦, 我都有D心痛, 有少少後悔, 我唔應該捽甩佢, ><. 可憐.

superhin 發表於 2012-9-4 04:41 PM
好D啦~~ 謝謝關心
但每次見我要幫佢搽碘酒, 佢都會好驚, 係個膠盤上亂爬, 要我安撫佢一陣, 先瞓到覺. 哈~ ...

記得我隻草仔BB時,因為要滴眼葯水,滴過幾次之後佢見我揸住支葯水已經 may 埋眼了^^
你隻龜仔咁得意要你 暗 佢覺豬豬....哈哈!!

小桃 發表於 2012-9-4 07:50 PM
記得我隻草仔BB時,因為要滴眼葯水,滴過幾次之後佢見我揸住支葯水已經 may 埋眼了^^
你隻龜仔咁得意要你 ...

係呀真係好嗲我架佢。