香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: czevenus

龜龜做完手術一般要幾耐先開口食嘢   [複製鏈接]

今日覆完診,插喉的右邊頸之前腫了,今天把內裡的東西抽出來,原來有感染,醫生給了一種耐水性消炎膏,揸傷口及頸,明天嘗試下水,及比嘢食,完成晒呢個過程由喉餵水,希望女女快啲食嘢!
不過拆缐無咁快,都要一個月左右先拆線同抆喉,心痛死!

czevenus 發表於 2012-8-11 10:56 PM
今日覆完診,插喉的右邊頸之前腫了,今天把內裡的東西抽出來,原來有感染,醫生給了一種耐水性消炎膏,揸傷 ...

咁快下水?傷口可以濕水!?

傷口落水前塗葯膏,醫生話啲葯膏有防水性,塗完先落水,再比嘢佢食,昨天吃了七條魚,不過今天否肯吃,只吃了幾條糧,魚仔試過,咬兩次咬唔中就不吃了?擔心!

未拆線點解可以落水.....?先前先講避免傷口掂水.....

czevenus 發表於 2012-8-13 11:33 AM
傷口落水前塗葯膏,醫生話啲葯膏有防水性,塗完先落水,再比嘢佢食,昨天吃了七條魚,不過今天否肯吃,只吃 ...

是否唔落水食唔到食物?有其它方法嗎?要信 doctor,希望他沒有教錯啦,如果傷口發炎就麻煩啦。

我都有呢個問題,醫生用新葯膏係因為呢隻葯耐水性,話唔好浸多過十五分鐘,上水印乾就可以,我印乾後會擦多次藥膏,但今日龜女精神不像昨天好,而且不想食,像上面所講他兩次咬不中目標便放棄,只吃了三幾條龜糧,超擔心

今天放女落水,一點東西也沒有吃,精神又不太好,怎辦

czevenus 發表於 2012-8-14 01:18 PM
今天放女落水,一點東西也沒有吃,精神又不太好,怎辦

過了約一星期嗎?
給點時間,要長時間才復原。

何時再覆診?看 doctor 怎麽說再打算

約了下星期六,因為有感染條頸腫咗,我怕嘅係佢唔精神是否和頸有關,或者關不關她下水的原因!今天打電話比醫生,他明天才在,明天才答復到

czevenus 發表於 2012-8-14 06:36 PM
約了下星期六,因為有感染條頸腫咗,我怕嘅係佢唔精神是否和頸有關,或者關不關她下水的原因!今天打電話比 ...

因為有感染條頸腫咗,> 怕細菌感染,暫時乾養吧,如開冷氣記住拎走龜龜怕冷親他。
你的支持是我的動力,請支持兩爬樂!
助養生病的Marvel

http://www.hkherp.org/modules/tadnews/index.php?nsn=538
http://www.hkherp.org/modules/tinyd8/

我都有啲confuse,剛剛星期六覆診,醫生話條頸有細菌,但係都叫我放落水,只要下水前在手術的傷口擦藥膏,就可以下水,但今日都不太精神,所以無落水

czevenus 發表於 2012-8-15 02:43 PM
我都有啲confuse,剛剛星期六覆診,醫生話條頸有細菌,但係都叫我放落水,只要下水前在手術的傷口擦藥膏, ...

平時乾身養, 俾佢飲下水, 今日有太陽, 可以既同佢晒番15分鐘, 晒前用棉花濕下個殼, 唔好晒太耐, 最多15分鐘好啦, 我會教個手提閙鐘響提醒自已唔好晒太耐。 (不要在12:00-14:00晒)
助養生病的Marvel

http://www.hkherp.org/modules/tadnews/index.php?nsn=538
http://www.hkherp.org/modules/tinyd8/

龜女今日右眼不想睜開,要叫他才睜眼,右邊沒有事,不知是否報紙整親定上次醫生幫佢整右邊頸時整親!
約了聽日睇醫生

I will try put some food in water but I let her in dry place to have food first

czevenus 發表於 2012-8-16 05:53 PM
I will try put some food in water but I let her in dry place to have food first

水龜在有水既地方先食到野
助養生病的Marvel

I will try tomorrow, thanks!

I will try tomorrow, thanks!

today see doctor again, doctor said that she is under control, she don't want to eat because
1. the medicine
2. the feeding tube make her uncomfortable
now I keep on put her 2 times a day in water for 30mins, and give her medicine and calcium each day, and feeding her some food 2 times a day and 3 times of water a day by feeding tube.
and I hope she will get well soon.

czevenus 發表於 2012-8-22 11:35 PM
today see doctor again, doctor said that she is under control, she don't want to eat because
1. the ...

多謝你的匯報。
給她點時間,她精神嗎?龜吃小一點沒問題。

昨天睇醫生時,無論在車上和診所都很活躍,在箱中四處爬,但在家中卻不太活躍,可以大半天也不動,我想大概是環境陌生或者葯力所致,因為睇醫生前沒有比葯和水,怕佢在車上會嘔,返到去先比返水和葯比佢,另外精神是有,但正如前面所講,在屋企不太活躍,食嘅方面,他前天吃了一點蝦乾,但又吐出了一啲,食得很少,醫生話用喉比嘢佢食,我驚嘅係如果佢一路唔食嘢,咁咪一路要用喉,而佢依家係每日比兩次3ml嘢食再加水,佢咪唔會自己食嘢囉,但係診所話試過用鉗鉗住啲蝦喺佢面前旭吓,佢又食咗嗰隻蝦,唉!