香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 13979|回復: 44

龜龜做完手術一般要幾耐先開口食嘢   [複製鏈接]

如題,一般要幾耐同比咩佢食會好啲?

已回家?
有空請繼續在此說說龜龜的康復情況。

今天接了回家,精神不錯,醫生說要一段長時間康復,因為他的身陳代謝比較慢,亦因有傷口,不能掂水,醫生說可嘗試把他拿起,凌空抱著他,讓他的頭貼近缸邊,等他會不會自己伸頭進食,如果嘔係,可能要等傷口愈合才可看他吃不吃,這段時間不知怎算

我隻龜女今年新年後先做完同類手術,嗰排好凍所以佢都好似住喺加護病房咁,差唔多24小時開暖氣,怕佢冷親,嗰3個禮拜直情好似照顧BB咁.佢嗰時返嚟都插住胃喉(心痛死)....但我一餵佢就嘔,仲有血..所以要拆左條喉,拆完生Force Feed左一次,就俾左d force feed喉叫我返去餵佢.
如果你隻龜龜有插喉其實都唔駛擔心佢唔夠水份同營養,只要依足佢地指示餵佢食藥同俾水佢就應該ok!!
我地最緊要係保持佢傷口同埋住嘅環境乾淨,驚佢地d排泄物會接觸到傷口令佢發炎,我就會每日用滴露抹佢住嗰個膠箱2次,每日帶佢去浴缸(乾)大小便,然後小心用濕布清潔傷口周圍.放心喇...你細心照顧佢佢一定好快好返!!!我嗰隻都差唔多一個月先落得水.....但好快就自己小小,小小咁食.....就好返囉
你同龜龜都要加油呀.....記住依家熱開冷氣唔好吹到佢呀!!
已有 1 人評分威望 金錢 收起 理由
kenis225 + 12 + 12 多謝細心地分享 ^^

總評分: 威望 + 12  金錢 + 12   查看全部評分

係咪放咗落水先慢慢食呀,如果係,照你咁講,佢成個月無食過嘢?

中途Force Feed 過2次,但我記得醫生話如果龜龜健康,一個月有水飲唔食嘢應該無問題...當然我地冇經驗就唔好亂嚟,有咩問題最好問醫生.
其實你隻龜有胃喉點解你仲驚佢食唔到嘢?
有時唔駛太緊張,俾佢休息吓會快d好返...

我唔係驚佢食唔到嘢,係驚佢自己唔食,希望佢遲啲自己食啦

好明白妳嘅擔心,佢康復哂拆唒線慢慢會食架喇......加油....

czevenus 發表於 2012-8-7 04:14 PM
今天接了回家,精神不錯,醫生說要一段長時間康復,因為他的身陳代謝比較慢,亦因有傷口,不能掂水,醫生說 ...

我隻大龜一年前都做過呢個手術
我用個膠箱,竪直佢,即係個箱底向住自己
咁有個斜度
我放少少水
水掂唔到佢傷口,但個深度佢係飲到o既(唔知你明唔明)
之後我準備乾毛巾以備不時之需
抱住龜龜個pat pat
放佢係箱邊咁飲水
一直輕輕用手hold住
佢一有水浸就好乖ga la
不過有時佢會好想行前o的浸水
所以要hold住佢
佢有進一步就阻止佢
你見佢飲到咁上下就拎返佢出o黎抺返乾前面濕o左o既地方
o個時佢冇插胃喉,所以我隔日forcefeed佢
因為龜龜要食o野身髒先復原返...
之後我每次用上面個方法俾水佢都同時放o的糧
睇下佢幾時肯開口食呀
另外醫生都有開隻cream搽修口消毒
每次我用消毒濕紙巾輕輕抹下就搽cream~
My大龜&細龜,已經養o左21年啦

因為forcefeed每次都插候,有啲危險,同埋佢會感到stress,熱係嗰句,擔心係佢右邊頸腫啫

補充內容 (2012-8-8 11:00 PM):
不用說forcefeed,我連幫佢打針都手陣,仲有啲問題,好似我隻女咁,插住喉她還會自行進食嗎?

一陣影張相上嚟,比你睇吓係咪咁先!

can't post photo

czevenus 發表於 2012-8-8 02:16 PM
因為forcefeed每次都插候,有啲危險,同埋佢會感到stress,熱係嗰句,擔心係佢右邊頸腫啫

補充內容 (2012- ...

有冇人幫你同龜打針?佢周身郁唔易打,有冇流血?你的兒女有冇幫你照顧龜龜?

czevenus 發表於 2012-8-8 02:16 PM

補充內容 (2012- ...

如果自己真係攪唔掂,又冇人幫到手,可能打針同forcefeed要返去搵醫生或護士幫手,我個女都因為要完成抗生素療程所以留左幾日醫..

smartworkshop 發表於 2012-8-7 07:40 PM
我隻龜女今年新年後先做完同類手術,嗰排好凍所以佢都好似住喺加護病房咁,差唔多24小時開暖氣,怕佢冷親,嗰3 ...

請問? 為何龜女不能自然排到卵及旦,是否子宮出現問題.表面上怎樣觀察到有呢種情況.  

叮叮噹噹 發表於 2012-8-10 11:23 AM
請問? 為何龜女不能自然排到卵及旦,是否子宮出現問題.表面上怎樣觀察到有呢種情況.   ...

很多因素,可能係養嘅環境,過量餵飼及本身生殖系統問題.....
其實成年前都試過冇胃口唔食嘢成個月,照X光冇蛋但就check到佢卵巢好活躍,跟住半年後又唔食嘢,生坑魚豐年蝦都唔食,去照X光就有蛋,但同時發現有好多卵塞住唔成蛋,肝要給收d蛋(因好多卵唔成型&蛋又生唔出,肝就會嘗試吸收佢地,但好大負荷同好傷肝!!),所以要食補肝藥之餘亦要喺佢未變差之前決定做手術..

喺momo度攞出嚟嘅蛋同卵

做完手術

加護病房

哂太陽燈

smartworkshop 發表於 2012-8-10 02:43 PM
很多因素,可能係養嘅環境,過量餵飼及本身生殖系統問題.....
其實成年前都試過冇胃口唔食嘢成個月,照X光冇 ...

明白啲,那麼我隻刀旦女叮叮而家有12.6cm大,刀旦男噹噹10.3cm大,不過噹噹比起叮叮略為瘦一點,間唔中見到噹噹想攪攪震,但係經常唔成功,是否要大至14-17cm大,先去照吓X 光是否正常或而家都有可能懷有假旦呢?但係叮叮0既重量無太大改變.

幾耐先抆喉,抆完喉有無縫針,就算抆喉有傷口又唔濕得水,咁抆喉之後水養定乾養,如果水養啲水要幾多?

smartworkshop 發表於 2012-8-10 02:43 PM
其實成年前都試過冇胃口唔食嘢成個月,照X光冇 ...

咁多蛋同卵!!!

czevenus 發表於 2012-8-10 11:51 PM
幾耐先抆喉,抆完喉有無縫針,就算抆喉有傷口又唔濕得水,咁抆喉之後水養定乾養,如果水養啲水要幾多? ...

咁多問題應該好好問下 doctor,雖然這裡的朋友都好有經驗,應該幫到手。