香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: waiman

想從英國或HK, 買Arcadia UVB燈及太陽燈就要留意了   [複製鏈接]

yuenyuen 發表於 2011-10-24 08:40 PM
請問: 這是不是新的Arcadia D3的圖譜?
因為它只有302nm以上的波段, 而302-320nm的波段並不怎麼強.
也不 ...

是新的. 原文有原廠條link, link中有圖.

waiman 發表於 2011-10-25 01:46 PM
我冇果種燈. 我亦冇6.5(退左).

可否分享下退左的原因?覺得6.2較合適?
如果你有埋6.5就更好啦,多一點資料,免得我們買錯燈...

ssdsssds 發表於 2011-10-24 09:04 AM
唔係呀化?!
人地剛剛買JOR WOR
咁改法, 邊仲有UVB燈用呀?

豹婆!你唔好傻啦!

人講你又信!我屋企有支燈,仲勁呀!比你照一照,長生不老、青春常註呀!不過你唔好叫我post相比你睇喎!

有支仲西利,叫做交通燈呀!點紅點綠呀!你話勁唔勁呢!

我地都信科技既,不過我地就cheap小小,只係網上向外國訂左個操作簡易既cheap錶,讀數啱唔啱就唔知啦!人地d甚麼甚麼儀,又無相睇,都唔知係哩個地球存唔存在既,有水平有學識先見到既,好似國皇的新衣咁,講乜都得啦!

我唔鐘意齋吹既,無就我借都借翻嚟比大家睇下!

我睇嘢就簡單d既,個錶話哩個射膽係無uvb既,就係無,講明先呀!嗱!個錶話無架咋!我唔知架!

哩個就係powersun UVB射膽啦!個錶話有架!我就信架啦!

依家養隻龜姐,原來要寫論文咁長編架!個錶都讀到有UVB咯,仲想點呢?

人地張八陣圖我就唔識睇啦!哩張香港十個人都睇怕有九個識睇呱!洗唔洗簡單工夫複雜化!唔係話博大精深唔好,唉!都要照顧下D水平低個D先得架嗎!

偉人金句﹕
“多你一個唔多,少你一個又會開心好多!”

pollylau 發表於 2011-10-25 09:27 PM
豹婆!你唔好傻啦!

人講你又信!我屋企有支燈,仲勁呀!比你照一照,長生不老、青春常註呀!不過你唔好 ...

吹下水即, 唔使咁緊張
豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-10-25 10:49 PM
吹下水即, 唔使咁緊張

真係吹水,就梗係吹水喇,但如果吹水當真,咁就要認真吾係吹水架喇
你知你幾廿歲架嘛,我怕你比人呃,你知而家d補藥党,拜神党,幾咁猖獗,比人老點你就吾好啦,錢冇左吾緊要呀,失左身就吾好啦
偉人金句﹕
“多你一個唔多,少你一個又會開心好多!”

阿凡達 發表於 2011-10-25 05:23 AM
可否分享下退左的原因?覺得6.2較合適?
如果你有埋6.5就更好啦,多一點資料,免得我們買錯燈... ...

原因係26樓個圖, 即下面呢個圖, 呢個圖係個Solarmeter錶廠家既探測頭響應規格, 德國爬蟲科研家及爬醫會, 發佈一D佢地唔推薦用既燈, 佢加上黑色個條Vitamin D3線, 去表達Solarmeter 6.2 UVB meter, 所能測的附合D3曲線的響應準確度, 使Solarmeter用家知道, 個6.2/6.5只係大概值, 係唔準既, 佢係連同計算公式去發佈呢個圖, 主要係用來比用家知道, 當Solarmeter 6.2測到有高UVB數值之時, 唔代表能有效造D3, 以及教人點樣用Solarmeter 6.2加上6.5所測出的呢兩個數值, 通過公式去計算, 得出準確的UVI值. 而家西方D玩家, 就好流行用佢地D公式, 去計UVI.

(我係用佢呢個圖D數據黎做基準, 比對其它測試既. 圖中280, 298, 320, 呢三條垂直虛線, 係我加上去既, 用黎方便快速睇到UVB波段及D3最佳處, 圖中水平紅線, 亦係我從黑改成紅色, 我加呢兩樣主要係比我自己睇, 唔洗一格格去數數值, 方便用黎做其它測試圖比對).

Solarmeter 6.2/6.5, 都只係測大概值既業餘玩家既錶.
Solarmeter 6.2 UVB meter係針對UVB造D3既Meter.
Solarmeter 6.5 UVI meter係UV Index Meter, 亦即電視天氣報導, 講今日紫外線指數係幾多幾多個種UVI, 係用黎比你知UV指數, 防止晒傷.

用Solarmeter 6.5, 需加上6.2, 再經過公式去計出準確UVI值, 呢個UVI值係用黎知道, 某個新出既燈, 佢D UVB+UVA混合出黎果UV綜合指數, 會唔會灼傷龜眼.

所以呢個6.5錶, 基本只係用黎測新出既燈一次, 之後就冇用啦, 唔好似6.2錶咁, 係常常有必要, 用黎測個UVB燈係咪弱左, 或弱到要換燈.

我唔關心UVI, 所以試完咪退左佢Lo. 況且想知某種新出既燈, UVI有冇過度? 好多人有6.5, 網上問下人就得啦. 而且用分光計係同時測晒UVA/UVB/UVC/UVI/可見光/紅外線, 比6.2/6.5準多N倍以上.

不過, 我個人來講, 我都係唔關心UVI, 從來都唔計UVI.

Arcadia D3 UV BASKING LAMP, 佢好芧, 你睇佢個圖, 佢用三段式UVB, (好絕招, 我第一次見), 最左最弱最低果段至係最佳造D3, 第2-3段係比個Solarmeter 6.2 UVB Meter, 可以測到有強UVB, 呢個設計, 擺明係特登用黎, 呃果D得個UVB Meter, 但係唔識UVB/D3關係既人:

http://www.arcadia-uk.info/product.php?pid=85&mid=12&lan=en&sub=&id=4

---

呢個現像係好奇怪, 本來個燈就係一流, 冇低波UVB, 有中強度最佳造D3峰值波段, 點解改為效率下降到得返四份一, 而用三段式UVB波段去呃人呢? 最大可能性, 就係成本問題.

如果個個學佢咁, 就真係死火啦.

yuenyuen  不過, 用家就慘d : (  發表於 2011-10-27 12:24:34 PM
yuenyuen  咁又唔係喎... 商人學佢咁咪賺大錢囉. 成本低, 高UVB值. 三聚青氨都係咁用法咋.  發表於 2011-10-27 12:22:31 PM

waiman 發表於 2011-10-26 05:09 PM
如果個個學佢咁, 就真係死火啦.

>yuenyuen  不過, 用家就慘d : (  發表於 昨天 11:24 PM

間間廠咁搞 我地直情慘啦, 好似Zoomed咁重衰, 佢根本就唔公佈佢既光譜圖, 幾時改左乜, 個UVB meter都無鬼用測唔到, 而且有分光計都冇乜用, 邊鬼個會得閒無端端又測下丫.

>yuenyuen  咁又唔係喎... 商人學佢咁咪賺大錢囉. 成本低, 高UVB值.
>三聚青氨都係咁用法咋.  發表於 昨天 11:22 PM

如果我發現到再有多一間廠, D光管都可以咁做, 我就有理冇理先轉型, 以後唔再用節能膽/管同太陽燈.
係商業手法上, 佢呢招, 真係一絕值得稱讚, 而且佢根本冇呃你, 人地個燈講左比你聽擺明就係咁, 你唔識睇數据圖係你自己既事.

waiman 發表於 2011-10-27 01:25 PM
>yuenyuen  不過, 用家就慘d : (  發表於 昨天 11:24 PM

間間廠咁搞 我地直情慘啦, 好似Zoomed咁重衰,  ...

我就有理冇理先轉型, 以後唔再用節能膽/管同太陽燈.

轉型咁重可以用乜

kahnballack 發表於 2011-10-27 10:22 AM
轉型咁重可以用乜

用Metal Halide UV lamp.

waiman 發表於 2011-10-25 10:44 AM
原因係26樓個圖, 即下面呢個圖, 呢個圖係個Solarmeter錶廠家既探測頭響應規格, 德國爬蟲科研家及爬醫會,  ...

個D3效率圖, 系德國有超過500個爬醫會員既爬醫會發表既, 呢個D3效應曲線, 系科研界公認.

其實UVB燈出術, 呃果D得個Solarmeter 6.2 UVB Meter既人, 早己不是新鮮事. 只不過Arcadia用三段式係首見.

全球權威UVB測試既英國網站, Frances Baines博士多年前就有相關既告, (大概系2007年之前), 有用相同D3效應曲線去測D燈, 系叫做Pre-Vitamin D3 Action Spectrum.

佢篇舊既測試文中就有Mega-Ray造D3效率的報告:
The ReptileUV Mega-Ray Series of Mercury Vapour Lamps.

另一篇更舊既測試文有Arcadia, Zoomed, Zilla, ExoTerra ReptiGlo, Big Apple, Namiba, Lucky, 呢一堆燈造D3效率的報告, 同破壞DNA的效率報告:
The spectra of the fluorescent UVB lamps.

ssdsssds 發表於 2011-10-24 02:14 PM
你係邊度買呀?

婆婆! 妳係咪仲想買Zilla管? Zilla 回咗隻貓比我話自己唔做直銷嘅! 但佢比咗3間可以online 買貨 and for international 嘅網址比我, 得閒自己去睇睇啦!  

http://www.petsolutions.com/
http://www.thatpetplace.com/
http://www.drsfostersmith.com/
跟前輩暢談做人嘅道理!

turtle168 發表於 2011-11-1 01:23 PM
婆婆! 妳係咪仲想買Zilla管? Zilla 回咗隻貓比我話自己唔做直銷嘅! 但佢比咗3間可以online 買貨 and for  ...

你下次買叫埋我啦, 我剛買了ARCADIA了

turtle168  但我都係會買Metal halide機會高D!  發表於 2011-11-1 02:38:01 PM
豹婆婆

turtle168 發表於 2011-11-1 01:23 PM
婆婆! 妳係咪仲想買Zilla管? Zilla 回咗隻貓比我話自己唔做直銷嘅! 但佢比咗3間可以online 買貨 and for  ...

Metal halide幾錢?
豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-11-1 07:54 PM
Metal halide幾錢?

一陣 pm 比妳 la!  
跟前輩暢談做人嘅道理!

turtle168 發表於 2011-11-1 10:30 PM
一陣 pm 比妳 la!

THANK U               
豹婆婆

乜燈都改......