香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 1595|回復: 5

裝水盆 [複製鏈接]

用一個輕身o既透明硬膠盆裝水俾龜龜(4吋長 x 2.5吋闊 x 0.5吋高)
得唔得呢? 會唔會好易反?

是否俾陸龜浸水用,如果係,太細及唔夠高,好容易爬出嚟.曾經提議你做好選擇10cm大(即4吋)0既豹龜嚟養比較穩定喲.

叮叮噹噹 發表於 2012-5-11 03:34 PM
是否俾陸龜浸水用,如果係,太細及唔夠高,好容易爬出嚟.曾經提議你做好選擇10cm大(即4吋)0既豹龜嚟養比較穩定 ...

咁如果買埋樹洞俾佢o既話, 樹洞要擺o係有燈o個邊定係陰涼o個邊呀?

catmandy 發表於 2012-5-11 04:19 PM
咁如果買埋樹洞俾佢o既話, 樹洞要擺o係有燈o個邊定係陰涼o個邊呀?

反正你話不急於飼養,不如咁,先做好設備,木箱/燈具/燈泡/底材/溫度計連濕度/山洞(其實唔介意外型,可用唔要膠花盆,剪開一個口做腳部放0係木箱再用底材舖好都得).然後開哂UVA&UVB燈胆把溫度計放0係木箱底周圍放吓測試溫度.搵到最低一點放山洞0係0個度,當然不能少於20-23度.其他地方最高熱點不能多於35度.

catmandy 發表於 2012-5-11 04:19 PM

設備上要買多一個電子磅. Thanks

電子磅我家有,平時整野食有用( ̄▽ ̄)