香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 5047|回復: 18

高貝與渡假中的小朋友 ~~~     [複製鏈接]

高貝是我的命根 ~~~

好得意

似乎高貝對小朋友好有興趣噃... 仲有興趣過對ah B~

yuenyuen 發表於 2012-7-20 11:18 PM
似乎高貝對小朋友好有興趣噃... 仲有興趣過對ah B~

覺呀 .. 不過小朋友係仔

高貝是我的命根 ~~~

KB豬 發表於 2012-7-21 12:22 AM
覺呀 .. 不過小朋友係仔

高貝既心靈感應...
小朋友咁細 高貝都知佢大個咗會係競爭對手

yuenyuen 發表於 2012-7-21 08:37 AM
高貝既心靈感應...
小朋友咁細 高貝都知佢大個咗會係競爭對手
...

原來係咁 .. 果然你同仔仔都好有遠見啊 ...
你大蘇幾好麻 .. 琴日同仔仔過磅都 keep 住 29lbs ..

高貝是我的命根 ~~~

KB豬 發表於 2012-7-21 09:34 AM
原來係咁 .. 果然你同仔仔都好有遠見啊 ...
你大蘇幾好麻 .. 琴日同仔仔過磅都 keep 住 29lbs . ...

講得好呀! 係"我"同你仔仔都好有遠見.. 而唔係我家阿蘇... 因為阿蘇係目中無龜架...
阿蘇見到同性係唔會有反應. 佢仍然係鐘意坐就坐, 瞓就瞓, 向左向右隨心而行,
其他男龜 佢望都唔望多眼. 可能佢仲未見過靚女盾, 唔覺得有必要競爭啦~
但係見到d美食就唔同喇, 佢就會好有競爭既心咁...衝去搶, 仲好少輸添

多謝呀~ 阿蘇好好呀~ 每日都百無聊賴咁... 等食!!
佢大隻咗又大食咗, 所以呢一年我俾9x%~100%牧草佢食.
佢就冇乜大到 又冇乜重到. 應該仲係未夠18吋同未夠30磅.
而家佢見到正菜會衝去搶 (<-阿蘇既表情. <-我既手指)
落雨就會出戶外淋雨望天打卦, 等個天送d野味俾佢 (<-阿蘇既表情. <-我既心)

yuenyuen 發表於 2012-7-21 10:39 AM
講得好呀! 係"我"同你仔仔都好有遠見.. 而唔係我家阿蘇... 因為阿蘇係目中無龜架...
阿蘇見到同性係唔會 ...

Good 蘇  

高貝是我的命根 ~~~

yuenyuen 發表於 2012-7-21 10:39 AM
阿蘇見到同性係唔會 ...

仔仔變咗大哥哥啦 .. 乖乖等食中

高貝是我的命根 ~~~

間房都被 "朋友仔" 住埋??

KB豬  咁大哥哥要讓小朋友架麻 .. 高貝 大個仔啦, 要學大方啊 !! ^^  發表於 2012-7-30 04:41:48 PM

小桃 發表於 2012-7-29 09:27 AM
間房都被 "朋友仔" 住埋??

大讓細嗎^^
花果山美猴王 Monkichi

KB豬'請問你隻仔仔有幾大?是否放養?

daytona16520 發表於 2012-8-30 09:13 AM
KB豬'請問你隻仔仔有幾大?是否放養?

8歲喇, 係放養 .. 比佢通屋走自由行架

高貝是我的命根 ~~~

好大大大隻

KB豬 發表於 2012-8-30 03:19 PM
8歲喇, 係放養 .. 比佢通屋走自由行架

我隻有一尺半,都係放養,但D屎尿都好多,整到成屋都係,好DIRTY,我家人好不滿叫我比人養
想問問你隻仔仔係D屎尿多唔多?
thx

daytona16520 發表於 2012-8-30 07:16 PM
我隻有一尺半,都係放養,但D屎尿都好多,整到成屋都係,好DIRTY,我家人好不滿叫我比人養
想問問你隻 ...

高貝 已習慣在龜箱或浴室便便 ..
我們每朝早上10點將佢放到浴室 ..
大概兩小時內就排了.. 當然不是每天都一定有,
但假如在浴室沒解決, 在廳活動其間突然便急,
佢會急急腳走回龜箱 .. 真係好叻仔
的確 尿量好大, 好似倒潟桶水咁 .. 都唔弱架

龜龜係有地域性的, 亦有時間規律 ..
你嘗試觀察一吓, 或者習慣佢一個固定位置便便之後先放佢出嚟活動 ..
看看有否改善 ...

其實 都好明白家人既不滿 ..
我都嘗試過家人要我棄養既時候
唯有自己做多點功夫, 一定能搵出解決佢哋便便問題既方法 ..

龜龜 係我哋將佢帶回家的,
就好像 高貝, 我已經將佢當自己兒子般看待,
肆問, 又點會輕易遺棄自己既兒子 ..

請不要放棄, 佢好需要你架 !!

高貝是我的命根 ~~~

KB豬 發表於 2012-8-31 12:07 AM
高貝 已習慣在龜箱或浴室便便 ..
我們每朝早上10點將佢放到浴室 ..
大概兩小時內就排了.. 當然不是每天 ...

同意~!

雖然我養既係澤龜, 但我周不時都會放呀嗅屎妹自由行的~ 幸好間屋只得1-2人住, 佢對屋企環境十分療如指掌的~ 佢現在很少在自由行期間痾便便的, 初時亦試過中招, 執咗佢唔少手尾!! 加上每次佢一痾野就要拍吓佢頭仔, 好惡咁鬧吓佢(唔知佢是否明白, 但我都要訓示吓佢~), 慢慢地, 佢都習慣當我放佢回水盤, 佢好自然咁排吓便咁, 一喺就忍到我放佢入水盤才痾便....

不過, 好多時, 自己既寵物自由行時的大小異便, 家人亦會感到不滿....我都試過給我老爸責怪,叫我掉了我隻寶貝嗅屎妹呢~!!! 真叫我感到害怕, 無奈, 生氣呢!!!! 我忽然間感到我的寶貝會受到威脅...很怕若我不在家或不在香港... 那怕我老爸會對我隻嗅屎妹.....
;

呵呵,不錯。。。希望能繼續努力落去啦。

KB豬  大加努力 加油啦 !!  發表於 2012-9-4 12:01:07 PM

moisellemc 發表於 2012-8-31 12:29 AM
同意~!

雖然我養既係澤龜, 但我周不時都會放呀嗅屎妹自由行的~ 幸好間屋只得1-2人住, 佢對屋 ...

臭屎妹 咁乖巧 .. 抵讚呀

我相信 家人對龜龜始終都會有感情既  ..
正所為 .. 日久生情麻, 講得出 未必做得到 ..
好似我媽媽咁 .. 成日話仔仔大隻又重又要服侍
其實 個心 .. 不知幾錫佢

高貝是我的命根 ~~~