香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 3270|回復: 6

珍珠龜排出白色的東西......求助 [複製鏈接]

我隻珍珠龜(雌性)養咗6年
都活活潑潑
但尋日排出奶白色似蛋花的東西(見下圖)
嚇死我喇
我平時餵佢nutrafin max牌嘅龜糧
每餐都加d鈣粉Nutrobal牌
間中餵d菜同蝦干
平時佢較少飲水
另外,應該5係蛋,之前同佢住係同一缸嘅都係雌龜,而且分開年幾了
我想知奶白色似蛋花的東西係咩野,
求有冇人知道可以解答我?

是蛋,未受精的蛋,能生得出都是好,生唔出在體內就麻煩了^^

補充:龜女的生體機能成熟了,就會生蛋,即使沒有交配也會的

現在先知珍珠龜沒有交配也會生蛋,這情況会持續嗎?每月一次?

~~係呀, 係旦來的, 不過爛咗啫~~~ 恭喜晒, 您隻龜龜已開始進入生旦階段了~~~哈哈~~~我隻嗅屎妹都係差唔多咁大就開始生旦啦, 冇受精的, 龜女大大吓係要生旦的, 若係龜女但冇生旦才要龜主擔心呢~~因佢冇得生旦, 驚龜龜會否塞旦之類身體問題, 這樣可能要看醫生求救的~

生旦活躍期: 多在夏天進行.... 因天氣炎熱, 身體活躍, 胃口好咗, 能量多咗, 有氣有力生旦~~!~ 每個period 生幾隻什至更多, 唔定, depends on 您隻龜龜體質吧~

隔唔中期: 有時佢都會在冬天生吓旦的, 但不多隻啦~

每年: 龜龜開始會每年帶給龜主驚喜的~~; 每年定期會有旦生~ 記得養肥吓佢, 佢胃口超好, 俾佢多D活動空間, 多點活動, 運動量高咗, 生旦輕鬆點吧~!

;

是沒受精的龜蛋(如母雞也會生沒受精的雞蛋, 是孵不出小雞)

我明白了,謝以上各位嘅回應,我嘅龜龜挺怕看到旦旦,自己踏破的