香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 1643|回復: 11

龜殼出現肉色斑點?係唔係皮膚病? [複製鏈接]

最近隻龜個殼出現咗三個肉色斑點(如圖),佢係唔係有皮膚病?我平時有畀佢曬太陽架,都唔知點解無端端個殼會咁樣,而家好擔心,請問各位我應該點做?
P.S.佢約一星期前脫過皮,唔知關唔關事?

回復 1# Carl
如果成塊脫出有可能係換甲,不用太緊張~慢慢地等吧~會自然脫出~
但如果好耐都係咁,個龜殼好似有d洞洞咁,就有機會係爛龜殼~要用藥醫~
不過睇圖我都唔係睇得好清楚~所以唔100%確定佢係邊隻~可以放大圖ma?

回復  Carl
如果成塊脫出有可能係換甲,不用太緊張~慢慢地等吧~會自然脫出~
但如果好耐都係咁,個龜殼好似有 ...
hunterman 發表於 2010-6-19 19:26

咁叫換甲咩- -
似係甩\甲多d..

回復  Carl
但如果好耐都係咁,個龜殼好似有 ...
hunterman 發表於 2010-6-19 07:26 PM

換甲之後新甲嘅顏色只會比舊甲淺色或者深色

唔應該會變咗粉紅色/肉色

回復 3# 神§龍
我也不肯定100%換龜殼/爛龜殼~兩樣我都未試過變到"肉色斑點"出現~
但我又試過紅耳換龜殼時因為舊的龜甲未完全脫出,新甲與舊甲之間存在空氣/水,令到睇落去有好似有氣泡或色澤不同~

回復  神§龍
我也不肯定100%換龜殼/爛龜殼~兩樣我都未試過變到"肉色斑點"出現~
但我又試過紅耳換龜殼時因 ...
hunterman 發表於 2010-6-19 23:10

我記得之前有位龜友@@
貼了張圖話佢隻巴塊低甲甩左,隻色同樓主隻龜個隻色差唔多@@

當然正常情況吓紅耳龜好少出現呢仲情形~但成因多數係水質問題影響~平時會用隔夜水ma?個缸有無濾水/幾耐清潔一次等.......

擔心的可以先用優碘/便利妥banitore(普通藥房有得買)~作基本消毒處理~睇情況再作決定~

你可以參考吓呢幾篇post~是一些爛龜殼既資料~但情況與你的個案有出入~

求救...珍珠龜有問題

優碘的基本用途和用法

我家的草龜之前也嚴重爛殼,都係用紅色果支醫好呀~

獸醫資料~
城市獸醫動物及珍禽異獸醫院
http://www.yp.com.hk/citivet/
土瓜灣動物醫院
http://www.faithfulvet.com/index.html
寵物對主人既感情真係可以永恆不變~
但主人對寵物既感情有多少真係永恆不變~
牠們沒有選擇主人及其生活方式的權利;
但主人有選擇寵物及其生活方式的權利!
牠們都是有生命的~你的決定可以影響寵物既一生!

啱啱我將佢放近鏡頭影咗張,因為佢郁黎郁去,影咗好多都係矇,所以就揀咗最清個張,麻煩各位睇下會唔會好啲!
平時有用隔夜水,不過冇濾水器,我一日會同佢換兩、三次水到。如果嗰日有太陽亦會畀佢喺窗台曬。
我諗會試下用優碘先,想問下買優碘大概幾錢?
同埋我仲有養另一隻龜,我係唔係要將佢哋隔離?

回復 8# Carl
近睇又真係好似爛殼~我通常用開"silvirsulf cream"醫爛龜殼~
用膏藥方便d~搽完之後離水養~(我通常搽完,過一晚,早上清潔完d藥膏比佢浸水1小時,再搽藥膏~再干養)
便利妥banitore都係$1x~2x不等~
其實應該不用每天換3次水咁多~如果無濾水既話其實當佢食完野,便便完同佢換水就可以~

回復 9# hunterman

唔該晒你!
啱啱買咗silvirsulf cream同佢搽,希望佢快啲好番!

好明顯咁見到d肉色@@

回復 10# Carl
嗯~不用客氣~希望幫到你手啦~
祝牠快快康復~記得藥膏不要入眼~如果有時間同佢曬多少少太陽牠換殼也有幫助~