香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 3756|回復: 9

Pluto笑   [複製鏈接]

好似係到輪流chock樣咁!

kiu_218  哈哈, 次次都影唔到佢地一齊望鏡頭, 激死>_<  發表於 2012-7-28 06:22:31 PM
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

本人未養過守宮,昨晚去魚街買嘢,見到有店舖職員正在打理守宮住0既膠合,用噴水壺灑少少水0係膠合內再用紙巾舖上面便完成(估計補充濕度),奇怪係隻守宮有5 吋長,個膠合估計有7-8 吋,請問守宮是不是不需要太大空間做住所,而且並不喜歡活動呢? 本人只知牠們係夜行性動物,日間睡覺,那麼日間是否需要照燈呢?   

叮叮噹噹 發表於 2012-7-29 10:01 AM
本人未養過守宮,昨晚去魚街買嘢,見到有店舖職員正在打理守宮住0既膠合,用噴水壺灑少少水0係膠合內再用紙巾 ...

請問你見到的是什麼品種的守宮呢?
視乎不同品種的守宮而定的

我飼養的兩隻是豹紋守宮, 是夜行性, 不需要照燈的.

kiu_218 發表於 2012-7-29 03:04 PM
請問你見到的是什麼品種的守宮呢?
視乎不同品種的守宮而定的

呀!因停留時間不長,只見整條守宮都係金黃色,沒有班紋.

平時會吾會放佢出黎由佢四圍行? 識自己返入箱?

TCK 發表於 2012-7-30 04:54 PM
平時會吾會放佢出黎由佢四圍行? 識自己返入箱?

好少放出來四圍行,,容易走失,,
不懂自己返入箱,,

kiu_218 發表於 2012-7-30 08:12 PM
不懂自己返入箱,,

見你放晒佢地出黎影相, 仲以為吾易走失,haha

kiu_218  有時走得很快~ ><  發表於 2012-7-31 05:26:59 PM

kiu_218 發表於 2012-7-30 08:12 PM
不懂自己返入箱,,

kiu,
if l put them in the balcony at night, will they eat all the ants and insects near the flower pots?
will they run away 私奔?

yuenyuen 發表於 2012-7-31 01:01 PM
kiu,
if l put them in the balcony at night, will they eat all the ants and insects near the flowe ...

um..應該會吃..只要是昆蟲就會吃~
他們私奔的話,,奔黎奔去都只在爬缸中~~