香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 11493|回復: 26

陸龜食材一覽   [複製鏈接]

各位師兄師姐, 我想問一下, 邊度會有新鮮牧草, 車前草, 桑葉, 同其他各式各樣o既新鮮陸龜食材賣呢?? 我睇文見到有人話街市會有, 但係我搵唔到....em114.gif 各位師兄師姐可唔可以話俾小弟知邊度會有上述o既新鮮陸龜食材賣呢?? 唔該晒~~~em115.gif

各位師兄師姐, 我想問一下, 邊度會有新鮮牧草, 車前草, 桑葉, 同其他各式各樣o既新鮮陸龜食材賣呢?? 我睇文 ...
ak615 發表於 2010-5-19 06:40 PM

桑葉咁唔係咁多地方有,自己問下啲有賣車前草個啲問下XD
牧草去魚街賣兔仔用品個啲地方買

<陸龜食材一覽>

我將各位師兄/師姐曾經喺 post 內介紹過有野菜賣嘅地點做個 summary, 有啲資料或者重覆左, 又或者已經 outdated, 你自已睇吓啱吾啱用啦! em169.gif

為左尊重資識產權, 我將原本 post 條 link 貼出來, 同埋註明係邊位師兄/師姐介紹果處地方. 資料如有錯漏請見諒!  

http://www.hkherp.org/newforum/v ... E8%8D%89&page=1

好多龜友會去旺角奶路臣街的街市外嘅小販檔, 兩檔並排果處買, 即奶路臣街與地士道街交界, 奶路臣街3号門前. 廊豪坊前三條街。檔口開到七時半, 但最好早啲去, 因為七點後開始執拾收檔架喇 ! (startort) 帖內有地圖

近樂富的話,樂富街市裡的菜檔 (yeungsiuwah)

官塘街市二樓 (no.11)

元朗街市,旺角街市,紅磡街市,沙田街市,天耀村街市,禾輋街市,沙角街市,深水埗街市都見到有得賣 (Wagon)

沙田街市有幾檔都有田灌草, 仲有百花蛇舌草, 野葛菜等新鮮中草藥菜,
最好打電話去菜檔叫佢留比你, 因為有時可能放工去到街市巳經賣晒.
要仙人掌就要打電話去街市內既花店訂 (poling)

西灣河地鐵站文娛中心出口側的天橋底(對面馬路)的兩個菜檔 (Lukchai)

黃大仙大成街市, 土瓜灣炮仗街街市(有野野葛菜, 野莧菜, 蛇舌草賣), 將軍澳尚得街市 ! 同埋有d涼荼舖都會有 (carsly)

---------------------------------------------------------------------

http://www.hkherp.org/newforum/v ... E8%8D%89&page=1

大圍街市地下67號鋪身高5夠5呎既呀叔 ( cow1308)
金禧花園地下單層市政街市
沙田正街2層市政街市
(毛哥仔) 帖內有地圖

試下去牛池灣街市呀!即係彩虹地鐵站上的街市!
街市內有一檔草藥檔有唔同適合龜食的植物!
另外,街市外牛池灣村有些婆婆擺地檔賣草藥!(yeungsiuwah)

柴灣樂軒台街市有擋山草藥店裏面有車前.. (cow1308)

-------------------------------------------------------------------------

http://www.hkherp.org/newforum/v ... 0%E7%81%8C%E8%8D%89

彩虹地鐵站牛池灣街市(yeungsiuwah)

-------------------------------------------------------------------------

http://www.hkherp.org/newforum/v ... 3%E8%A1%97%E5%B8%82

筲箕灣街市{ 露天果個 } (firegym)

同街市草藥小販訂(柴灣中央街市2樓) (buzzchan)

------------------------------------------------------------------------

http://www.hkherp.org/newforum/v ... A%E5%89%8D%E8%8D%89

荃灣街市街街市,地下有間專賣野草/菜
川龍街戴麟趾診所車入口處,早上有個阿婆有野菜賣,新鮮好多
(毛哥仔)

楊屋道街市 2樓有3檔都有賣, 最出面果檔8蚊,
(Bruce)

------------------------------------------------------------------------

http://www.hkherp.org/newforum/v ... p;extra=&page=1

MK 郎豪坊隔離個街市, 有兩檔菜檔大致上有齊車前, 桑葉, 仙人掌, 蒲公英. 你可以去搵一搵. p.s. 果兩檔菜檔係露天 ka, 而且係左右一齊, 我去左幾次先知係兩間吾同老細既菜檔 (TCK)
已有 1 人評分威望 金錢 收起 理由
Tuen + 10 + 10 詳列賣野葛菜, 田灌草, 蛇舌草

總評分: 威望 + 10  金錢 + 10   查看全部評分

街市賣花既地方多數有車前草,但係有啲街市會冇,呢間冇乜去下另一間囉
桑葉咁唔係咁多地方有,自 ...
cchchchcc 發表於 2010-5-19 09:00 PM

唔該晒呢位師兄~~我都有諗過去花檔搵, 但我又驚佢地D草唔知有冇農藥或者化學肥之類o既野會毒瓜我隻龜龜.....會唔會架??em108.gif

我將各位師兄/師姐曾經喺 post 內介紹過有野菜賣嘅地點做個 summary, 有啲資料或者重覆左, 又或者已經 outd ...
Lukchai 發表於 2010-5-19 09:30 PM

勁~~~em113.gif 唔該晒係呀~~~~

回復 4# AmY

只係 copy & paste 啲資料咋! em169.gif

回復 6# ak615

吾好咁客氣啦!

回復 8# Lukchai
西灣河o個度係唔係即係成安街街市o個度呀?? o個頭有檔野食豆腐花好好食架, 又幾便, 我由細細個我阿公就已經帶我去食喇.....em103.gif

回復 9# ak615

係呀! 喺天橋底果兩個菜檔, 貼住生果舖果檔經常有田灌草同埋其它野菜賣架 以前檔主放田灌草喺路邊賣, 後來被罰阻街, 佢哋就放喺雪櫃裏面, 有人問至攞出嚟. 你買時順便問埋有冇其它用嚟餵龜嘅菜, 佢哋就明會, 會話你知有咩喺度架喇! 有龜友喺果度買慣買熟, 話過比檔主知買野菜餵龜, 所以佢哋知道囉. 不過菜價比較貴, 田灌草要成8蚊札

百街轉角位果位婆婆有時都有田灌草賣

回復  ak615

係呀! 喺天橋底果兩個菜檔, 貼住生果舖果檔經常有田灌草同埋其它野菜賣架  以前檔 ...
Lukchai 發表於 2010-5-19 11:37 PM

回復 9# ak615

我吾知道果度有檔野食豆腐花好好食呀, 等我去搵吓先
你都係西灣河人 ?

係呀, 7-11 斜對面有間野賣豆腐架(而家好似仲有賣), 間豆腐鋪出面好似有D煎饟三寶咁o既野賣架....o個度就係喇... 你可以搵搵.....哈哈~~~上小小....康怡o個頭....

回復 1# ak615

MK 郎豪坊隔離個街市, 有兩檔菜檔大致上有齊車前, 桑葉, 仙人掌, 蒲公英. 你可以去搵一搵.

回復 14# TCK

師兄, 我可吾可以將你呢個資料放埋喺我 3# 嘅 list 度呀? 等將來有師兄想睇時睇得更容易, 一目了然   我會註明係師兄你提供架

回復 14# TCK
唔該晒~~~ 得閒去睇下先~~~em102.gif

回復 15# Lukchai

p.s. 果兩檔菜檔係露天 ka, 而且係左右一齊, 我去左幾次先知係兩間吾同老細既菜檔, 因為有次我係A檔買菜叫B檔收$$ em172.gif

回復 17# TCK

加在喇

回復 18# Lukchai

朗豪坊隔離個街市 就係奶路臣街街市, 果度仲有百花蛇舌草, 野葛菜, 半邊蓮, 白蘿蔔葉, 紅菜頭葉等等. 5蚊大大扎. 雖然平, 唔行開會車錢都sit埋.
隨便用 唔使加我名.

唔該晒呢位師兄~~我都有諗過去花檔搵, 但我又驚佢地D草唔知有冇農藥或者化學肥之類o既野會毒瓜我隻龜龜... ...
ak615 發表於 2010-5-19 10:58 PM