香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 9852|回復: 20

新手求救-巴西紅耳龜B背甲生黑點(圖) [複製鏈接]

請問各位師兄師姐,
我總共有7隻龜B混養
2隻珍珠草B
2隻梅花斑B
3隻巴西紅耳B
我突然發現我嗰3隻巴西紅耳B嘅背甲都有少許發黑嘅現象. 如圖.
牙刷刷唔走. 但其他龜B都無事.
有無師兄師姐知咩事?
Thanks...

珍珠草B:美金,港幣
梅花斑B:歐羅(ceased20120630),英鎊
梅花斑B:歐羅
紅耳B:新加坡紙,馬來西亞令吉,泰銖
東綿:東綿
地圖:地圖
我一屋都係外匯XD

可能0係青苔,請問啲水質有冇綠色呢?我養0既刀背旦都有呢種情況,用牙刷會有綠色漬被刷走,而家為求安心,裝置一部 internal uv fliter (殺菌燈),用途防止水質有細菌,水質清澈令龜甲乾淨.另有一個原因,如水溫過高都容易滋生細菌0既. OK

叮叮噹噹 發表於 2012-8-1 01:08 PM
可能0係青苔,請問啲水質有冇綠色呢?我養0既刀背旦都有呢種情況,用牙刷會有綠色漬被刷走,而家為求安心,裝置 ...

請問
我有用濾桶, 又有養硝化菌, 用殺菌燈會唔會殺埋硝化菌?
另外
由於龜龜要晒太陽, 所以我將龜缸放喺太陽照到嘅地方. 咁樣會唔會過熱?
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-1 01:15 PM
請問
我有用濾桶, 又有養硝化菌, 用殺菌燈會唔會殺埋硝化菌?
另外

放心,不會的,因本人用沙缸,所以有足夠地方用內置式殺菌燈放在沙缸內,如果閣下只用一個主缸,可考慮用外置式,至於uv 燈泡瓦數要睇個水缸有幾大及用幾多升水,不過,要另外買一個PUMP推動.
用自然光留意擺放位置是否通風,因紫外線內UVB不能穿透玻璃,只有UVA,但不知有幾多%UVA可穿透玻璃,除非你能夠將陽光光線由缸頂直射至缸內浮台面,或者將牠們拿出,放0係一個無阻隔地方下直曬,留意高溫下於早上及下午3點後方可乾曬,勿再中午曬太陽.曬30至45分鐘已足夠.曬完後,放在陰涼地方令龜殼降溫方可放回水中.但係都建議加一支Zoomed UVB 10.0 節能燈+一個26cm高身金屬製陶瓷燈罩作為陰天時使用,燈管有10%uvb+30%uva,可用2000小時.夏天水溫有24-26度便可.如果高於26度便要用風扇吹向濾桶出水位降溫. OK
補充: 冬天要加多一支加熱燈,不過,香港好快沒有冬天了.預測未來11月至3月氣溫可高至20度或以上.

叮叮噹噹 發表於 2012-8-1 02:20 PM
放心,不會的,因本人用沙缸,所以有足夠地方用內置式殺菌燈放在沙缸內,如果閣下只用一個主缸,可考慮用外置 ...

我龜缸setting, 除左風扇, 基本都齊
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48789
會唔會係晒唔夠太陽?
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-1 02:34 PM
我龜缸setting, 除左風扇, 基本都齊
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48789
會唔 ...

正如其他師兄在hkturtle所講太淺水,個濾水器發揮不到應有功能,請將水位提升至一半,即是水缸高度有12吋便要有5-6吋水位,另外,光線不足.

叮叮噹噹 發表於 2012-8-1 02:50 PM
正如其他師兄在hkturtle所講太淺水,個濾水器發揮不到應有功能,請將水位提升至一半,即是水缸高度有12吋便 ...

唔明, 請指教
點解太淺水濾水器發揮不到應有功能??
少D水, 濾水器功率flow rate 不變, D水唔係循環多幾次咩?
太深水, 我驚D草龜浸親r

光線不足...如果我個窗簾後面係落地玻璃, 日頭打開窗簾, 咁會唔會好D?
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-1 03:58 PM
唔明, 請指教
點解太淺水濾水器發揮不到應有功能??
少D水, 濾水器功率flow rate 不變, D水唔係循環多幾次 ...

水太淺,龜隻只能夠在缸內爬行,並不是游泳啊!加上濾水器咁大,點解唔用盡佢呢? 而且相中見到有個缸放咗假水草,呢啲裝飾物雖然靚,亦有機會掛上龜龜便便,日子一耐便變成細菌影響龜隻皮膚/眼睛等,(本人以前都有用假水草,而家全清缸,只有浮台俾啲龜曬燈)如果你想加 uv fliter,水太淺亦不能使用.
另外本人都講咗太陽內紫外線0既uvb不能穿透玻璃進入水缸內,只得uva可以,但係水龜或陸龜都要吸收太陽光內紫外線uva及uvb,然後將體內食物合成維生素D3,如果沒有紫外線吸收,就算食幾多有營養食物都係吸收不到,龜隻便不能長大了.

叮叮噹噹 發表於 2012-8-1 05:25 PM
水太淺,龜隻只能夠在缸內爬行,並不是游泳啊!加上濾水器咁大,點解唔用盡佢呢? 而且相中見到有個缸放咗假水 ...

純粹peaceful discussion, 大家討論吓.

假水草, 我用左幾日已覺得難洗, 已攞走, thanks.

圖中兩支麻雀燈, 一支係UVB10.0, 一支係UVA+熱射燈. 支UVB每日開大約5小時. 支UVA+熱射燈我宜家當照明用. 因為影相陣係夜晚, 所以無開. 呃左你tim.

因為我宜家係草B, 斑B, 同紅耳B混養, 我見我D草龜淨係識喺缸底爬行, 而唔浮游, 而且根據HKHERP所介紹, 養草/斑, 2寸水深好喇, 紅耳就可以3~6寸水深. 所以我只比約3~4寸水, 再加格仔板. 你覺得可以再加深水嗎? 我個缸係尺半高(18寸), 比10寸水會唔會太多?

另外, 點解太淺水濾水器發揮不到應有功能??

Thanks.
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-1 05:57 PM
純粹peaceful discussion, 大家討論吓.

假水草, 我用左幾日已覺得難洗, 已攞走, thanks.

可否講出目前所有龜隻背甲長度及數量,水缸面積長/濶/高幾多,再衡量用幾多水.
根據本人知識,爬蟲用燈泡應配合有陶瓷燈頭燈罩使用比較安全,你用0既燈罩應該0係膠製燈頭,未必能成受燈泡熱度.除非閣下轉用光管.至於燈泡使用時間最好有10小時,可用時間掣設定由早上8時至下午6時.因uvb10.0 燈泡沒有熱力(所指在燈管,燈頭有輕微熱力),只有可見白光及內含uvb+uva,至於燈泡含有幾多uvb+uva,就要睇所用是什麼牌子了.
如果想知道多啲爬蟲用燈泡知識,可參考本會C 兄waiman 0既爬文, 可去陸龜研習室找食物及設備一欄 chick 入去便見到.  

叮叮噹噹 發表於 2012-8-3 10:50 AM
可否講出目前所有龜隻背甲長度及數量,水缸面積長/濶/高幾多,再衡量用幾多水.
根據本人知識,爬蟲用燈泡應 ...

首先, 感謝你嘅熱心幫助.

草B x2, 斑B x2, 紅耳 x3, 全部3~4cm長
水缸 2尺 x 1尺 x 1.5尺(高) = 60cm x 30cm x 45cm(高), 10cm水深=18L水量, 濾桶係Aqua One Aquis 1250 Series 2.
內有格仔板台及水族用樓梯裝飾以作陸地

我支UVB係ZooMed UVB10.0燈泡...我試試加長開關時間, Thanks.
另外一支 UVA+熱射燈係ZooMed Turtle Tuff 50W.
我返工前開燈, 通常我家后午餐時關燈, 因為缸入面好熱, 應該有28度以上.

你所提及的陶瓷燈頭燈罩, 可以睇睇我另一堆照片, 我兩支麻雀燈都有陶瓷插座,仲有反光塗層tim
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=43189

我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-3 02:00 PM
首先, 感謝你嘅熱心幫助.

草B x2, 斑B x2, 紅耳 x3, 全部3~4cm長

從閣下之前分開二個水缸飼養比較用一個咁細0既缸好啲啊! 原因7隻小龜在一個細水缸內,噹牠們一日食一餐,其便便及尿液在一個只得18升水0既水缸下過濾,試想像水內之尿酸可否化淡,而且水缸底是否舖了一張格仔板,這樣會阻隔去水位,那麼水內污染物便很難吸走了,加上水淺,出水位0既水流不能從每個角落游動.亦會令到便便停留在缸內,你用0既濾水器經查證後,從網站上列明此型號可過濾300-600升水,就當數字上有偏差減一半都可以過濾150-300升,請問閣下清洗水缸時有冇發現啲水比較黃及有啲便便0係缸內及所用之格仔板和浮台便知.
紅耳龜長大後身體會大過草龜及班龜,一齊飼養恐怕會令其他有傷害,見相片中你有另一個水缸是否有一呎長,可以用嚟俾龜龜作為進食之用.
以3年成長計算,可建議買一個30x18x18水缸俾紅耳,其餘用住2呎缸先,設置上用留2個濾桶便可,建議缸內只用浮台,缸底沒有任何裝飾,如覺得單調,可以貼一張有水族環境海報在缸外圍.至於閣下用燈具,可能0係攝影師專用燈架,本人唔識,如果燈架可行,可以2支燈架裝上zoomed 10.0 uvb節能燈開10小時,夏天日間不用開加熱燈,除非室內全日開冷氣,如有日照利用窗外天然光,不過,要留意通風.如果晚間開冷氣要留意水溫是否需要用暖管調節.雖然,紅耳龜係耐寒龜種,都係小心為上. 謝謝指教.

叮叮噹噹 發表於 2012-8-3 03:46 PM
從閣下之前分開二個水缸飼養比較用一個咁細0既缸好啲啊! 原因7隻小龜在一個細水缸內,噹牠們一日食一餐,其 ...

我另一水缸有2隻大龜: 東綿 + 地圖, 以後會買新缸比佢地ga la, budget 有限

不論大小龜, 餵食時都喺獨立膠兜內, 比佢地一邊進食一邊便便, 減少污染缸內水質

缸內有格仔板做台, 唔係放喺底, 不過有時有少許便便沉底濾唔走係真嘅, 我通常喺D龜龜進食時用入水口吸走佢. 但係缸水都仲係有陣味, 可能真係尿酸原因, 及"水流不能從每個角落游動", 我會試試攞走樓梯裝飾, 以免妨礙水流. Thanks.

濾桶Specificatoin如下
For upto 250 / 400ltr aquariums.
1400//hr max flow. 28watts.  max head 2.0mtr.
Number of Media Baskets: 3
Dimensions:52 x 22 x 22cm

由於我怕水流過勁, 及安靜原因, 我用左雨林管, 出水口射向缸
師兄有無好主意, 可以安靜地加強水流, 又唔打擾龜B?

Thanks.
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-3 04:30 PM
我另一水缸有2隻大龜: 東綿 + 地圖, 以後會買新缸比佢地ga la, budget 有限

不論大小龜, 餵食時都喺獨立 ...

如果暫時唔改變用大缸,都希望將水位提升至6-8吋深,利用多啲水希望沖淡尿酸,不過,如家中有地方,希望你轉用大缸.至於花灑喉管可以拆出嚟攞去魚街配2支密封膠管(頭及尾通隆)跟一個向下轉角膠管.做成一支L形,尾段插入水中,當然要自己量度呎吋. OK

叮叮噹噹 發表於 2012-8-3 05:09 PM
如果暫時唔改變用大缸,都希望將水位提升至6-8吋深,利用多啲水希望沖淡尿酸,不過,如家中有地方,希望你轉用 ...

請問水中嗰陣味同硝化菌有無關???
養到硝化菌會唔會好D?
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-3 05:27 PM
請問水中嗰陣味同硝化菌有無關???
養到硝化菌會唔會好D?

請問用什麼濾材,幾時更換一次濾材及洗一次濾桶呢?

叮叮噹噹 發表於 2012-8-3 05:35 PM
請問用什麼濾材,幾時更換一次濾材及洗一次濾桶呢?

總共3格
由底到頂: 生物環+15ppi生化棉 >> ceramisub+15ppi生化棉 >> 35ppi生化棉+活性碳+白棉
約每2個月洗一次, 因每2個月換活性碳
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-3 06:15 PM
總共3格
由底到頂: 生物環+15ppi生化棉 >> ceramisub+15ppi生化棉 >> 35ppi生化棉+活性碳+白棉
約每2個月 ...

建議將活性碳取走,濾桶內全放生物環及生化棉便可,本人只知生物環有分為玻璃生物環壽命大約6-8個月/陶瓷生物環壽命大約一至二年(視乎其環內細孔密度),另外有一種ph值比較高生物環可用於淡水或海水中(呢一種無需要用在你的龜b).至於你用緊0既ceramisub 是否來至aqua one,個人覺得不用亦可.至於清洗上,因太多龜,最好一星期洗一次濾桶內生化棉,生物環用番水缸內0既水過一次及換哂濾桶內0既水,水缸0既水第一個星期換三分一,第二個星期全部水換哂及清洗缸內周圍,特別係角位容易有污垢,最緊要都係缸內去水能夠抽走大部分0既便便或其他垃圾.   

叮叮噹噹 發表於 2012-8-4 10:20 AM
建議將活性碳取走,濾桶內全放生物環及生化棉便可,本人只知生物環有分為玻璃生物環壽命大約6-8個月/陶瓷生 ...

thanks, i will try this weekend
我一屋都係外匯XD

sos_hk 發表於 2012-8-4 11:53 AM
thanks, i will try this weekend

提提你,可能閣下已知或做緊,千萬不要用清水洗生物環(已經養咗益菌0個啲,用番缸內舊水過一次便可),如要更換生物環,以10成計,換5成便可,你可以買一個網袋裝住新環同舊環一齊使用,咁樣做,自己便知道新舊分別了.