香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
樓主: 權強

睇醫生價錢一問   [複製鏈接]

我之前都係去荃灣,兩隻豹仔,杜蟲+抗生素,成為2500~
Thaleshung 發表於 2011-2-8 10:18 PM

回復  lapcheungchai

隻大盾呀....流鼻水,食少左野,加溫都係咁
askcwy 發表於 2011-2-8 11:57 PM

好快星期5, 唔好咁擔心, 龜龜沒事既!  em03.gif

askcwy 發表於 2011-2-8 23:57

大盾加油
協會友情鏈接
(始自2007年)---香港龜迷分享會(見HKHERP論壇主頁)

兩爬之友會員號碼:000063(始自2010年)

欣賞完後要回帖,這是禮儀

幹事

紫鑽金迷

正常去睇 ?????????
正常就唔駛睇啦...
DeeWong 發表於 2011-2-8 00:41

都唔係架, 有時肉眼真係睇唔得真有無蟲或問題. 我識有朋友都定期帶去比醫生做年檢.

都唔係架, 有時肉眼真係睇唔得真有無蟲或問題. 我識有朋友都定期帶去比醫生做年檢. ...
Claudia 發表於 2011-2-9 01:38

body check

讚好
協會友情鏈接
(始自2007年)---香港龜迷分享會(見HKHERP論壇主頁)

兩爬之友會員號碼:000063(始自2010年)

欣賞完後要回帖,這是禮儀

回復 22# kenis225

回復 19# Thaleshung

大圍 驗屎驗尿+杜蟲+抗生素 400多dd

回復 1# 權強

大圍 診金 $290, 藥費, x-ray, 檢驗費... 另計

回復 27# yuenyuen

抗生素一個療程9支針,每支一百,仲要X2,已經1800LA~

回復  Thaleshung

大圍 驗屎驗尿+杜蟲+抗生素 400多dd
yuenyuen 發表於 2011-2-9 01:56 AM

有少少唔係好明, 診金已經$290, 仲要驗屎驗尿+杜蟲+抗生素, $400 仲平 ? em112.gif

回復 29# Thaleshung

我都去過荃灣, 冇估錯應該係城市la
之後轉左去土瓜灣, 就打死都唔去番荃灣
我隻龜其實兩邊用同樣ge 抗生素
荃灣叫我隔日落去打支針, 每日去打皮下水, 一星期$1000
土瓜灣就開口服ge 抗生素我可以餵, 俾生理鹽水我番去自己打, 一星期覆診一次$2xx

除左錢之外
荃灣果邊我覺得醫生解答唔到我ge 問題同憂慮, 成日都兜圈
土瓜灣至少我可以同醫生直接溝通, 第一次轉隻龜去ge 時候醫生問番我病歷傾左成個鐘
去荃灣我試過醫生都見唔到, 打完皮下水出番黎埋單佢先醒起佢未打抗生素.....
由最初隻龜外傷, 但仲好精神四圍走
到一個月內要做兩次手術我望住個傷口已經心痛死, 隻龜都已經郁都郁唔到咁
雖然最後轉去土瓜灣都救唔番, 但我真係以後都唔會再去荃灣, 我自己住荃灣都係咁話

回復 31# chamkey

x 2!!!
我都係住荃灣,就算遠d都會去土瓜灣~~
若非Terry果日休息,我也不會去荃灣,不過當時太urgent....
知道早些轉回土瓜灣....後果可能會一百八十度轉變~~我對唔住龜龜~~
你所見,所感受的完完全全和我的一樣!!

body check

讚好
敏carmanlui 發表於 2011-2-9 01:44 AM

巴姐都幾識搞氣氛, 下年欢樂滿東華靠要揾幫手不二之選.....hohooo.......em187.gif

body check 就一時大吉利是一時嫌錢腥, 一時就讚好....em194.gif

body check <---讚好?em194.gif

巴姐都幾識搞氣氛, 下年欢樂滿東華靠要揾幫手不二之選.....hohooo.......
body check <---讚好?em194.gif

andrewyan 發表於 2011-2-9 02:37 PM

仲有...
安東尼 <---讚好!em201.gif
andrewyan <---讚好!em201.gif
"臘腸仔"就係我喇!
”忠言未必逆耳,睇你用咩方式去表達啫!"

巴姐都幾識搞氣氛, 下年欢樂滿東華靠要揾幫手不二之選.....hohooo.......

body check ...
andrewyan 發表於 2011-2-9 02:37 PM

Schizophrenia

em187.gif  em187.gif  em187.gif  em187.gif  em187.gif  em187.gif  em187.gif  em187.gif  em187.gif  em187.gif

回復 30# kenis225

因為杜蟲藥平, 糞便檢驗又唔貴.
診金 $290
驗屎驗尿 $120
杜蟲藥抗生素2種 $2X (個半月分3次食)
免費附送針筒 俾我番去自己餵藥.
無問題就唔使覆診. 合共$43X.

另一隻龜用另一種藥, 7日藥都係8個幾. 合共$420有找.

醫生有問我必答, 我有問題醫生又有問必答.
通常醫生診症用既時間以外, 都係用嚟解答我D問題既. 我仲有賺添.

回復 29# Thaleshung

可能我d龜龜大d, 唔使醫生打針平d呱.

askcwy 發表於 2011-2-8 11:57 PM

我兩隻都食少左... book 左明天去搵醫生

我兩隻都食少左... book 左明天去搵醫生
masterunion 發表於 9-2-2011 07:58 PM

食少左... 唔使一定要搵醫生架? em112.gif

回復 31# chamkey
我兩間斬有試過但我個人覺得DR TERRY用藥比較重,我有三隻龜係佢到走~
我反而覺得荃灣OK~