香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 4338|回復: 15

提子葉 [複製鏈接]

我很喜歡給龜龜吃的食材. 龜龜也很喜歡吃.

因為它含有豐富維他命A, 對龜龜的眼部很好
也含有很高鈣質,

兩種營養都比蒲公英的含量高一倍. 所以是我很喜歡給龜龜吃的食材.

http://www.thetortoisetable.org. ... =main&catID=138

但不要餵提子(果實)
http://www.thetortoisetable.org. ... =main&catID=139

摘了很多

提子葉好靚,首先多謝你/妳及malouis提供陸龜食物資料和知識,最近俾咗少少紅蘿蔔葉隻櫻桃b食,咬咗少少吐番出嚟,激死人.之前用咗3個星期餵牠食紅菜頭葉都係咁,喲龜仔真係難攪,不過,棵桑樹喲桑子有多咗好多粒紅色,唔知等幾耐先至熟透呢?Thankyou!

叮叮噹噹 發表於 2012-4-22 03:09 PM
提子葉好靚,首先多謝你/妳及malouis提供陸龜食物資料和知識,最近俾咗少少紅蘿蔔葉隻櫻桃b食,咬咗少少吐番出 ...

龜仔係難攪D架, 我D都餵咗4~5個月矮牽牛花, 而家先大啖大啖食咋!
起初都係lur架. 至於葉 就仲係唔食.
紅蘿蔔葉同白蘿蔔葉佢地都鍾意食, 冇難度.
你試下餵多D花花吖, (當然係指陸龜食得果D啦) 有益呀!

至於桑子, 我冇留意要幾耐先至熟透, 因為我唔餵熟既桑子.
粉紅色既桑子我掉去做堆肥, 青既桑子我間唔中有餵, 但都好少.

花墟有得賣架~
呢個復活節喺大埔d花檔度見到有得賣, 仲有巨峰賣. 巨峰條藤有成吋咁粗架.
普通提子同巨峰都係賣到$250一盆. 不過d葉唔算多.
我冇地方種咋, 唔係已經買咗. 而過咗兩日佢地已經賣晒冇貨喇!

師兄妳真係植物聖手黎@@

yuenyuen  唔好咁講, 我係植物人至真~:)  發表於 2012-4-23 01:40:20 PM

想問吓大家如果買朧脷葉係唔係可以日日謂食呢?那裏有得買呀?唔該!

yuenyuen  我d龜每日都算有dd朧脷葉食, 暫時未見有乜問題~  發表於 2012-4-23 01:39:09 PM

debbytam88 發表於 2012-4-23 09:16 AM
想問吓大家如果買朧脷葉係唔係可以日日謂食呢?那裏有得買呀?唔該!

上次C 姐YUENYUEN 介紹我去搵,請睇吓  http://www.hkherp.org/newforum/f ... hread&tid=17989  

yuenyuen  唔關我事架, 係Lukchai 做功課後提供既資料至真.  發表於 2012-4-23 01:37:37 PM

yuenyuen 發表於 2012-4-22 08:44 PM
龜仔係難攪D架, 我D都餵咗4~5個月矮牽牛花, 而家先大啖大啖食咋!
起初都係lur架. 至於葉 就仲係唔食.
紅 ...

C 姐 YUENYUEN~~我上個月0係花園街買咗一盤三色堇只售十蚊,花朵係黃色,花芯有少少啡色,試過俾櫻桃b Au Black 食,都係唔吼,唔知點解盤花擺咗幾日就瓜咗.可能我唔識養或者盤花質素差,有冇其他食用花可介紹呢?花園街可否搵到. 嘩! 喲提子買到$250蚊一盤,好似貴咗喲,請問知唔知來至何處出產. 妳好似有個花園都冇地方擺,係咪俾哂隻龜住呀!

turtle168  yuenyuen 唔係師兄嚟咩?  發表於 2012-4-25 07:13:06 PM

叮叮噹噹 發表於 2012-4-23 11:02 AM
C 姐 YUENYUEN~~我上個月0係花園街買咗一盤三色堇只售十蚊,花朵係黃色,花芯有少少啡色,試過俾櫻桃b Au Bl ...

我喺花墟新買返嚟既花草唔會即刻餵, 因怕有農藥或有機肥.
我都買咗兩盆三色堇, 都係好平買($15兩盆). 全部健在噃.
個人覺三色堇得都算係易種既品種, 又好生養, 花葉都多. 而家仲有果有種子添!
"擺咗幾日就瓜咗." <=咁快?!
三色堇要好陽光多水多肥架. 唔夠水? 定多水得滯? 日照多唔多?
咁快屎 或者嘟有可能盆花有問題呱!?

提子應該係本地農場種. 外國種花舖會講明以說明點解貴d.
250蚊一盆提子係貴, 但盆巨峰就唔貴, 因為要種好耐條藤先有1吋粗.

而家可以搵到既花: 大紅花, 懸鈴花, 矮牽牛, 金盞菊, 三色堇, 玫瑰, 蒲公英, 石竹, 蟹爪蘭.
野花有: 蟛蜞菊, 黃鵪菜, 大花咸豐草... 唔記得喇!

叮叮噹噹 發表於 2012-4-23 10:27 AM
上次C 姐YUENYUEN 介紹我去搵,請睇吓  http://www.hkherp.org/newforum/forum.php?mod=viewthread&tid=17 ...

係0既,應該感謝 LUKCHAI 提供,不過,妳都起碼肯話我知去邊個 forum 吖.謝謝!

yuenyuen 發表於 2012-4-23 01:35 PM
我喺花墟新買返嚟既花草唔會即刻餵, 因怕有農藥或有機肥.
我都買咗兩盆三色堇, 都係好平買($15兩盆). 全 ...

C 姐 YUENYUEN~~~都唔知點解擺咗3日喲三色堇就謝哂,依家盤薄荷都謝謝地,可能呢排多雨水掛,企唔穩.請問妳0係花園街有冇相熟花店可介紹,因為我唔係熟客,對植物認識很淺,有時帶張植物相片去搵,某喲店舖阿姐會話0個種花就係你要0個隻,但係望住張相嚟睇又唔多似,唔知真定假. 唔該妳. 謝謝!

yuenyuen  "企唔穩"=> 可能根部唔疏水爛根. 另外, 花店冇介紹呀, 因為我都唔係熟客.  發表於 2012-4-24 08:46:45 PM

我盤三色堇都謝謝地....不過真係冇嘜陽光....
話時話,有機植物點樣先可以keep著少d蟲呢?,

yuenyuen  三色堇嘟好多蟲架. 我諗係佢多花多葉密麻麻唔通風, 係蟲蟲既避難所. 佢又香香地似好好味咁, 所以d就咁野蟲囉 :S  發表於 2012-4-24 08:42:47 PM
yuenyuen  depends on what kind of bugs. You may use pepper water, soap water etc  發表於 2012-4-24 06:49:10 PM

唔係直接淋落喲泥到

阿凡達 發表於 2012-4-24 06:39 PM
我盤三色堇都謝謝地....不過真係冇嘜陽光....
話時話,有機植物點樣先可以keep著少d蟲呢?, ...

我會用紅椒+蒜頭+白醋用玻璃樽浸大約二個星期即可,將製成品少少地淋0係花盆附近,氣味可駒走蟲蟻. OK

叮叮噹噹 發表於 2012-4-23 03:57 PM
C 姐 YUENYUEN~~~都唔知點解擺咗3日喲三色堇就謝哂,依家盤薄荷都謝謝地,可能呢排多雨水掛,企唔穩.請問妳0 ...

You are right,我真係唔小心,0個盆peppermint今早瓜咗,唔疏水浸死了. 無店鋪介紹唔緊要,下星期放二日假走去睇吓有咩嘢植物可買俾櫻桃b Au Black 食先.如有新發現再跟妳分享及指教. OK

yuenyuen  唔好咁講啦. 呢度有好多人種野叻過我好多架, 仲有花草樹木d版主哩! 排隊都未到我啦!  發表於 2012-4-26 06:29:12 PM

青提定巨蜂好? 我D 細路唔食青提葉呀!

我樓下花莆有青提.....

但係花舖見嘅我兩樣都唔敢買嚟種呀....

補充內容 (2012-4-26 09:08 PM):
P.S. yuenyuen----攀滕類...太大棵唔敢種....如果唔係我一早買啦!
                        仲平過我棵大桑...haha....

yuenyuen  仲諗住攀滕類易種, 佢又識得自己爬住窗花爬出窗口搵陽光晒唔使理(我亂嗡架). 不過就閂唔埋窗:-(  發表於 2012-4-27 01:43:14 AM
yuenyuen  花舖見嘅我兩樣都唔敢買嚟種呀<= why?  發表於 2012-4-26 04:02:16 PM
跟前輩暢談做人嘅道理!

turtle168 發表於 2012-4-25 07:17 PM
青提定巨蜂好? 我D 細路唔食青提葉呀!

我樓下花莆有青提.....

係呀!香港地喲屋又細又貴,想自己種有機植物都唔易,有時見到花舖喲品種又想買,買吓買吓真係無地方擺,遲吓退休要搵個荒島帶埋喲寶貝龜去住先至得,或者東坪洲都唔錯呢!

yuenyuen  x 2  發表於 2012-4-27 06:53:10 PM
turtle168  咁又唔駛荒島咁遠嘅, 搵間村屋連天台就OK....haha...  發表於 2012-4-27 06:11:28 PM