香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 12258|回復: 9

殘爆虐待!!竟用活龜造鎖匙扣!! [複製鏈接]

殘爆虐待!!竟用活龜造鎖匙扣!!

某商業街上,小龜被裝進藥袋中製成鑰匙兜售!小龜還是活著的。小販說能活1-3個月。5塊錢一個!害命吧!多少小生命就此終結了。動物生命就該如此低賤嗎?
希望強大的〔facebook讚好功能〕,轉發開去!幫忙呼籲制止這類買賣,救救這些可憐的小傢伙們。
沒有買賣就沒有傷害了!

D龜真係慘!殘忍
Mc

這個新聞已經在几個月前聴過了....暫只聴過在大陸有....呢d係for 一d低等+冇腦+白痴+冇感情思想的原始生物的玩意....

阿凡達 發表於 2011-11-14 09:52 PM
這個新聞已經在几個月前聴過了....暫只聴過在大陸有....呢d係for 一d低等+冇腦+白痴+冇感情思想的原始生物 ...

係啦, 早排都聽過係國內有D咁野
離晒大譜
豹婆婆

唔係呀ma...咁都得??
痴線ga??? 唔見佢放自己入去個藥袋到

這就是強國! RIP

阿凡達 發表於 2011-11-14 09:52 PM
這個新聞已經在几個月前聴過了....暫只聴過在大陸有....呢d係for 一d低等+冇腦+白痴+冇感情思想的原始生物 ...

個d人簡直連垃圾都不如!
草龜--蛋散、蛋蛋      櫻桃紅腳--蛋治
西錦--蛋殼

其實呢個新聞系咪真的....我成日去大陸都無見過=_=

BTW,如果5蚊一個的話,可以考慮買曬翻黎剪開佢好好養翻隻龜。

venson8789 發表於 2012-2-6 10:52 PM
其實呢個新聞系咪真的....我成日去大陸都無見過=_=

BTW,如果5蚊一個的話,可以考慮買曬翻黎剪開佢好好養翻 ...

如果買晒, 商人會以為有利可圖,令更多無辜龜龜受害,只有"沒有買賣,就沒有殺害"。

superhin  正是~~ 不是所有東西是用錢就可以處理得到!  發表於 2012-2-7 11:00:07 AM
你的支持是我的動力,請支持兩爬樂!
助養生病的Marvel

http://www.hkherp.org/modules/tadnews/index.php?nsn=538
http://www.hkherp.org/modules/tinyd8/

what????? that is so mean the turtle are still alive and they just do this for money? so bad, is life very very are only some kinds of ' things', i just want to know if one day someone sale them like this will they happy and also if they are in this situation can they live 2 or 3 mouth ???