香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 7028|回復: 21

今日龜龜做手術   [複製鏈接]

前陣子都有喺度開post,細女𢱑沙不生蛋,到今日小女做完手術,手術成功,成功取走一隻蛋及很多卵,醫生順便切去一邊卵巢,而另邊因為很健康,保留著,下午已醒來,雖然麻醉葯未過晒,但也有給我反應,接下來要比心機,接佢返嚟之後好好照顧佢啦!

放心啦,有你對佢嘅支持同照顧,一定好快復原,健健康康嫁!

希望啦,不過要用喉比嘢佢食,真係唔係幾開心,不過總算平安

努力,加油~~

希望龜龜早點康復吧~!!! 放心, 龜主給力多點, 關心多點, 輕輕摸吓佢頭, 安慰吓龜龜, 相信龜龜會感受到您既愛的~! 大家要加油啊~
;

啱啱探完佢,已經開始行小小,今早飲水沒有嘔,情況幾好,多謝關心!

用了多少錢?$5,000?
留著另一邊卵巢會否有手尾跟呢?
很多人也不願意花錢醫龜,它們的身價普遍很低。

醫生有理論上有咁嘅可能,不過佢未見過會再生,用了萬元,不過都養咗廿幾年,咩都值嘅!

czevenus 發表於 2012-8-6 02:01 PM
醫生有理論上有咁嘅可能,不過佢未見過會再生,用了萬元,不過都養咗廿幾年,咩都值嘅! ...

我那龜都養了二十多年,差不多三十嵗,他是男的,所以沒有龜女的問題。

其實我買佢哋返嚟(其實唔係我買,我只大過龜龜三歲),都唔知係男係女,到佢哋大我先識睇,講真,真係無後悔,我真係當佢係我仔女,甚至比我個女更錫佢哋,因為佢哋三隻龜只有我,我是他們的全部。
已有 1 人評分威望 金錢 收起 理由
kenis225 + 24 + 24 養動物如同屋企人,一個非常

總評分: 威望 + 24  金錢 + 24   查看全部評分

生命能救的縂應救。假若是我,我也願意付那費用。

龜龜同主人也要加油!!要給你們大大的祝福和支持

大家放心,我會定時上載她的最新情況!

唯一比較擔心係未肯食嘢同因要由右邊頸插胃喉導致右邊頸腫了很多

主人同龜龜都加油呀~
My大龜&細龜,已經養o左21年啦

首先好感激樓主視龜龜如家人般對待,真的, 我們是動物的全部,我們可以有朋友、去街玩、睇電視....上網...極多娛樂,但動物心中只有我地,我地主宰佢地既一切。

而樓主既龜手術後,護理最為重要,請注意以下幾項 :

1) 插喉餵食,小心水入傷口,容易發炎
2) 多晒太陽,增強體質,勿在12:00-15:00時晒,晒時先用用棉花濕少少水查下個殼,日晒15分鐘 !
3) 如開冷氣,放龜龜在吹不到既地方,一定不可以冷親

樓主,努力,加油,有你悉心照顧龜龜一定好快好返,祝健康 !!
你的支持是我的動力,請支持兩爬樂!
助養生病的Marvel

http://www.hkherp.org/modules/tadnews/index.php?nsn=538
http://www.hkherp.org/modules/tinyd8/

真的可以曬太陽嗎?依家在膠箱乾養,底材同醫院差不多,報紙底,再加一塊毛巾同碎報紙,他常自己走進報紙碎中!

現在只放他在沒有冷氣的地方,溫度是室溫28-31度,可以嗎?

czevenus 發表於 2012-8-8 05:45 PM
真的可以曬太陽嗎?依家在膠箱乾養,底材同醫院差不多,報紙底,再加一塊毛巾同碎報紙,他常自己走進報紙碎 ...

可以,晒時先用棉花濕少少水查下個殼,可以既餵佢飲下水先,
但記住不要晒太耐,10-15分鐘已足夠。

** 不要在12:00-15:00時晒 **
助養生病的Marvel

http://www.hkherp.org/modules/tadnews/index.php?nsn=538
http://www.hkherp.org/modules/tinyd8/

czevenus 發表於 2012-8-8 05:49 PM
現在只放他在沒有冷氣的地方,溫度是室溫28-31度,可以嗎?

室溫28-31度 > 可以,但要空氣流通,唔好焗親佢。
助養生病的Marvel