香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: waiman

想從英國或HK, 買Arcadia UVB燈及太陽燈就要留意了   [複製鏈接]

ssdsssds 發表於 2011-10-24 01:58 AM
但HK無ZILLA管賣....

咁就唔知啦.
Zilla都唔係咁穩陣, 佢係三個月前, 都已經將T5 24", 20"改左版, 將UVB降65%!
而家30", 36", 40", 重未改. 如果佢改, 我真係死火啦, 我係NY都係冇得揀架, 得Mega-ray, Zoomed, Zilla, 冇啦.

我都要開始搵定後路啦, 不過實搵到既.

turtle168  你搵到咩後路, 唔該通知聲, 等我呢D燈白痴可以行少D寃枉路吓, haha...,  發表於 2011-10-24 11:58:56 PM

turtle168 發表於 2011-10-24 03:04 PM
上網訂啦, 都好方便啫!

上次去過EBAY都無貨
豹婆婆

waiman 發表於 2011-10-24 03:10 PM
咁就唔知啦.
Zilla都唔係咁穩陣, 佢係三個月前, 都已經將T5 24", 20"改左版, 將UVB降65%!
而家30", 36",  ...

HK連MEGA RAY都無...
人人焗買ZOOXXX咋
豹婆婆

waiman 發表於 2011-10-24 10:22 AM
他之前是剛好沒了低波段UVB, 峰值也剛好在最佳造D3處. 不知為何, 他又再移, 都幾乎全移出了造D3的範圍了. ...

請問UVB meter所測定既係全部UVB波段, 定話係可以測試出制造D3既UVB波段呢?

另外, 我估而家買既都應該係舊貨. 代理商由訂貨到貨物抵港都有一段時間.

turtle168  yuenyuen 你用咩燈ga?  發表於 2011-10-25 11:21:18 AM

ssdsssds 發表於 2011-10-24 02:27 AM
人人焗買ZOOXXX咋

我呢度唔好過你幾多, Mega-ray時常長期買唔到. 等半年都買唔到一個.

yuenyuen 發表於 2011-10-24 03:46 AM
請問UVB meter所測定既係全部UVB波段, 定話係可以測試出制造D3既UVB波段呢?

另外, 我估而家買既都應該係 ...

我用圖劃上一些線去表達, 紅點線是Solameter 6.5所測的光譜波幅, 籃點
線是Solameter 6.2 UVB錶所測的光譜波幅, 黑點線是造出D3效益的波段,
而爬蟲家們要的是要有0.7或以上的效率波段, 我劃了一條水平紅線去表
達, 也就是說, 280-284.9nm是有害的低波段UVB, 而最佳D3波段是在
285-304nm, 而最佳造D3峰值是298nm.

Arcadia D3+ Reptile T5, 佢UVB係310nm=20uw/cm2, 315nm=61uw/cm2為D3峰值, 亦即係大家用既Solameter 6.2 UVB錶, 會測到佢好強UVB, 但實際係幾乎唔做D3:
http://www.arcadia-uk.info/product.php?pid=97&mid=12&lan=en&sub=&id=4

ssdsssds 發表於 2011-10-24 03:27 PM
人人焗買ZOOXXX咋

Mega-ray 可以在歐洲訂, 呢期有燈泡送呀, 都幾抵ga~,  
跟前輩暢談做人嘅道理!

ssdsssds 發表於 2011-10-24 03:26 PM
上次去過EBAY都無貨

點解唔直接係佢公司網訂? 仲方便啦!
跟前輩暢談做人嘅道理!

waiman 發表於 2011-10-24 09:12 PM
我用圖劃上一些線去表達, 紅點線是Solameter 6.5所測的光譜波幅, 籃點
線是Solameter 6.2 UVB錶所測的光 ...

有無用6.5test過UVI有多少?

turtle168 發表於 2011-10-24 10:52 PM
Mega-ray 可以在歐洲訂, 呢期有燈泡送呀, 都幾抵ga~,

你訂左呀?
幾錢?
豹婆婆

turtle168 發表於 2011-10-25 12:00 AM
點解唔直接係佢公司網訂? 仲方便啦!

阿婆唔識呀
豹婆婆

..而最佳D3波段是在285-304nm, 而最佳造D3峰值是298nm.
Arcadia D3+ Reptile T5, 佢UVB係310nm=20uw/cm2, 315nm=61uw/cm2為D3峰值, 亦即係大家用既Solameter 6.2 UVB錶, 會測到佢好強UVB, 但實際係幾乎唔做D3:...

請問: 這是不是新的Arcadia D3的圖譜?
因為它只有302nm以上的波段, 而302-320nm的波段並不怎麼強.
也不在最佳產生vitD3的波段(285-304nm).
有沒有舊Arcadia D3的圖譜可以比較呢?

ssdsssds 發表於 2011-10-25 09:27 AM
你訂左呀?
幾錢?

無訂呀! waiman兄話箱太大唔建議呀, 妳去望望丫, 其實網上訂都好快ga, 我試過係美國訂兩次嘢, 分別係5/7日就送到我屋企, 係比少少運費啫, 泡咪買多幾個慳運費, 分分鐘快過在魚街訂架都唔定!

http://www.reptileuv.com/megaray-products.php

http://www.zilla-rules.com/products/lighting-fixtures/index.php

記住Mega-ray去歐洲代理網訂先啱HK用ga!
跟前輩暢談做人嘅道理!

turtle168 發表於 2011-10-25 10:56 AM
無訂呀! waiman兄話箱太大唔建議呀, 妳去望望丫, 其實網上訂都好快ga, 我試過係美國訂兩次嘢, 分別係5/7 ...

好多英門嘩, 睇到
D燈頭啱HK用架何?
電壓都唔成問題架何?

turtle168  燈頭應該OK因為都有唔少香港人訂番嚟用, 印像中好似歐洲冇咩地方仲用釘頭, 多數係螺絲頭ga la~  發表於 2011-10-25 11:16:01 AM
豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-10-25 11:04 AM
好多英門嘩, 睇到
D燈頭啱HK用架何?
電壓都唔成問題架何?

Mega-ray網入面有中文翻譯ga, 自己去選語言啦! 我都係睇中文咋, 英文我唔識佢哋ga, haha....

歐洲用電壓HK係OK, 美国係110V所以唔好訂呀!

補充內容 (2011-10-25 01:51 PM):
嘻~ 冇咩所謂ge, 我最緊要D燈對爬有咩好處就得, 其他嘅断估無辛苦, 鬼叫我唔識英文, 無計嘛.....

ssdsssds  實在譯得太好了, 有個產品叫"米"....原來講緊METER~~~  發表於 2011-10-25 11:49:23 AM
跟前輩暢談做人嘅道理!

turtle168 發表於 2011-10-25 11:12 AM
Mega-ray網入面有中文翻譯ga, 自己去選語言啦! 我都係睇中文咋, 英文我唔識佢哋ga, haha....

歐 ...

好貴呀~
你有無買佢個metal halide/金屬鹵素膽?
定你係HK買?
豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-10-25 11:20 AM
好貴呀~
你有無買佢個metal halide/金屬鹵素膽?
定你係HK買?

無呀! 妳都知我燈痴(白)啦, 而家個箱仔得zoomed 10.0 + 菲利浦射膽咋, 晚上陶膽咋, 我比D燈搞到我作嘔作悶呀!  

我仲未搞得清D燈的種類及用途, 再加埋呢種金屬鹵素膽的話, 我真係暈低la~
跟前輩暢談做人嘅道理!

turtle168 發表於 2011-10-25 11:29 AM
無呀! 妳都知我燈痴(白)啦, 而家個箱仔得zoomed 10.0 + 菲利浦射膽咋, 晚上陶膽咋, 我比D燈搞到我作嘔作 ...

我同你一樣, 我仲白痴, D燈的INFO我越睇得多越消化唔到, 婆婆一向係科學/物理以至係機電方面的白痴!
不過人地話射膽唔係最好, 你又有上網買過燈, 咁我咪問下你LOR
豹婆婆

我同妳都不相伯中, 我都知射膽唔係咁好, 但只係用佢嘅光度同保持箱中溫度. 加上我每日會都佢哋去晒90mins太陽, 同個箱係暫時性, 所以要求唔高! 遲D搬咗個新箱D設備先會執番正嘅!

我本來睇定資料係預備係網上訂, 但而家唔駛la, 我直接去魚街訂你支4尺架後, 先再上網訂一打zilla管就OK, 方便好多, 始終我唔駛返工, 只要唔落雨, 我都會帶佢哋去he粒零鐘, 等佢哋開心吓嘅! 而家同佢哋出門啦, 返嚟再傾丫!
跟前輩暢談做人嘅道理!

阿凡達 發表於 2011-10-24 08:07 PM
有無用6.5test過UVI有多少?

我冇果種燈. 我亦冇6.5(退左).