香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 11986|回復: 15

蠑螈吃什麼? [複製鏈接]

我昨天買了兩條紅肚蠑螈,老板說給紅蟲或魚糧牠吃

進階會員

協會閒人

紅蟲, 蟀毛, 麥皮虫都得...-.-魚糧就..............em108.gif
Corn's Project : Lead-time...................... " till I die "

豐年"哈" 呢 ?em182.gif

進階會員

協會閒人

豐年蝦.....佢應該睇唔到...唔會食....佢既bb就會食
Corn's Project : Lead-time...................... " till I die "

我daddy話紅虫臭,而且可能會有寄生蟲,所以唔比
豐年蝦乾 會吃吧?
還有什麼乾的牠會吃?

進階會員

協會閒人

牠們大多數要食活的動的...所以乾的死的應該興趣不大

但係我絛蠑螈(馮)係肉都食個喎em194.gif em184.gif

我只係喂紅虫~一d都唔臭

我都有同樣問題....餵蝦干ok嗎?

因為餵活ge比較煩..

如果餵魚仔呢?

佢地又幾耐餵一次

紅肚蠑螈可以餵蟲干,我養的也肯食。

新鮮豐年蝦係OK的
不過豐件蝦乾就唔G啦
一係你可以試下買D乾紅蟲磚仔FEED佢地
將D濕左手A紅蟲乾
用個鉗係佢地面前揚揚下
佢就會食(我果D都係咁-.-)

原帖由 呀樂 於 2008-6-27 11:36 發表
我都有同樣問題....餵蝦干ok嗎?

因為餵活ge比較煩..

如果餵魚仔呢?

佢地又幾耐餵一次

蝦乾唔OK阿
因為濕左水都咁硬
佢地會唔食

大家好, 感謝你們的閱讀。
對於我的舊作, 現在有了以下的修改, 以供參考

1)紅蟲:
現在的紅蟲都是蚊的幼蟲, 識用於適合可全年水棲的蠑螈, 例如東美蠑螈 / 火焰蠑螈 (Notophthalmus viridescens) , 東方蠑螈 (Cynops orientalis) , 中東的帝王斑點螈 / 凱撒蠑螈(Neurergus kaiseri) 等等...... 另外, 塗抹於濕紙巾上, 亦可作一些亞成體蠑螈的食物。
好處: 方面購買, 易於收藏, 放入水中有強烈味道, 對於以嗅覺為主的水棲螈螈, 是一種好飼料
壞處: 由於氣味濃烈, 容易引起咬傷同伴的問題, 特別是一些嗅覺較敏銳、侵略性較高的品種例如無班肥鯢 (Pachytriton labiatus)
不得不提的是, 常用紅蟲作飼料會造成營養不良, 特別使用於亞成體時應加入一點鈣粉、維他命。

11)蚯蚓絲:
小時候蚯蚓絲是普遍使用的水族飼料, 用處與紅蟲一樣, 適合水棲的品種使用。
好處: 大至上和紅蟲相同, 不過牠有一個優點, 就是牠們會集成球形, 放便取食, 同時使用蚯蚓絲不會有缺鈣的問題。
壞處: 壞處也跟紅蟲差不遠, 飼養蚯蚓絲不易, 如果打理得不好, 氣味會非常濃烈。

12)Woodlice:
2004 年從荷蘭的朋友得到, 後來又跟香港的一位朋友買了一些看看, 我現有三種不同品種的 woodlice, 效果也不錯, 都非常適用於陸棲的蠑螈, 例如鎮海棘螈(Echinotriton chinhaiensis)、琉球棘螈(Echinotriton andersoni)等等
好處:woodlice 鐵質、鈣質、蛋白質豐富, 而且容易飼養, 大部分的陸棲品種也愛吃, 如果提供合適的條件, 牠們會繁殖得非常快。另外 Woodlice 還有一個「大能」, 如果你用的是生態箱, 吃剩的 woodlice 是清除有機廢物的好幫手, 所以 woodlice 可以說是飼養陸棲蠑螈的寶物。
壞處:尚在發現中

唔係wo...我餵咩都食wo...而且胃口仲好好添