香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 3374|回復: 6

甜甜圈龜B白眼病,緊急求救 [複製鏈接]

大家好。

我屋企隻甜甜圈(冬甩)BB兩個星期前開始眼腫,亦開始吾食野。自己用龜用眼藥水滴左一個禮拜後未見起色,於是上禮拜五帶佢去睇醫生。(灣仔果間)

醫生當時幫冬甩打左一支維他命針,開左一盒營養粉,眼藥水。要求我幫冬甩曬燈、浸營養粉(一日兩次)、滴眼藥水(一日兩次),然後今個禮拜再去補一針。

曬住燈冬甩好似活潑左少少,但始終吾開眼,吾食野。我應該繼續帶佢睇呢個醫生嗎?還是自己應該買D眼膏幫佢擦?請大家卑卑意見我!

師兄幫佢滴完眼藥水之有無乾養?
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

我愛爬蟲類 發表於 2012-8-23 09:27 AM
師兄幫佢滴完眼藥水之有無乾養?

干養半個鐘後放翻落水

venson8789 發表於 2012-8-23 09:39 AM
干養半個鐘後放翻落水

我林果個醫生d藥唔夠重,換第二個試下。
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

今日小冬甩忽然開食,亦見到佢嘗試開眼。已經book左聽日去醫院補多一針!努力啊小甩甩!

venson8789 發表於 2012-8-23 08:24 PM
今日小冬甩忽然開食,亦見到佢嘗試開眼。已經book左聽日去醫院補多一針!努力啊小甩甩! ...

打針要小心,食葯較穩妥,龜 age? 太小打針會頂唔住。

williamwclee 發表於 2012-8-24 09:15 AM
打針要小心,食葯較穩妥,龜 age? 太小打針會頂唔住。

多謝關心。醫生打的係維他命針。尋日去複診,醫生話阿甩情況已經好左好 多。今日早上終於睜開其中一隻眼仔添!