香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 18929|回復: 58

給各UVB燈, 太陽燈評分     [複製鏈接]

現時合安全規格的燈, 我個人給它評分:

Arcadia T5光管 = 35分. (UVB波段不佳).
Arcadia T8光管 = 30分. (UVB波段不佳).
Arcadia 100w太陽燈 = 30分. (UVB波段不佳).
Arcadia 160w太陽燈 = 30分. (UVB波段不佳).

Hagen Exo-Terra Repti-Glo 5.0 UVB節能燈 = 30分. (UVB太弱).
Hagen Exo-Terra Repti-Glo 10.0 26w UVB節能燈 = 35分. (UVB太弱).
Hagen Exo-Terra Repti-Glo 5.0 UVB T8光管 = 25分. (UVB太弱).
Hagen Exo-Terra Repti-Glo 10.0 UVB T8光管 = 25分. (UVB太弱).
Hagen Terra Solar Glo 100w太陽燈 = 20分. (UVB太弱).
Hagen Terra Solar Glo 160w太陽燈 = 20分. (UVB太弱).

Mega-Ray 70w太陽燈 = 70分. (UVB照射範圍太窄).
Mega-Ray 100w太陽燈 = 65分. (UVB照射範圍太窄).
Mega-Ray 160w太陽燈 = 60分. (UVB照射範圍太窄).

T-Rex 100w太陽燈 = 65分. (UVB照射範圍太窄).
T-Rex 160w太陽燈 = 60分. (UVB照射範圍太窄).

Zilla Desert 50 20w UVB節能燈 = 70分.
Zilla Desert 50 UVB T5光管 = 80分.
Zilla Desert 50 UVB T8光管 = 70分.

Zoomed 10.0 26w UVB節能燈 = 60分.
Zoomed 10.0 UVB T8光管 = 60分.
Zoomed 5.0 UVB節能燈 = 50分.
Zoomed Powersun 100w太陽燈 = 40分. (UVB太弱).
Zoomed Powersun 160w太陽燈 = 65分. (大範圍高熱).

現時最高度危險而不合安全規格的燈:

Crawlmiracle UVB金鹵燈. (中國牌子和國產冒日本貨, 由於金鹵光譜波段很平均的特性, 此燈的UVB危險波段會很高).

經過師兄既評分,我會慬慎選擇太陽燈。
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

非常實用,就咁睇就真係爬蟲品牌的燈較好!

簡單易明
不過有冇passing mark??

yuenyuen  可能50係passing mark呱~~~  發表於 2012-2-1 01:02:56 AM

謝謝你 很清楚的列出各牌子的分數 和簡單評語.
下次我買燈時只需進來看看便可了!

阿凡達 發表於 2012-1-31 08:46 AM
簡單易明
不過有冇passing mark??

50為合格, 100為滿分.

支持waiman兄
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

Thanks, but... Zilla 有冇行貨? 剛買了Mega-Ray 160W, 亦發現窄

可唔可以加埋圖,之後放入一個大POST,集合晒D有用既POST?
我覺得呢D好岩新手睇,起碼唔會KAI下KAI下買左D冇用野

可唔可以加埋圖,之後放入一個大POST,集合晒D有用既POST?
我覺得呢D好岩新手睇,起碼唔會KAI下KAI下買左D冇用野

係囉!係囉!可唔可以post相?
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

Johnson 發表於 2012-2-1 09:51 PM
Thanks, but... Zilla 有冇行貨? 剛買了Mega-Ray 160W, 亦發現窄

Sorry, 我唔知 "行貨" 係指乜?

黃蜂﹏′ 發表於 2012-2-2 12:17 AM
我覺得呢D好岩新手睇,起碼唔會KAI下KAI下買左D冇用 ...

乜野圖? 個燈個樣? 或測UVB既測試圖?

waiman 發表於 2012-2-2 05:40 PM
Sorry, 我唔知 "行貨" 係指乜?

即香港有代理同保用...

Johnson 發表於 2012-2-2 05:45 AM
即香港有代理同保用...

這我不知道, 我住在NY的.

waiman 發表於 2012-2-2 05:41 PM
乜野圖? 個燈個樣? 或測UVB既測試圖?

燈個盒,咁樣易認好多

黃蜂﹏′ 發表於 2012-2-4 11:53 AM
燈個盒,咁樣易認好多

Zilla Desert 50 UVB

Zoomed 10.0 UVB

Zoomed Powersun:

Mega-ray:

Hagen Exo-Terra Repti-Glo

Hagen Terra Solar Glo

yuenyuen  嘩! 你真係好, 有求必應 :P  發表於 2012-2-5 10:47:59 AM

Zilla Desert 50 UVB T5同t8有咩分別嫁?
分數越高嘅意思係指出到uvb越足?

炮民 發表於 2012-2-21 04:36 PM
Zilla Desert 50 UVB T5同t8有咩分別嫁?
分數越高嘅意思係指出到uvb越足?

T5尤點係會比T8亮多30%.
不是分數越高UVB越足.

UVB最足係Mega-Ray, 在30cm, UVA同UVB既強度係等同室外陽光.

ths ching!
但係mega-ray有無光管嫁?

炮民 發表於 2012-2-22 06:28 AM
ths ching!
但係mega-ray有無光管嫁?

Mega-ray冇出UVB光管, 但有OEM既全光譜光管.