香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 2082|回復: 9

食物餐單一問 [複製鏈接]

新買左星龜~~8.3cm 136G and 豹龜~~6cm 62G
買回來幾天,每天食一餐及浸水一次。
餐單如下:2粒M糧+1湯匙牧草碎+車前草,大紅花葉,白蘿白葉各兩片及1/2茶匙BAC
想問下呢個餐單可以嗎﹖還是有否需要改善呢﹖

BAC 日日食嗎??

我會每日比兩餐隻星食,有時甚至三餐(佢餓就會去食)
同埋無加補充食品,每日餐撈唔同品種既葉,吸收各種葉既營養加每日有太陽曬is OK

TCK 發表於 2011-12-1 06:58 PM
BAC 日日食嗎??

而加知道唔使日日餵BAC.....

olivia 發表於 2011-12-1 10:39 PM
我會每日比兩餐隻星食,有時甚至三餐(佢餓就會去食)
同埋無加補充食品,每日餐撈唔同品種既葉,吸收各種 ...

我無咁多時間係屋企,請問一日餵一餐會唔會餓壞佢地架?

一日一餐有剩就可以啦。
Bac其實係用係一d 食緊抗生素的爬蟲動物用,幫動物補回有益的腸道細菌。平時龜龜冇物特別事可以唔駛用。不過如果你買左又想用都ok,一個星期加一次都可以的。

星爸BB 發表於 2011-12-2 01:43 AM

一日一餐未至於"餓壞"佢地
不過好多人會比BB龜食多一餐, 等佢地營養好D, 大得快D, 壯一D
一日1餐定2餐其實都可以
豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-12-2 09:43 AM
一日一餐未至於"餓壞"佢地
不過好多人會比BB龜食多一餐, 等佢地營養好D, 大得快D, 壯一D
一日一1餐定2餐 ...

豹婆婆嚟緊有好多嘢要請教你啦,我第一次養豹仔有啲擔心攪唔掂。

星爸BB 發表於 2011-12-2 02:44 PM
豹婆婆嚟緊有好多嘢要請教你啦,我第一次養豹仔有啲擔心攪唔掂。

咁客氣呀, 交流下無問題頂啦
我D豹當年入手差不多8CM, 你隻6CM, 我都唔知幫唔幫到你WOR
我有問題都係搵POLLY佬JOR
豹婆婆

星爸BB 發表於 2011-12-2 01:43 AM

見你今次入隻星大隻左........如果無時間,每餐放多少少份糧比佢地,佢地飽就會唔食,餓時就會再走去食。我見有D師兄都會選擇一星期會有一日停食,唔比龜龜吃野,因為野外的龜龜都未必每日都搵到野食!
你留意下每次放底既食物,最後係有剩還是吃完,咁樣可能幫到你知道佢地係夠唔夠野食......慢慢調較適當份量。最後,當你每日都放同一個份量,當有一天你發覺佢地吃D菜菜份量特別少左或無吃,咁可能龜龜有事,要加多留意牠們精神狀況啊。
經過上次經驗,今次要小心啊!加油!