香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 4042|回復: 6

龜龜生蛋問題 [複製鏈接]

我想問龜龜生蛋係睇佢本身個年齡而定,
定係根據佢個size 而定?

因為我個隻龜女養左3年, 背甲都係得手心咁大,
咁細隻龜....生到蛋嗎?
同埋....養左3年GE龜.....呢個size 合唔合理呢?
THX

PS: 我隻係巴西龜

龟是要size和重量、还有年份 要龟生蛋必须要冬眠

四仔聽日滿三歲了, size是我的手碗去到手指. 其實睇龜龜本身有幾吸收, 我而家隔日餵, 2, 4, 6 或者日 (視乎自己邊日出街), 四四食25粒zoomed growth formula架, 而家夏天仲衰, 成日都餓鬼咁, 見親我就拍水. so far 佢冇肥肉,呢種餵食模式維持左接近一年, 暫時唔轉, 在冬天時只會在數量(幾多粒)上作調整.

沒有一定的日子龜龜幾時會生蛋, 獸醫說一般六至七年左右就會生, 有得生咪女仔囉, 不過有d龜龜係女都未必有蛋生, 原因不明.

分享一個case, 是協會一隻rehome了的草龜, 前半生活在地獄般的環境, 成缸屎水主人又唔換, 養左十幾年率之唔養.  2月pet show時有新主人帶她走, 最近生了一隻蛋, 新主人帶佢睇醫生照x ray, 體內仲有一隻打橫生, 位置問題, 要開腹甲取出 (如果位置接近大髀可在腳仔開刀)

誰不知, 打開殼見到龜龜體內有一堆已爛掉的蛋, 已經畸形. (呢d x ray都照唔到) 上星期手術後留醫到今天回家, 這個case由於是我協助前主人將龜龜交給協會, 所以龜龜之前的生活我知曉亦有話比新主人聽, 而新主人亦有同醫生講, 醫生便說之前的生活環境咁樣會有啲關係, 龜龜可能就係咁忍住唔生啲蛋出黎. 但新主人那邊的生活非常好, 所以龜龜說生蛋, 但之前屈埋屈那些就爛哂生唔到, 醫生仲話遲2日開刀都救唔番, 因為爛蛋會引發腹腔炎.

而家龜龜已回家休養, 我聽見好開心, 咁樣開一開刀成萬銀有多, 龜龜亦冒好大危險.

生蛋如果順順利利就最好, 聽多d呢dcase有心理準備.

你哋好,想問問你們有冇試過龜龜好活躍地爬想逃走,又唔食嘢又用腳挖pad pad呢啲生蛋嘅徵兆,之後放佢哋落沙,又不停地挖洞,但第二日卻發現沙中沒有蛋,胃口又和以前一樣,食得痾得,帶佢睇醫生,照完x光見到隻蛋在右邊中間,你們試過有這情況嗎?很擔心他們會難產,兩隻都係咁,他們都在六月生過蛋!
謝謝各位回䨱!thanks!

siuman 發表於 2012-7-31 04:26 PM
四仔聽日滿三歲了, size是我的手碗去到手指. 其實睇龜龜本身有幾吸收, 我而家隔日餵, 2, 4, 6 或者日 (視乎 ...

咁我個2隻好似細左D......
駛唔駛+糧比佢?
我都係3-4日餵一次.... 我見佢地都食到唔想食咁...

czevenus 發表於 2012-7-31 08:04 PM
你哋好,想問問你們有冇試過龜龜好活躍地爬想逃走,又唔食嘢又用腳挖pad pad呢啲生蛋嘅徵兆,之後放佢哋落 ...

某d龜第1次生蛋時
係會預習一下..
你下次見到果時都要放佢入泥,到時就真的了

前幾年生過,今年他們在六月已生過,還會預習嗎