香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 7671|回復: 5

新手唔識養.....唔食野既巴西龜 [複製鏈接]

我隻BB龜買左返黎一星期啦,仍然都唔肯食野(龜糧,蝦乾都試過)。最近發覺龜殼上有好多黑邊,這樣正常嗎?
我有俾佢曬太陽燈,溫度維持大約30度,經常瞓覺,龜台或水裡都係zzzzz 。水係日日換(隔夜水)
呢幾日都有大便,便便係長條的,白色中間有些少啡色的。
係咪有問題呢? 我係新手養龜,請教路
Thanks

俯視圖

正面圖

龜缸太細,無活動空間,拒食,請換缸,用什麼龜糧及太陽燈,照幾多小時及燈泡照射平台高度有幾高?  

龜糧need to at the water

看來你應該有爬文後買龜, 值得一讚!
1) 相中的缸太細, 雖然夠牠活動, 但放置太陽燈時, 會整個缸都熱,
    我建議買長方形的缸, 放個陸地(zoomed浮台也可), 太陽燈set在浮台上.
2) 試用豐年蝦作開口糧食, 如果開了口, 便慢慢轉回龜糧,
    龜糧可選zoomed細粒裝
3) 新到家也有可能未適應, 不要經常拿出來或打擾牠,
    投下數粒糧後, 不要望, 可能便會吃~

黑係生長紋,正常
試下關一關太陽燈先喂,有機會太光所以唔食
白色係咩黎? 有無得睇睇?

對上的資料都有關bb龜唔食野,多數很多新手養龜人都唔知,因為新買返黎BB龜會唔習慣新Home,(我果2隻龜果時又係甘),你只要日日餵食物比佢,等到龜龜習慣左你放野食比佢,好自然都會食