香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 2199|回復: 5

T5光管的问题 [複製鏈接]

昨天到魚街看見有Zoomed T5 36吋光管賣但他說是没有UVB輸出的,而輸出好像是唔知乜野K,而我现在用的是24吋,T8 Zoomed光管,龟箱長度内櫳约46-47吋,所以我估计24吋光管的UVB輸出应该唔夠,所以想加多支36吋T5 zoomed唔知得唔得呢,另光管距离12吋高.

K係色溫, T5有好多種管, 大多數都不是龜用的, 只有5,500-6,700k全光譜, 及UVB管適合龜.
Zoomed 冇任何T5 UVB, 只有Zilla和Arcadia:

想從英國或HK, 買Arcadia UVB燈及太陽燈就要留意了
http://www.hkherp.org/newforum/f ... &extra=page%3D1

Zilla 50 UVB 36" (91.35cm) T5 燈管
http://www.hkherp.org/newforum/f ... hread&tid=22441

waiman 發表於 2011-11-12 02:07 AM
K係色溫, T5有好多種管, 大多數都不是龜用的, 只有5,500-6,700k全光譜, 及UVB管適合龜.
Zoomed 冇任何T5 UV ...

谢谢回复,咁我如果装T8 36吋加现在的T8 24吋光管(龜箱内櫳47吋x18吋)UVB是否可以OK呢!

klho 發表於 2011-11-12 12:17 PM
谢谢回复,咁我如果装T8 36吋加现在的T8 24吋光管(龜箱内櫳47吋x18吋)UVB是否可以OK呢!
...

完全可以.

即是說T8的效果很好嗎?謝謝

waiman 發表於 2011-11-13 03:02 AM
完全可以.

谢谢你的回复.