香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 3064|回復: 6

鈣粉 [複製鏈接]

我見有人話用鈣粉會好易痴到落龜龜塊面同個身度。
其實鈣對龜龜有冇壞影響?
例如會唔會唔小心入眼?
如果俾墨魚骨龜bb又會唔會太硬咬唔到呢?

因為陸龜0既天然食材上都會索取到鈣質,不過並不是全部吸收哂,所以需要額外補充劑就是鈣粉或墨魚骨,但係其氣味並不是每種龜bb容易接受,所以在餵食時要下點功夫,可以先將龜糧弄濕再加少少鈣粉(含有D3)撈起,如用墨魚骨要壓碎成粉末放落龜糧或食材上,龜b可每星期餵2至3次,但係成年陸龜可整塊墨魚骨給牠.
以下係每種牧草種類及營養成份,可作參考.(注意餵食牧草要用青綠嫩草,又乾又黃唔好要,容易傷害龜b腸胃)
http://hanhan.xxking.com/all_hay.html
以上網站內容並不是本人搜集及編寫,其真確性要由各位龜友自行分析. 謝謝分享

叮叮噹噹 發表於 2012-5-13 01:51 PM
因為陸龜0既天然食材上都會索取到鈣質,不過並不是全部吸收哂,所以需要額外補充劑就是鈣粉或墨魚骨,但係其氣 ...

咁份量要幾多先夠呀?一隻10cm大嘅豹龜每次要俾幾多鈣粉呀?

catmandy 發表於 2012-5-13 02:25 PM
咁份量要幾多先夠呀?一隻10cm大嘅豹龜每次要俾幾多鈣粉呀?

本人在份量上沒有訂下一個標準,如果話要用幾多毫升或幾多茶匙只夠,真係唔識答,總之少少地,覺得太多反而令龜殼軟化.我用0既產品是這個
http://www.zoomed.com/db/product ... F95IjtzOjE6IjAiO30=
Just remind, 仍有其他牌子可選擇,買之前睇清楚成份及到期日,龜糧都係一樣.

叮叮噹噹 發表於 2012-5-13 03:51 PM
本人在份量上沒有訂下一個標準,如果話要用幾多毫升或幾多茶匙只夠,真係唔識答,總之少少地,覺得太多反而令 ...

咁又係,過多營養都未必好,明白了

catmandy 發表於 2012-5-13 04:01 PM
咁又係,過多營養都未必好,明白了

補充少少,成年龜無需每星期食2至3次鈣粉或墨魚骨,有人話2個月一次,另有人話半年一次,我覺得每年帶牠們做一次boby check,由醫生話事.

body check一般要幾錢左右?