香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 7474|回復: 45

食全牧草?! OK NO PROBLEM!     [複製鏈接]

其實2隻星食牧草都無問題, 唔使教, 比咩佢食咩...
咁當然一個月頭總有一次半次加送或會有零食補充下既...不過正餐100%牧草都完全無問題

出名挑食的豹就要下D功夫
鼓勵一下大家唔好愛佢變成害佢, 佢愛菜唔愛草係龜之常情, 但主人唔教返啱佢咁同慢性毒殺佢無分別~
我隻衰豹都教左好耐, 家下咪又死死地氣去食~

(人地星星一早吃完頭圍家陣打算搵個靚位訓覺了, 隻臭豹最終咪"摟摟拎拎"咁死去食LOR)

4隻野日日"常餐"100%牧草一樣爭崩頭

(個2隻大野走左去唔係唔食呀, 佢地去抄小路由第二邊出去呀, 醒到丫!)

食開牧草, 食鮮草梗無問題啦, 小麥草頓變美食~

-初初教佢地食草都係"草MIX菜"先, CUT碎晒撈埋去睇佢點揀, 乒乓龜就用草粉啦
http://www.hkherp.org/newforum/f ... hread&tid=24688

-草的份量由少到多慢慢加(按龜的SIZE同個別接受程度而定), 同樣, 菜的份量要慢慢減~

-唔肯食咩?!明天同樣一個菜單...佢唔忍到幾多日, 慢慢佢會一日食多一口, 你堅持就會成功架了~放心, 健康的龜隻好難餓得死~有病的個體就唔好搞了...

-當習慣食A草無問題, 下次買包B草佢食, 多元化丫嘛, 你乖乖地食就最好啦, 唔肯囉WOR, 又REPEAT之前食A草的訓練LOR

-如此類推, 好快就可以戒走"挑食"的問題, 咁就能做到低營養多元化餵食! 你比咩佢食咩, 唔係佢要咩你比咩! 實在太荒謬了!!!!

-最後, BB都唔會成世食糊仔啦, 當你的龜龜一日一日大, 到佢又大左, 腸胃/便便/消化又OK無問題, 咬合力又進步左個時, 你又可以試下由草粉轉草碎, 大一D的龜龜可由草碎轉草條, 如此類推....

佢地好乖~~你真係教導有方!!

ssdsssds  之前我豹真係太挑食了, 所以迫住把心一橫, 我唔想睇住佢腸胃病而死呀~  發表於 2011-10-17 03:05:52 PM

乜野原因日日食100%牧草呢?

waiman 發表於 2011-10-17 02:13 PM
乜野原因日日食100%牧草呢?

你無豹, 你唔知佢地幾衰架了, 勁挑食但自己腸胃又超差~
食到全草即係咩都肯食, 無挑食!
間中比其他菜/糧都OK--> UP TO U, 佢無SAY

我D龜100%全草都爆生長紋, 我搵唔到原因佢地要食菜
而且WAIMAN兄你係NY比我地幸福, 你知唔知大陸送港的街市菜有幾毒??
唔講表面"唔可以"100%清除的農藥, 蒼蠅都唔嬲, 虫都唔咬
而家國內D菜農加催化劑/激素-->糧食短缺, 用科技催谷10日收成拎去賣
全HK人身體漫性累積毒素, 年過30尾40歲個個一身病...
D龜比人弱, 唔食好過食

咁既然全草都爆生長紋
野外又無咁多野菜比龜食
食牧草/鮮草再間中補D糧, 一定好過食菜

豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-10-17 01:31 AM
你無豹, 你唔知佢地幾衰架了, 勁挑食但自己腸胃又超差~
食到全草即係咩都肯食, 無挑食!
間中比其他菜/糧 ...

咁又係, 好彩我呢度冇需要擔心農藥.

HK政府唔check唔捉架咩?

waiman 發表於 2011-10-17 02:37 PM
咁又係, 好彩我呢度冇需要擔心農藥.

HK政府唔check唔捉架咩?

第一, 抽查ONLY, 唔係CHECK晒所有供應源
第二, CHECK到唔公布LOR, 全港市民無野食又X 政府, 外地進口進唔到咁多, 而且成本又貴, 無能力解決的問題, 千萬唔好自己引爆, 一於扮唔知
第三,用舊測試指標只測部分OUTDATE的農藥成份...實OK架WOR,人地都唔用個D了

家下國內用藥先進過我地政府驗藥幾多呀
我有朋友做有機農莊, 佢比錢人拎街市D菜去驗,嘩~嚇死人!!!
中大都有報告出左架, 超市內的比街市的更超標得多,咁可以點先???你唔食大陸食物, 你日日去SOGO買送都唔掂, 家下日本食物又有幅射...

香港/中國政府同美國政府對健康/安全的重視始終都有一段距離!

比下一代BB仔食的奶粉都夠膽死有毒既, 個D產品國家都話有監管架~
豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-10-17 01:50 AM
第二, CHECK到唔公布LOR, 全港市民無野食又X 政府, 外地進口進唔 ...

聽落就真係, 唔係好妥wo!

waiman 發表於 2011-10-17 02:54 PM
聽落就真係, 唔係好妥wo!

中國人係咁架了, 有D野大家心照不宣啦,多一事不如少一事
又無即時問題, 幾十年後的事, 邊個知呀, 點追究呀?你講呀?我個時唔知WOR!!!

家下HK的BB無奶粉飲架了你知道嗎???國內的父母來港搶奶粉呀!
水貨客又掃晒拎上大陸賺一筆!走奶粉藥物上大陸而家好搵過走私軍火呀~

美國有得民選總統, 而家HK都未有啦, 特首係上高欽點架!
成個政制都唔同~
如果你有留意HK新聞, 你就知家下HK社會有幾動盪同民不撩生~NO MORE福地!!!
豹婆婆

支持 我而家都實行緊"全牧草制度". 因為有次俾我見到佢地捒晒D野菜黎食, 所以冇得傾, 要嚴格執行, 直至肯大啖食為止

ssdsssds  同志加油~CUT到菜同草水乳交融睇下佢點揀!  發表於 2011-10-17 03:11:47 PM

ak615 發表於 2011-10-17 03:08 PM
支持 我而家都實行緊"全牧草制度". 因為有次俾我見到佢地捒晒D野菜黎食, 所以冇得傾, 要嚴 ...

我會架喇. 我已經盡量 cut 到好細, 佢地都有本事揀到. 有時見到佢明明食左條草落口, 死到要吐返出黎, 尤其係隻豹, 真係睇到眼火爆 所以而家唔俾佢地揀, 淨係得草. 但係全牧草佢地都係要揀下先食落口. 真係俾佢地激到嘔血.

ak615 發表於 2011-10-17 03:25 PM
我會架喇. 我已經盡量 cut 到好細, 佢地都有本事揀到. 有時見到佢明明食左條草落口, 死到要吐返 ...

D豹呢真係出晒名把口挑食到呢~~
初時真係比佢地激到火起~
你個D都仲肯食, 不過揀即, 好好架了~
我隻衰豹當年有少少草粉/見到OR聞到草味都成盆唔食呀~
唔係我唔會被迫對佢咁刻薄!
佢自己攞黎架~
豹婆婆

ssdsssds 發表於 2011-10-17 03:32 PM
D豹呢真係出晒名把口挑食到呢~~
初時真係比佢地激到火起~
你個D都仲肯食, 不過揀即,  ...

咁我隻豹相對地係乖D, 但我覺得我都係要學係咁刻薄D先

ak615 發表於 2011-10-17 04:22 PM
咁我隻豹相對地係乖D, 但我覺得我都係要學係咁刻薄D先

我試過係我豹身上試過全牧草100%3個月, 一星期停食一日, 咩菜同糧都唔比, 體重月月有上升, 仲有生長紋, 當然比先前大吃大喝個D紋黎得幼細啦

對星龜我好好架, 間中有粒車厘茄/蘋果皮一塊仔食, 時唔時仲有菜TIM, 佢地都唔會因為咁而挑食, 比返草佢地一樣食, 真乖

至於D豹哼!食過少少糧跟手打後3日又唔食草, OK OK, 咁你以後齋食草啦~

百足之蟲  點解我D豹咁怪,畀乜佢地都食? WAKAKA  發表於 2011-10-17 08:39:15 PM
豹婆婆

其實我隻小寶(盾)都吾算簡食..
多草少菜餐都會比面食幾啖..
比干時食淨多的..
不過如果真係100%干草既..
我諗佢都會聞2聞就行開..-.-
我屋企有爸爸..媽媽..哥哥..同三隻由脂肪組成既龜.......

ssdsssds 發表於 2011-10-17 02:50 PM
第二, CHECK到唔公布LOR, 全港市民無野食又X 政府, 外地進口進唔 ...

哇..原來咁吾店傢...=口=!!!
我屋企有爸爸..媽媽..哥哥..同三隻由脂肪組成既龜.......

ssdsssds 發表於 2011-10-17 04:32 PM
我試過係我豹身上試過全牧草100%3個月, 一星期停食一日, 咩菜同糧都唔比, 體重月月有上升, 仲有生長紋,  ...

100%干草都有生長紋...-.-
咁姐係話其實干草既營養都已經好SUIT龜龜啦..

ssdsssds 發表於 2011-10-17 04:32 PM
我試過係我豹身上試過全牧草100%3個月, 一星期停食一日, 咩菜同糧都唔比, 體重月月有上升, 仲有生長紋,  ...

隻星乖好多喎 我隻豹同隻盾又係咁, 對佢好返D, 俾多少少野菜佢地, 之後開始又揀, 唉....冇晒計, 唯有俾全草, 另外一隻盾就乖D, 俾咩佢都肯食, 係細膽D  同小氣D

汀汀_christy 發表於 2011-10-17 04:43 PM
哇..原來咁吾店傢...=口=!!!

睇下好唔好彩架JOR
唔可以話全部係咁
可能有D菜農唔知, 都係人地教佢架JOR

如果你有我年紀咁大,你就會發覺以前的菜味同而家唔同. 而家個D無菜味架, 激素令佢細胞膨脹生長JOR, 未有菜味長出來

但D人好奇怪, 見到菜葉有虫咬過話唔衛生唔買
D農民咪研究殺蟲劑毒死D虫
因為用水洗同煮熟都唔可以100%消除晒殺蟲劑
咁我地食左=食埋殺蟲劑
龜龜食個D無煮過仲衰
我而家見新界有機菜如果有虫洞既-->個D我先當係寶呀~即係無農藥
伙認為虫咬唔衛生唔健康一D, 定有化學殺蟲劑既唔衛生唔健康一D呢????
豹婆婆

汀汀_christy 發表於 2011-10-17 04:44 PM
100%干草都有生長紋...-.-
咁姐係話其實干草既營養都已經好SUIT龜龜啦.. ...

11CM以上係OK夠架
BB龜/乒乓龜仲細, 我未試過就唔敢講~
豹婆婆

ak615 發表於 2011-10-17 04:48 PM
隻星乖好多喎 我隻豹同隻盾又係咁, 對佢好返D, 俾多少少野菜佢地, 之後開始又揀, 唉....冇晒計,  ...

盾咁為食, 應該無豹咁硬頸既...
不過你D龜幾大先??
你全草左幾耐, 有無睇住佢地D重量???
豹婆婆