香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 4346|回復: 17

種植百慕達草[分享]     [複製鏈接]

播種。種子購於旺角花墟。台灣種子。 包裝標籤上寫著14天發芽。這是第5天。

土壤。

工具。

陽光: 約 3-4小時,每天下午2-5pm。(陽台朝西)
肥料: 目前暫無添加
灑水: 每天一次或兩次

不知道這是否行得通呢?拭目以待。
已有 1 人評分威望 金錢 收起 理由
DEs + 6 + 6 贊一個!

總評分: 威望 + 6  金錢 + 6   查看全部評分

saved for future expansion

補充內容 (2011-8-24 08:09 PM):
溫馨提示:旺角花墟出售的百慕達草,雖然只是一個小袋,但有很多種子。應該是為種草坪使用的。我回到家裡,發現了一個小袋子就足夠約 1000平方英

尺。種子需要使用後立即開放。因此,沒有必要像我一樣買兩包。

補充內容 (2011-8-24 08:12 PM):
埃, 應該是"種子包開後需要使用."

yuenyuen  只要儲存在陰涼及乾燥的地方,應該冇問題架!我上年買既係罐裝百慕達種子,今年都種到.下年我會再種.  發表於 2011-11-24 03:44:16 PM
我們是兩個人,三隻龜。豹龜 Leopard Tortoise 0.0.2。盾臂龜 Sulcata Tortoise 0.0.1。

補充內容 (2011-8-26 12:38 AM):
Yup...apologies!

yuenyuen  樓主需要在24小時內編輯post#3&4, 這些都不能再編輯了!  發表於 2011-8-25 03:05:31 PM
我們是兩個人,三隻龜。豹龜 Leopard Tortoise 0.0.2。盾臂龜 Sulcata Tortoise 0.0.1。

補充內容 (2011-8-26 12:40 AM):
After googling the the website of the soil manufacturer (DCM); it turns out that the soil is supposed to be organic (which is good), but evidently they use "organic manure good for 100 days" (yuck!)

how deep did u sow the seeds
no need for watering the plant twice 1 day, once a day is more than sufficient. No need for fertilizer too. It's a grass, easy growing like weed

我都買左草種子, 不過未播!! 如果佢似小麥草種法, 播完種應該要放係無太陽晒到0既位置, 等到佢發芽先拎得出去晒太陽架??

maggiema  I see. Thanks!  發表於 2011-8-24 07:58:29 PM
yuenyuen  播完種應該要放係無太陽晒到0既位置 <= l think this is true for most of the seeds  發表於 2011-8-24 05:32:43 PM

yuenyuen 發表於 2011-8-24 02:52 PM
how deep did u sow the seeds
no need for watering the plant twice 1 day, once a day is more than suf ...

Thanks for the tip.  I just sprinkled seeds on by hand (a lot more than the 6 per sq. inch as suggested by a youtube video), then I raked the soil lightly.  I suppose most of the seeds are buried from 0-1 inch deep.

6 per sq. inch? 6 seeds?
l would scatter a lot more seeds on the soil and then cover them lightly with soil, it wont get deeper than 0.5 cm.

maggiema 發表於 2011-8-24 02:19 PM

我早你一日落播種在棵桑樹盤度睇吓得唔得, 順便撤了些白蘿蔔種子, 點知今早以見到很多白蘿蔔發芽標葉, 咁啱我又買咗你隻泥, D泥又真係唔錯. 但草我買了罐裝, 多餘的入咗另一個罐密封. 睇吓到時大家D草係咪一齊標芽!  
跟前輩暢談做人嘅道理!

出芽了

第六天。
剛回家,發現已經出芽了!比想像中順利,但也有懷疑種子埋得太淺,或泥土本身太多肥料。
這種種子發芽率果然高,值得推介。

第十二曰。
似乎差唔多可以用了。
[/url]

剪了一條俾我隻乒乓盾試菜,佢似乎都幾滿意。
龜大便順手放回膠盆做肥料,衛生環保又方便。

下面兩個盆上個星期開始種左蒲公英,蘿白同紫花苜蓿。
蘿蔔出芽最快,紫花苜蓿第二,蒲公英則似乎全軍覆沒。

大得好快!!!!! 細龜有排食!!

請問於邊間買??
有沒有包裝的相
我見有罐裝的百慕達種子,好似是1lb裝,要150
太多,用不著

師兄有冇興趣share呀, 我想要少少! 唔想大大包

maggiema 發表於 2011-9-6 12:49 PM
第十二曰。
似乎差唔多可以用了。
[/url]

咁有心機.

但係自己種果D, 用黎做纖維就可以, 而鈣及營養含量, 會大幅下降.

花墟近垃圾站嗰間花寶買。包裝如上。

waiman 發表於 2011-11-24 06:39 AM
咁有心機.

但係自己種果D, 用黎做纖維就可以, 而鈣及營養含量, 會大幅下降. ...

也有聽說過如果使用的泥土太肥沃的話,氮化物和磷化物會太多,影響龜的鈣吸收。

即使如此,個人認為暫時冇乜理由相信街買包裝的牧草會比我自己種的好(安全性,穩定性,和營養方面)。等我用不同的泥土,種多幾款農作物,便可找間相宜的化驗所看個究竟。Waiman,我記得你好似有lab access,可以分享有關這方面外面已經做過的研究嗎?

現在我的自種草是隻盾B"多元化食糧"既20%左右,後果暫時不錯。也有用其他自種葉和街市買的車前,蒲公英等等。想法是有錯都不是全部錯哂。

種菜並不單是為了養好D龜 - 幾種興趣crossover係幾過癮既事。不妨試試。

maggiema 發表於 2011-11-24 05:33 AM
也有聽說過如果使用的泥土太肥沃的話,氮化物和磷化物會太多,影響龜的鈣吸收。

即使如此,個人認為暫時 ...

農作物成份方面, 我冇研究, 由於我係做總代理素食, 所以有將食品送去lab化驗, 但係我都係透過Agent, 再送去lab做既.

>種菜並不單是為了養好D龜 - 幾種興趣crossover係幾過癮既事。不妨試試。

係好好既.

我對種野方面係白痴, 全部唔識.

不過我家人係花園種好多, 但係果D全部係比人食既, 冇打算種比龜, 因為我到處都有大量車前, 蒲公英, 等等野草可摘比龜養, 摘野草係我D龜既60%主食.