香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: Alexwong2012

隻錶又壞左   [複製鏈接]

Alexwong2012 發表於 2012-9-1 06:52 AM
謝謝教路,你唔去大x廳做行政,真有點兒浪費.

係咁啦~~~~~我已幻想到你到左低那........................... ...

Alexwong2012 ,我嚮好多論壇都見過 waiman,佢發十張帖起碼有九張講燈,印象中只兩次講龜。
第一次係用兩隻歐陸做隆背的實驗,他還沾沾自喜,一個實驗冇幾百隻和幾年時事間又點可作準。
第二次就係佢其中一隻歐陸反車而死,大家都知道小龜容易反車,他卻制造一些過熱的死亡位,
他可能成功模倣一個野外環境,但係小陸龜在野外係好少可以成長,所以可以養得不靚,
但起碼要有安全環境比小陸龜成長,佢嘅所謂陸龜常識味就係抄書,
一D只係玩燈而不關心龜龜的人,你又何必理佢!

>第一次係用兩隻歐陸做隆背的實驗,他還沾沾自喜,一個實驗冇幾百隻和幾年時事間又點可作準。

說明了你太好想像, 所以至今你還不能知那是干什麼的.  呵呵. 加上沾沾自喜的幻想更加好笑.

這點就告訴你吧, 那是我特地去外洲, 向一些專業上門長住, 以特技式替顧主養龜的, 稱為龜王的職業的人, 學了一些觀察及控制完美甲殼的方法, 我己經以多位顧主朋友身份拜訪過多位龜王去偷師了, 所以需要有實況去觀察精細變化, 故要做那實驗以便可觀察, 而觀察是要用10-30x倍的珠寶放大鏡去看的, 並非只用肉眼就能看. 至於到底用珠寶鏡是要看什麼, 我在別的論譠有講.

那些專業只特技養龜的, (不做非特技養龜), 就是靠用珠寶放大鏡這一招, 再加上食物量, 故能在人眼還沒能察覺的15-45日之前, 就已能判斷出龜在15-30日後是會拉平甲片而不隆, 或隆起, 或生長紋閉合, 因此他們能把生長紋, 按顧主要求控制到每條紋寬度均等而完美如同機制工藝品, 還能按顧主要求控制每一條紋的高度或厚度, 甚至蘇卡達龜, 也能按顧主要求, 終生未見陽光, 不用陽光, 而且只喂Mazuri, 而養到生長紋完美, 不隆就不用說了.

而實際上, 我從去學的及各種實驗中, 已發展出了一套養歐陸的科學公式方法, 統一用同一規格的箱及設定, 亦統一用我制定的食物, )即只用Mazuri糧加上一些在門外的鮮野草及摘來陰干的干草), 每15天就量一下体重, 把數字打進Excel, 看一下有沒新的生長紋出, 就會知道每天要喂多少份量, 這是給不想知道燈和怎養龜的親友們, 主要是給一些老人家們打發時間, 箱及全套設定是我免費提供, 如是老人家我是龜連糧免費送, 我已弄了21個箱了, 每個箱至少養兩隻龜幼龜, 以歐陸為主, 加上蘇, 他們已玩已超過一年, 不需要懂任何, 不需陽光, 永不用泡龜, 不用人工助排酸, 而人人都養得頂級好, 比我的龜還好, 不像我經常做各種實驗:

這有公式:
http://www.hkherp.org/newforum/f ... hread&tid=28246

>第二次就係佢其中一隻歐陸反車而死,大家都知道小龜容易反車,他卻
>制造一些過熱的死亡位,他可能成功模倣一個野外環境,但係小陸龜在
>野外係好少可以成長,所以可以養得不靚,但起碼要有安全環境比小陸
>龜成長,佢嘅所謂陸龜常識味就係抄書,

你太好想像好幻想, 而不符合事實了.
中國就太多你這種好自我想像, 好自我高尚, 只是些管見, 坐井觀天的劣根性之人. 呵呵.

waiman 發表於 2012-9-2 03:21 AM
中國就太多這種好自我想像, 好自我高尚的劣根性之人.

>第一次係用兩隻歐陸做隆背的實驗,他還沾沾自喜,一 ...

身在美國就以為自已是美國人,但美國人只知你是黃種人。
美國人的自我想像,好自我高尚的劣根性也不比中國人低,尤其你這個黃種美國人!

ywwalex 發表於 2012-9-1 03:12 PM
身在美國就以為自已是美國人,但美國人只知你是黃種人。
美國人的自我想像,好自我高尚的劣根性也不比中 ...

你又忙於表現幻想與自卑了.
成年人別用心智未成熟的小孩, 或小學生的幼稚式幻想行為話來丟自己的臉, 當然bbs是不禁小孩的, 所以不能排除你未成年.

waiman 發表於 2012-9-2 04:21 AM
你又忙於表現幻想與自卑了.
成年人別用心智未成熟的小孩, 或小學生的幼稚式幻想行為話來丟自己 ...

丟自己臉的人是你自己,比人批評就話(中國就太多這種好自我想像, 好自我高尚的劣根性之人.)
又話人( 忙於表現幻想與自卑),全部都因你不能接受事實,不能接受失敗,反省下啦!冇一個人係完美架

ywwalex 發表於 2012-9-1 03:45 PM
丟自己臉的人是你自己,比人批評就話(中國就太多這種好自我想像, 好自我高尚的劣根性之人.)
又話人( 忙於 ...

虛言虛語, 喜創造些虛假情況場景來自欺, 使滿足自我高尚和勝利之輩.

waiman 發表於 2012-9-2 04:49 AM
虛言虛語, 喜創造些虛假情況場景來自欺, 使滿足自我高尚和勝利之輩.  ...

我曾經見過你兩次針對網友,每次都窮追不捨的針對,
又用(虛言虛語, 喜創造些虛假情況場景來滿足自我勝利之輩)
這種自我幻想的說話將對方迫入牆角,你就會好開心,這種行實在太可恥。
不過今晚太夜,我吾會再覆你,等我有空再教你做人之道,哈哈!

ywwalex 發表於 2012-9-1 04:04 PM
我曾經見過你兩次針對網友,每次都窮追不捨的針對,
又用(虛言虛語, 喜創造些虛假情況場景來滿足自我勝利 ...

不离虛言虛語的把自我幻想當事實.

waiman師兄,原本我以為你係為自己d龜同其他人d龜著想先做咁多實驗,原來只係想滿足自己既好勝心,根據ywwalex師兄所講既野,你不停針對果d開口唔認同你果d「公式」既網友,例如Alexwong2012,證明你極度自我中心。呢一句
按顧主要求控制到每條紋寬度均等而完美如同機制工藝品, 還能按顧主要求控制每一條紋的高度或厚度, 甚至蘇卡達龜, 也能按顧主要求, 終生未見陽光, 不用陽光, 而且只喂Mazuri, 而養到生長紋完美, 不隆就不用說了.
已經令我林唔到可以有咩文雅d既詞語用尼話你,除左粗口。
你成日都用虛言虛語自我幻想當事實之類既野尼針對其他網友,仲要加上表情尼表達你自己既「心情」,更加證明你逃避。
d龜有你Li個咁既主人真係好慘。

小桃  同感  發表於 2012-9-2 09:02:59 AM
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

我愛爬蟲類 發表於 2012-9-1 07:35 PM
waiman師兄,原本我以為你系為自己d龜同其他人d龜著想先做咁多實驗,原來只系想滿足自己既好勝心,根據ywwa ...

不離虛言虛語. 看見這麼幼稚的行為, 很有趣, 實在令人笑翻.
人能如你自欺至此, 也實屬可憐.

waiman 發表於 2012-9-2 09:53 AM
不離虛言虛語. 看見這麼幼稚的行為, 很有趣, 實在令人笑翻.
人能如你自欺至此, 也實屬可憐.
...

都估到你會咁講,再一次證明你逃避,其實最可憐果個係你。
西錦--蛋殼

我愛爬蟲類 發表於 2012-9-1 09:58 PM
都估到你會咁講,再一次證明你逃避,其實最可憐果個係你。

也是虛言虛語. 需要自我安慰至此, 也實屬可憐.

waiman 發表於 2012-9-2 11:15 AM
也是虛言虛語. 需要自我安慰至此, 也實屬可憐.

學你咁講----虛言虛語. 自我安慰, 實在可憐。
西錦--蛋殼

ywwalex 發表於 2012-9-2 02:18 AM
隻星好正噃,不過小星天生体弱,好難養!

師兄

隻小星真好細得4cm,我都驚會死在我手,
我去到魚佬處睇,見到咁細隻,唸住唔買,留給經驗好的師兄.
但魚佬拎隻小星比我抱,抱上手就不得了太可愛,咁就買左回家
小星(波波)到家以兩天了,暫時食得all得.
希望平平安安.

Alexwong2012 發表於 2012-9-2 03:16 PM
師兄

隻小星真好細得4cm,我都驚會死在我手,

阿笨、牛牛同阿檬又多個friend啦!希望波波可以健健康康啦!
西錦--蛋殼

我愛爬蟲類 發表於 2012-9-2 03:34 PM
阿笨、牛牛同阿檬又多個friend啦!希望波波可以健健康康啦!

初初都怕會打交,但發覺阿笨、牛牛同阿檬係好善良,現在已經同小星(波波)好friend.

Alexwong2012 發表於 2012-9-2 03:47 PM
初初都怕會打交,但發覺阿笨、牛牛同阿檬係好善良,現在已經同小星(波波)好friend. ...

The reason of 阿笨、牛牛、阿檬同小星(波波)好friend is:
阿笨、牛牛同阿檬見到波波就問佢一d個人資料,發現志趣相投,結果就做左friend。
西錦--蛋殼

Alexwong2012 發表於 2012-9-1 05:46 AM
今日入隻唔知乜的星龜,連賣給我的人,都說係唔係星龜都冇人知,可能是X-龜.
上網找唔到參數養唔到,哎大那那 ...

http://www.herpera.com/burmesestar.htm
可能係緬甸星龜 Burmese Star tortoise

ywwalex 發表於 2012-9-2 07:28 PM
http://www.herpera.com/burmesestar.htm
可能係緬甸星龜 Burmese Star tortoise

我都覺得似,可能要等大些小先分得到.

Alexwong2012 發表於 2012-9-2 08:10 PM
我都覺得似,可能要等大些小先分得到.

緬甸星龜BB係咪好似你隻,緬星香港真係好少見。