香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 2335|回復: 3

蟹爪蘭 [複製鏈接]

蟹爪蘭 Christmas Cactus

家居園圃很常見的植物.
花和莖都可以給陸龜吃. 但不要多吃.
基本上安全,但有紀錄顯示對貓狗有輕微毒性.

http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?catID=92

這一棵朋友養了一段時間不再開花,不長新枝也沒有生氣,怕它命不久矣!
另一朋友替它換泥施肥.不出一個月又長花了!還很漂亮呢!

我見到後問准朋友就剪了給阿蘇吃.
阿蘇只有一朵花吃啊!朋友捨不得呀!

也好,總比沒有得吃好!
阿蘇給了100分!(沒有什麼食材阿蘇不給分或給很低的分數啊!)

但自此之後,阿蘇再沒有得吃了!  
原因是...花花給蟲蟲吃了!
我問朋友:蟲蟲...有沒有多謝你呀?若果你容許我蘇蘇吃花,至少他的主人我會多謝你呀!

哎呀呀! 見到阿蘇有得食一朵花好過冇,佢肯定唔夠喉,我都有一盆,有很多葉而且最近有新葉出,不過未有花,淋少水及不直接哂太陽,我一直只用來當盆景,原來陸龜可以食,即刻去換泥及加有機肥先,唔知需唔需要加唐泥或海沙或其他泥土呢?
***至於蟲蟲,我會放喲紅椒仔及蒜頭0係花盆側邊趕走蟲蟻及放喲檸檬皮或橙皮0係泥上面.至於雀鳥會用反光物料(例如唔要CD碟)掛0係窗邊趕走雀鳥免至有便便掉落嚟. 謝謝妳的資料.

我會用沙土種. 仙人掌類植樹都唔應該用唐泥.
但呢盆用既只係普通花泥. 由移植到開花到冇花, 一直都喺樹蔭下.

至於放d紅椒仔及蒜頭喺花盆度, 養櫻桃紅腿可能好d, 但若家有盾臂, 花盆泥面又或旁邊都唔可以亂放野. 因為結果都只有一個...去咗盾臂個肚度. 更何況陸龜唔可以食蒜頭架.

yuenyuen 發表於 2012-5-5 04:49 PM
我會用沙土種. 仙人掌類植樹都唔應該用唐泥.
但呢盆用既只係普通花泥. 由移植到開花到冇花, 一直都喺樹蔭下 ...

用沙土種,明白,上網搵到資料話蟹爪蘭只有10月及春天先會有花開,有時5月或者會開一次,我屋企冇花園,只有0係窗台有個花槽,所以阿Black爬唔到.
昨日去個間city xx超市買咗一個有機亞枝竹回家做沙律,都唔平,切咗一小片俾阿Black食,佢都幾鍾意,鍾意過食桑葉,真係吹佢唔漲.
http://www.thetortoisetable.org. ... =main&catID=128

yuenyuen  artichoke 咁鞋佢都食? 如果俾嫩葉, 我都唔捨得!  發表於 2012-5-6 01:58:24 AM