香港兩棲及爬蟲協會 論壇

我要註冊
搜索
查看: 8561|回復: 3

[重貼] 變色龍新手set缸 (合其他新手參考) [複製鏈接]

以下係我的set變色龍缸的紀錄, 適合其他打算養的人作參考, 歡迎各位提供意見, 有更新會再post相

我打算養三角變色龍(jackson), 睇左大部份關於變色龍的題目, 各位會員的介紹同心得, 首先買左個高身爬缸, size係16x16x24吋, 有會員建議買雀籠, 比較通風, 但我怕走蟀, 所以都係用爬缸, 通風問題再用風扇解決

爬缸--變色龍主要向上爬, 買高身的比闊的好, 魚街及各爬蟲店有售

佈置爬缸的用品:
樹皮--作為背景板, 自行cut到合適大小貼到缸背, 魚街及花墟可搵到, 魚街買左之後發現花墟買會平d
假樹枝樹葉--作變色龍攀爬及藏身, 多d樹葉藏身可令變色龍冇咁大壓力, 我打算再執d真樹枝, 如果買亦可考慮到花墟買龍柳枝, 另外亦可以再放其他真植物, 魚街, 花墟各爬蟲店有售
盤景石--作佈置裝飾, 亦可考慮加裝滴水設備, 作為變色龍飲用水供應(變色龍一般不會飲水盤靜止的水) 盤景石花墟可搵到, 以磅計
水苔--作為底材, 容易清理, 價錢平, 亦有保濕作用, 魚街/花墟可買到
小型膠箱--作食物兜放蟀, 亦可選擇唔用, 俾d蟀四周走等佢自己捕食, 魚街有售, 我買的係最細size
亞加力膠片--放響盤景石底以免整花玻璃, 另一塊貼落食物兜底, 防止變色龍爬落去時整反個兜, 魚街有做亞加力膠用品舖頭, 買d佢地用剩的碎料就可以

器材:
UVB燈--提供UVB以防變色龍骨骼生長出現問題, 如在室內飼養必須配置, 如果個籠放響有陽光直接照到的地方可以選擇不買 (不能有玻璃窗阻隔), UVB燈有分膽/管, 可以自行選擇, 另有5.0, 8.0, 10.0不同強度, 我打算養三角變色龍係高山品種, 有養過的會員話5.0已足夠, UVB燈魚街及各爬蟲店有售
散熱風扇--由於用爬缸養通風不太足夠, 加風扇有助空氣流通, 風扇及火牛我響鴨寮街買, 魚街亦有其他現成散熱風扇
時間制--為各器材設定開關時間, 鴨寮街/魚街都有, 當然鴨寮街會平d
保濕嘖霧器--參考wing3590的介紹買黎用作保濕, 另外可以有少許降溫作用, 三角變色龍應保持80%濕度左右, 其他品種要自己睇返或問清楚, 一般嘖霧器鴨寮街有賣, 其他電器舖亦有
雨林管及接駁喉--會連接保濕嘖霧器, 令嘖霧平均d, 魚街買到
溫度濕度計--變色龍需要保持溫度濕度, 因應各品種而定, 魚街及各爬蟲店有售
60w UVA燈膽--為變色龍提供熱量, 有助消化, 刺激食慾以及幫助生殖能力, 每天開2-3小時 (其實60w係比較高, 可以用細火數d, 或離遠d照射)
陶瓷燈罩--用於UVA燈膽, UVA燈膽有一定熱度, 用陶瓷燈罩較安全, 我買的係爬蟲專門用品出的, 燈罩內有螢光層, 一熄燈唔會即時黑晒, 另外亦可以去燈飾舖買陶瓷燈座, 自己加電線安裝
普通燈罩--用於UVB燈, UVB燈不會產生太大熱度, 可以用一般燈座, 我用的有個夾, 方便搵野夾住, 夾燈罩我響鴨寮街買, 其他燈飾/家品店亦有, 用爬蟲專門用品出的亦可以

其他用具:
後備網籠--見到sinaman放個網籠出黎, 買左一個, 如果爬箱響夏天發現太熱或通風問題解決不到會轉用, 另外我打算養一對變色龍, 如雌性懷孕要分開飼養, 所以準備定多個籠
膠箱--用作養住蟋蟀
竹夾--用作夾住蟋蟀
玻璃膠--貼實塊樹皮落缸背
膠索帶--為樹枝樹葉定位
雪種--用作夏天降溫, 雪到結冰之後用布包住放籠頂, 家品店或釣魚用具店有售, 我係響家品店xx城買的
鈣粉--為變色龍添加鈣質, 有助骨骼生長, 餵變色龍前加到蟋蟀中, 我買的鈣粉有加入維他命D3同少量其他礦物質, 每星期餵食加1-2次, 魚街及各爬蟲店有售

現時set好的缸:

由上望:

旁邊有風扇:

開燈時的全景:

jackson仔仔扮蜘蛛俠, 吊自己落去食野

好漂亮啊。我都想养了。

很令 叫什麼名稱請問em101.gif

佢地一定住得好開心~